Kan Friese gemeente niet zonder Landal en Roompot?

Kan Friese gemeente niet zonder Landal en Roompot?

Commentaar van Albert Hendriks, directeur bureau voor toerisme

Kan Friese gemeente niet zonder Landal en Roompot?

JOURE (NL) – Hebben communistische, dictatoriale denkbeelden over verblijfsrecreatie zich meester gemaakt van het bestuur van de gemeente De Fryske Marren? Op de voorpagina van de Leeuwarder Courant van 6 november 2017 staat loeigroot ‘Landal moet huisjes in De Fryske Marren overnemen’.

De “plaggenhut”, het Hidden House, een creatie van kunstenaar Teun Hocks, is een luxe vakantiehuis op kampeerterrein De Blauwe Haan in Uffelte, Drenthe. Fotografie: © Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Fryske Nasjonale Partij-wethouder Johannes van der Wal van recreatie en toerisme blijkt de promotor van nieuw toekomstig centraal gestuurd beleid, overigens met goede bedoelingen: vier seizoen toerisme in de gemeente Groot Joure. Maar daar heb je geen uniforme bungalows naar de wurgend strakke eisen van Landal en Roompot voor nodig. Grote variatie, diversiteit in kwaliteit en prijs, in combinatie met (gemeentelijke!) voorzieningen die altijd open zijn, daar draait hem om. De Fryske Marren heeft al veel all-season-voorzieningen zoals een schitterend subtropisch zwembad en een machtig museum in Joure, grote parkbossen en een IJsselmeerkust met horeca tot diep in het binnenland om u tegen te zeggen. Natuurlijk kun je er van alles nog bij bedenken, maar het is de vraag of dat echt nodig is.

Is gemeente zelf wel gastvriendelijk?
Misschien moet de gemeente vooral eerst kritisch naar zichzelf kijken. Naar de toeristenbelasting, de vaargastonvriendelijke kaartautomaten die pleziervaarders teveel geld afhandig maken, de afwezigheid van passantenhavenmeesters als dé gastheren, optimalisering van de fietspaden en vaarwegen bijvoorbeeld.

Friesland is voor iedereen
Iedereen heeft recht op een vakantie in Friesland en niet alleen mensen met een dikke portemonnee, niet alleen liefhebbers van een bungalow op het Landal waterpark in Terherne dat Van der Pal voorbeeldig vindt. Gaasterland, dat ook in de gemeente De Fryske Marren ligt, wordt door de wethouder neergezet als een aftands vakantieoord, terwijl ik me afvraag wat daar mis is. Voor iedere portemonnee is er wat leuks en als dat een stacaravan of een oud huisje op het Mirnser Klif is, wat is daar verkeerd aan?

Gaasterlanders, nodig Van der Pal uit
Over diversiteit gesproken: onlangs was ik in Drenthe en zag tussen Havelte en Uffelte dit kampeerbedrijf: https://www.blauwehaan.nl/huren. Dit is ook wat voor Gaasterland, denk ik, al is daar al een grote verscheidenheid aan vakantieverblijven, ook héél luxe. Misschien kunnen de Gaasterlandse recreatie- en horecaondernemers de in Lemmer wonende Van der Pal een vakantie in hun streek aanbieden. En een uitstapje naar Drenthe en Marinapark Tacozijl en De Brekken in Lemmer, zodat hij er achter komt dat hij ook zonder een Landal of Roompot — waarvan hij uiteindelijk hartstikke afhankelijk zou worden — zijn doel kan bereiken: verlenging van het vakantieseizoen.

Meer info:
www.blauwehaan.nl/huren (ongekende variatie in recreatieverblijven)
www.tacozijl.nl/marinapark/
www.brekken.nl/chaletpark.html
www.joureholland.nl
www.friesemeren.eu
www.gaasterlandholland.nl

Vakantiebestemming Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Foto’s van diverse vakantieverblijven in Zuid-West Friesland, met name in de gemeente De Fryske Marren. Fotografie: © Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.