Fries openluchtmuseum verrast met uniek ambachtelijk en industrieel erfgoed

Fries openluchtmuseum verrast met uniek ambachtelijk en industrieel erfgoed

Museum Joure minstens zo interessant als Fries Museum in Leeuwarden

JOURE (NL) – In Museum Joure is minstens zoveel te beleven als in het Fries Museum in Leeuwarden. Het is ook groter, véél groter dan velen denken. Museum Joure is een geheel nieuw opgezet, thematisch ingericht openluchtmuseum waar door middel van een viertal routes de geschiedenis van koffiebrander Douwe Egberts, de luxe metaalsector, de Friese staartklokkenmakerij en drukkerijwereld wordt gepresenteerd.

Klokkenmakers, koffiebranders en andere ambachtstlieden zetten Joure op de wereldkaart. Foto: Albert Hendriks, Fries Nieuws.

Als je alles wilt weten over de fameuze Jouster koffie-, thee- en tabakhandelaren, koperslagers en –gieters, zilversmeden, klokkenmakers, meubelmakers en drukkers, én hun producten goed wilt bekijken, ben je een morgen of middag onder de pannen. Zelf een boekenlegger drukken is één van de vele doe-het-zelf-activiteiten.

In 2019 bezochten 21.000 bezoekers de museale attractie, meldt directrice Iris Nutma. Zij is al druk met een nieuwe expositie, maar de huidige, ‘Kunst van het Genieten’, is wegens grote belangstelling verlengd tot 1 maart dit jaar. Wat volgt wil ze nog niet verklappen: “Een grote verrassing.”

Toplocatie
De ingang van het museumcomplex is aan de Midstraat, de sfeervolle en variatierijke winkelstraat van Joure, de hoofdplaats van de gemeente Fryske Marren (Friese Meren). Na het kopen van een kaartje bij de VVV word je door maar liefst veertien gebouwen en vertrekken geleid, alle rolstoeltoegankelijk. De historische panden liggen aan drie straten: de Midstraat, Museumstraat en de Geelgieterstraat. Je kunt pal naast het museum gratis parkeren, in het hart van het winkelcentrum, ook met een grote touringcar!

Actieve vrijwilligers
Volwassenen betalen €7,50 entree en dat is inclusief een kop koffie of thee van Douwe Egberts in museumcafé De Túnkeamer. Daar ontmoette de redactie van Fries  Nieuws zondagmiddag 12 januari 2020 Alle Hosper. Hij, 80, was tot 20 jaar geleden uitvinder bij 102-jarige fietslichtenfabriek Spanninga in Joure, ook vertegenwoordigd in het museum. De zeer vitale, nog steeds van alles uitvindende Hosper, een man die schitterend kan vertellen over zijn vondsten bij Gatze en Feike Spanninga en over de historie van Joure en omstreken, is ook nauw betrokken bij de activiteiten van het museum.
Dirk en José Olthuis, enthousiaste vrijwilligers op de receptie aan de Museumstraat, ‘de overkant’ gezien vanuit het koffiehuis, wees Fries Nieuws de weg langs de vele koffie- en theeserviezen, ambachten en machines, het geboortehuis van Douwe Egberts en de stijlkamers uit de 18- en 19-de eeuw. Momenteel is “aan de overkant” de expositie ‘De Kunst van het Genieten’ gaande.

Meer info:
www.museumjoure.nl
www.spanninga.com
www.waterland.frl
www.friesmuseum.nl

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Friese reisorganisatie biedt 15 unieke zekerheden:
https://www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Jousters, en ook de inwoners van de omliggende dorpen, zijn nauw betrokken bij het wel en wee van Museum Joure. Eén van hen is uitvinder Alle Hosper uit Broek. Foto: Albert Hendriks, Fries Nieuws.

Museum Joure is het grootste museum van Friesland, gehuisvest in meerdere historische werkplaatsen, kantoren, woonhuizen en magazijnen. Foto’s: Albert Hendriks, Fries Nieuws.

Onderstaande foto’s maakte Fries Nieuws-redacteur Albert Hendriks 12 januari 2020. In het museum mag je geen flitser gebruiken, dus het licht is zoals het is: warm sfeervol.