Friese watersportondernemers investeren miljoenen in huurjachten

Friese watersportondernemers investeren miljoenen in huurjachten

Kajuitjacht als luxe overnachtingsplek tijdens Leeuwarden CH2018

Friese watersportondernemers investeren miljoenen in huurjachten

SNEEK/TERHERNE/GROU (NL) – Een vaarbewijsvrij kajuitmotorjacht lijkt het ideale overnachtingsadres in 2018 als Leeuwarden in Friesland de Culturele Hoofdstad van Europa is. Je vaart met de boot van evenement naar evenement, met grote kans op een eerste rangs plaats, want veel manifestaties spelen zich op of aan het water af. Volgens het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland in Wolvega, is nu al sprake van meer dan normale belangstelling voor het huren van een luxe motorjacht.

Zijda Yachting in Sneek. Nieuw in 2017 en 2018 bij de Zijda’s: de grijze Lauryn, de blauwe Flevokotter Feriado Elite, de kruiser Fiomar en de Captain Willem Barentsz.

De Sneker jachtverhuurders Klaas, Bernhard en Thijs Zijda haken stevig in op het eventjaar 2018. Zij breiden hun verhuurvloot uit met vier motorjachten naar 33 schepen. Het gaat om twee nieuwe jachten en twee gebruikte.

De 15 meter lange twaalfpersoons Jordy komt in het voorjaar van 2018 voor het eerst in de vaart. Bijzonder is dat de boot, een investering van bijna een half miljoen euro, vijf hutten met ieder een eigen toilet met wasbak telt. Voor het douchen zijn twee aparte cellen beschikbaar. Uitbreiding nummer twee is een nieuwe 12,70 meter lange Valk-kruiser, de Lauryn. Dit wordt een zogenaamd Royal Class schip met twee tweepersoons hutten met alles erop en eraan, een investering van vier ton. Het derde schip betreft een vijfpersoons Flevo Kotter van 15 meter met zes jaar vaarervaring, de Feriado, wat Portugees voor vakantie is. De laatste toevoeging is een kruiser van het type Aquanaut 1000 uit de 90-er jaren, de Fiomar met vier slaapplaatsen.

Eerder dit jaar nam Zijda het superluxe zespersoons VIP-jacht Captain Willem Barendsz in de verhuur. Dit schip maakte deel uit van de vloot van Yachtcharter Van Straten in Sneek, die 1 november 2017 ook zeven zeer luxe motorjachten overdeed aan De Schiffart Yachtcharter in Terherne.

iPad
Vrijetijdskapitein Detlef Anschlag uit Mülheim an der Ruhr was 21 oktober 2017 verrast hoe gemakkelijk het hem werd gemaakt een route uit te stippelen met het door hem gehuurde motorjacht HW 6 van jachtverhuurder én bouwer Hans Willem Rienks in Grou. Na uitleg over de huurcondities, de installaties aan boord en de werking van de tablet, plaatste de verhuurder, die onlangs het bedrijf van zijn ouders Douwina en Doede Rienks overnam, de iPad in de console bij het stuurwiel. Volgens hem is hij een van de weinige bootverhuurders die een vaarkaartenapplicatie met navigatiemogelijkheid op een bedrijfstablet standaard aanbiedt. Voor de heer Anschlag en zijn echtgenote Kira, beide leraar, is het ook nieuw. Ze huren al 15 jaar ieder jaar een motorjacht in Friesland, onder andere bij De Driesprong in Langelille en Yachtcharter Sneek, en nu dus bij HW Yachtcharter, die overigens de vloot in 2018 ook uitbreidt met een nieuw jacht.

Terherne
Grote ontwikkelingen op het gebied van jachtverhuur in Terherne. Daar nam 1 november 2017 De Schiffart Yachtcharter collega Yachtcharter Van Straten in Sneek over. Zeven zeer luxe jachten verhuisden vorige week van Sneek naar Terherne, waar vanwege de uitbreiding 11 november een groots open huis werd gehouden. Nu blijkt ook de overname van Center Point Charters van Cathy en Erik Fennema in Sneek door Evert en Anita Jansen, de nieuwe eigenaren van Van der Veen Jachtbemiddeling in Terherne, rond te zijn. Dik 40 motorjachten, waaronder de bekende Boekaniers, en sloepen, krijgen een nieuwe ligplaats in Jachthaven Terherne, een zusje van Jachtwerf Terherne.

Met de overname en de reeds geplande eigen uitbreiding komt De Schiffart’s vloot in het voorjaar van 2018 op 35 motorboten van 7 tot 15 meter. Arend en Gisela De Schiffart stoppen met de dagverhuur van open boten om volledig te kunnen focussen op de verhuur van stalen motorjachten in alle prijs- en uitrustingsklassen, een kernactiviteit naast de technische watersportservice, de jachthaven en de verkoop van open boten en toebehoren als motoren. De charterbasis in Terherne wordt uitgebreid en opgewaardeerd. Arend en Gisela De Schiffart en zoon Mark investeren bovendien in nog eens drie huurschepen: een tweede gloednieuwe Super Lauwersmeer Discovery — naast het dit jaar in de vaart genomen VIP-jacht Louise — en twee geheel gerenoveerde kruisers van het type Doerak. De Super Lauwersmeer kruisers worden in Noardburgum gebouwd.

Grou
Wietse en Hester Houwink, een in 2017 aan het Leechlân in Grou gestart jachtverhuurbedrijf, heeft een vijfde schip erbij gekregen: de Wolvenjacht 3, afkomstig van Yachtcharter Panorama in Zwartsluis. Houwink is ook de verhuurder van de zeer luxe 10-persoons Nynke, gebouwd door Aqualine Yachts, een onderdeel van Yachtcharter 2000 van Bauke Hoekstra en Jaco Veenstra in jachthaven De Welle in Heerenveen.

Trend: custom built
Steeds meer Friese jachtverhuurbedrijven leggen zich toe op de verhuur van zeer luxe custom built schepen. Bijna alle Friese charterjachten zijn ook door een Friese werf gebouwd, waarmee duidelijk wordt dat de toenemende interesse voor het huren van een luxe jacht in Friesland ook goed is voor de werven in de provincie. Deze genieten wereldfaam als bouwers van jachten naar de wensen van de opdrachtgever. Door dit maatwerk is een enorme diversiteit in charterjachten ontstaan die zich in volle glorie bij manifesteert bij verhuurbedrijven die aangesloten zijn bij Boat Charter Holland, de bootverhuurpromotieorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland.

Meer info:
www.zijda.nl
www.centerpoint.nl
www.jachtbemiddeling.com
www.hwyachtcharter.nl
www.schiffart-yachtcharter.nl
www.yachtchartergrou.com
www.boatcharterholland.nl

Boot huren:
www.boatcharterholland.nl

Vakantiebestemming Friesland:
www.provinciefriesland.frl
www.friesland.nl/nl/culturele-hoofdstad/programma
www.leeuwarden2018.info

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Yachting in Sneek. Nieuw in 2017 en 2018 bij de Zijda’s: de grijze Lauryn, de blauwe Flevokotter Feriado Elite, de kruiser Fiomar en de Captain Willem Barentsz.

HW Yachtcharter in Grou. Bang is de heer Anschlag (links) niet en kaartlezen kan hij ook. Hij voer al eens met een kruiser van De Driesprong naar Texel, volgens hem met permissie van de verhuurder. De Waddenzee is normaliter verboden terrein voor de meeste vaarbewijsvrije huurmotorjachten, mede vanwege de verzekering van het jacht. De Waddenzee is geen vijver. De heenreis was bij rustig weer, maar op de terugreis was de windkracht tot 6 toegenomen. De golven waren zeer steil, vertelt de heer Anschlag, die als ervaren windsurfer gelukkig wist hoe je ze het beste kunt nemen. Verhuurder Hans Willem (HW) Rienks was blij te horen dat zijn gasten van 21 tot en met 28 oktober 2017 alleen IJsselmeerhavens in gedachten hadden.

De Schiffart Yachtcharter laat een tweede customized Super Lauwersmeer Discovery bouwen. Op de foto de eerste, de 6-persoons Louise. De nieuwste Discovery biedt acht personen een slaapplek.

Boekaniers in Dokkum, Bolsward en op het riviertje Luts tussen Balk en Kippenburg (Gaasterland), een onderdeel van de Elfsteden schaats- en vaarroute (www.elfstedenroute.nl).

Nieuw bij Houwink Yachtcharter Grou: Wolvenjacht 3.

Nieuwe jachtverhuurder: Wietse Houwink uit Surhuisterveen. Zijn charterbasis is jachthaven It Leechlân ten noorden van Grou.