Fries pension met ballon

Fries pension met ballon

Publicatiedatum: 13 april 2012
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Vakantie op hoog niveau:

Eventuele hoogtevrees verdwijnt onmiddellijk na het opstijgen van de ballon doordat het contact met de aarde wordt verbroken.
Eventuele hoogtevrees verdwijnt onmiddellijk na het opstijgen van de ballon doordat het contact met de aarde wordt verbroken.

JOURE (NL) – Een paar dagen fietsen langs de oevers van meren en vaarten, museum-in-museum-uit en je ’s avonds verbazen over de uitgestrektheid van het Friese waterland vanuit een heteluchtballon. Dat is in het kort de inhoud van het nieuwe driedaagse arrangement ‘Pension met ballon’ van het bureau voor toerisme Friesland Holland. Joure is de uitvalsbasis van deze bijzonder stille, maar actieve Friesland-vakantie die uitgebreid kan worden met een tocht in een sloep. De samenwerkende partijen zijn Friesland Holland Travel in Wolvega, Hollandia Ballooning in Scharsterbrug (vlakbij Joure) en Bed & Breakfast Safier in Joure.

Voor de prijs van €245,- per persoon (2012) krijgt men een ontvangst met koffie of thee en Fryske sûkerbôle (suikerbrood), twee overnachtingen in een luxe kamer met eigen sanitaire voorzieningen, twee keer een uitgebreid Fries ontbijt, een maximaal twee uur durende ballonvaart, een traditionele champagnedoop, een persoonlijk herinneringscertificaat, vervoer van de landingsplaats naar de opstijgplaats en een dik informatiepakket. Wie één dag met een vaarbewijsvrije 8-persoons sloep het meren-, bossen- en weidegebied rondom Joure wil verkennen, betaalt daarvoor €85,- extra (2012). Er zijn nieuwe sloepenroutes met veel bezienswaardigheden.

 

In stilte genieten

Friesland telt maar liefst 50 gecertificeerde en ervaren piloten die u zomer en winter in alle stilte kunnen laten genieten van ongekende vergezichten. Alleen vanuit de mand van een heteluchtballon kun je zonder stress Friesland vanuit de lucht bekijken en de mooiste plaatjes schieten. Daar kan geen helicopter of vliegtuigje tegenop.

En wat ook mooi is: een ballon kan bijna overal opstijgen, als er maar een groot grasveld is. De ballon wordt op de grond door een grote gasbrander en met behulp van een ventilator volgeblazen met warme lucht. Die is veel lichter dan de koudere lucht in de directe omgeving en zodoende kan de ballon heel geleidelijk opstijgen. Een grote ballon kan wel een mand met 36 personen dragen, maar uit comfort- en veiligheidsoverwegingen zet Friesland Holland alleen ballonnen in voor 5 à 6 personen.

Een ballonvaart geeft uw Friesland-vakantie een extra dimensie.

De Friesland Holland-ballon kan op ieder grasveld opstijgen.

Een ballonvaart geeft uw Friesland-vakantie een extra dimensie.
De Friesland Holland-ballon kan op ieder grasveld opstijgen.

Verrassing

Zweefvliegers zijn aangewezen op thermiek, maar voor ballonvaarders moet die juist minimaal zijn. Daarom gaan heteluchtballonnen in de zomer alleen ‘s morgens, vlak na zonsopkomst, of ‘s avonds, twee uur voor zonsondergang, de lucht in. Omdat de zon in de winter minder kracht heeft, en er dus minder thermiek is, kan dan ook overdag worden gevaren.

Een ballonvaart is eigenlijk een luchtreis met een verrassing aan het slot: waar landen we? Nu is het niet zo dat je opstijgt in Joure en misschien landt op Ameland. De landingsplaats, meestal een weiland, kan de piloot bij benadering bepalen. Hij heeft de ballon zo goed onder controle, dat hij wel kan aansturen op een voorkeursplaats. Een Friese ballonvaarder landde eens met opzet op een skûtsje, een traditioneel Fries zeilschip, dit in het kader van een stunt. Maar met passagiers aan boord wordt natuurlijk niet gestunt.

Hoogtevrees?

Omdat in een opstijgende ballon het contact met de aarde wordt verbroken, heeft 99% van de mensen met hoogtevrees ineens geen last van hoogtevrees. Raar, maar hartstikke waar! Een enkeling heeft hooguit 10 minuten last van hoogtevrees.

Shuttle service

Ballon, mand en passagiers worden over land vervoerd door combibussen met een aanhangwagen. Het grondpersoneel volgt de koers van de meestal een uur tot twee uur varende ballon. Na de luchtdoop op de landingsplek en de overhandiging van een op naam gesteld certificaat gaat alles weer in de auto met de aanhanger, meestal terug naar “af”.

Geen weer?

De ballonvaart wordt in principe op de avond van de eerste dag, de dag van aankomst in het logement in Joure, gepland. Mocht het dan niet geschikt weer zijn, dan kan de tocht naar de tweede of derde vakantiedag worden verschoven. Mocht het drie dagen ongunstig weer zijn voor een ballonvaart, dan krijgen de boekers van de vakantie een tegoedbon voor een tocht op een nader te bepalen datum.

Het pension is het luxe logement Safier in Joure.

Het pension is het luxe logement Safier in Joure.

Het pension is het luxe logement Safier in Joure.

Info arrangement: http://www.frieslandhollandtravel.nl/specials/specials-2/pension-met-ballon
Info pension: www.safierjoure.nl
Info ballonvaartonderneming: www.ballonclub.nl