Friese jachtontwerper lanceert op HISWA dagzeiler voor weekje weg

Friese jachtontwerper lanceert op HISWA dagzeiler voor weekje weg

In het kielzog van Saffier Yachts

Friese jachtontwerper lanceert op HISWA dagzeiler voor weekje weg

HEEG (NL) – Een dagzeiler waarmee je weken op trektocht kunt. Op binnenmeren en kustwateren. Geen echt kajuitzeiljacht, in de geest van een huisje op het water met een IKEA-achtige flatkeuken, maar een sportieve zeilboot met vier volwassen slaapplaatsen.

De DAY.M8 is geschikt voor alle Europese meren en kustwateren (CE-C keur).

Modulair comfortabeler en sneller te maken. Door één man of vrouw te bedienen, maar racen met z’n zessen kan ook. De Terhernster wedstrijdzeiler, jachtbouwer en -restaurateur en ontwerper Klaas Bood (60) bedacht de crossover DAY.M8. Hij is een bekende in de Nederlandse watersportwereld — zeilt al drie decennia Finnjollen en Lemsteraken en alles wat daartussenin zweeft — en is onder andere de grondlegger van de bekende Saffier Sc 10 m Cabin, voorheen Bood’s Ranger 9.9.

Gemakszeiler
Het verklaren van de merknaam van zijn daysailer, wat zoveel als een maatje van acht meter betekent, vergt meer inspanning dan het gebruik. Bood kenschetst zijn nieuwste creatie als een sportief gemaks- en genotsvaartuig. Dus niet overtuigd (grootzeil van 15 m2 en keerfok van 9 m2), niet diep stekend (1,15 m), geen onwijze hoogte (10 m boven de waterlijn), groot achterdek (giekvrij zonnen!), zeer ruime kuip, elektrische binnenboordmotor, een kajuitje met vier slaapplekken van 2 meter elk, trailerbaar (totaalgewicht 1250 kg), onderhoudsarm en dat alles op basis van glasvezelversterkt vollaminaat polyester.

Eva Meijer van Hoora Watersport in Heeg mag Bood’s chique “easy sailer” bouwen vanwege haar kennis van de zeilsport en het ontwerpen en bouwen van polyester zeilboten volgens de nieuwste productiemethoden. Maar ook haar rechterhand en open geest Abele De Jong legde met zijn twee meter lengte het nodige gewicht in de schaal.

Blikvanger op Hiswa (7-11 maart 2018)
Op de werf aan De Draei zetten ze zich nu schrap voor de assemblage, want de DAY.M8 beleeft haar première op de aanstaande HISWA in de RAI in Amsterdam, in hal 1 op het dagzeilerspaviljoen. Klaas Bood verwacht grote belangstelling, want de combinatie van chic klassiek boven de waterlijn en daaronder scherp modern is bijzonder. En dat is ook de vanafprijs: bijna 60.000 euro. Die lijkt hoog, maar dat is niet zo volgens de Terhernster, want je krijgt het beste van het beste. Zeilliefhebbers krijgen in het voorjaar in Terherne tijdens een proefzeildag de gelegenheid om op het Sneekermeer, de Snitsermar, te ontdekken hoe snel zijn ‘maatje’ al bij weinig wind in de surfpositie wordt gelift dankzij de vrij platte bodem.

Trendy
Dagzeilers raken in, vooral bij de wind- en waterfans die gewone open zeilboten niet snel en comfortabel genoeg vinden en het zeilen met een kajuitzeiljacht van Bavaria en Co te gewoontjes, te lastig of te duur vinden. Wat dat betreft heeft Bood, die al drie zeer serieuze kopers in de wacht heeft staan, de wind mee.

Meer info:
www.bybood.nl
www.hiswarai.nl
www.hoora.nl
www.saffieryachts.com
www.snitsermar.nl

Brug- en sluisbedieningstijden Fryslân 2018:
www.fryslan.frl/home/kaarten_3208/item/openingstijden-bruggen-en-sluizen_727.html

Varen in Friesland:
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandholland.nl

Leeuwarden European Capital of Culture 2018:
www.leeuwarden2018.info
www.2018arrangementen.nl
www.friesland.nl/nl/culturele-hoofdstad/programma

Vakantiebestemming Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Eva Meijer en Klaas Bood bij de dekmal van hun “huwelijksboot”, de DAY.M8, in een van de productiehallen van Hoora Watersport in Heeg.

Tekeningen van de DAY.M8. De boot wordt voor het eerst aan het publiek getoond op de komende HISWA in de RAI in Amsterdam.