Nieuw hotel-restaurant ’t Schippershuis in Terherne aan Sneekermeer

Nieuw hotel-restaurant ’t Schippershuis in Terherne aan Sneekermeer

Jong team gaat voor culinaire hoogstandjes met Friese streekproducten

Nieuw hotel-restaurant ’t Schippershuis in Terherne aan Sneekermeer

TERHERNE (NL) – Suzanne Kloosterman is met haar 24 jaren waarschijnlijk de jongste hotelhouder en de enige vrouwelijke koster van een trouwkerk in ons land. Vrijdagmiddag 16 februari 2018 spande ze in Terherne aan de Snitsermar burgemeester Fred Veenstra van de gemeente De Fryske Marren, oud sleepbootkapitein en zanger van zeemansliederen, Auke Rijpkema, en nog een hele schare locals voor de kar om de opening van haar zaak te verrichten.

De dynamiek en romantiek zijn terug in hotel-restaurant ’t Schippershuis in het hart van Terherne.

Dat gebeurde onder leiding van communicatieman Henk Feitsma uit Oldeberkoop die met de familie Kloosterman uit Broek de opening met de Friese boeier Tjet Rixt van het Zuiderzeemuseum bedacht. Het sterk op het Statenjacht van de provincie Fryslân lijkende zeilschip werd bestuurd door restaurateur Bram Maasdam van bungalowpark en schepenmuseum Terherne Haven. Hij liet de burgemeester en de heer Rijpkema midden in de vaart voor het hotel een fles met een gelukwens in een fuik naar boven halen. De gelegenheidsstropers brachten vervolgens een toost uit op het jonge team dat de oude glorie van het Schippershuis weer tot grote bloei wil brengen. Met de hulp van chef-kok Beene de Leeuw — afkomstig van Hotel Jans in Rijs dat inmiddels ook al weer een nieuwe topkok heeft — en bedrijdsleider Carlijn Huizing gaat dat zeker lukken, zeiden de enthousiaste genodigden in het tien kamers tellende romantische hotel met een groot restaurant. De eet- en feestgelegenheid wil zich in de provincie onderscheiden met het serveren van bijzondere gerechten op basis van Friese streekproducten tegen zeer prettige prijzen. Een hoogwaardig driegangenmenu komt uit de verfijnde moderne keuken voor €21,50.

Ook in winter open
Een lage drempel en zo vaak mogelijk open, ook in de winter, dat is het motto van Suzanne Kloosterman. Ze heeft er de vaart nu al flink in, want meerdere stellen uit heel Nederland hebben in haar “tsjerke”, volgens een grote trouwlocatiesite nummer één in Friesland, een trouwerij geboekt met aansluitend een feest in één van de gezellige zalen en zaaltjes. In tegenstelling tot voorheen is het hotel-restaurantbedrijf met zijn terrassen aan het water ook tijdens huwelijksfeesten gewoon open voor het publiek. De zaak is zo ingericht dat het mogelijk is beslotenheid en openheid te combineren.

Meer info:
www.tschippershuis.nl
www.snitsermar.nl

Brug- en sluisbedieningstijden Fryslân 2018:
www.fryslan.frl/home/kaarten_3208/item/openingstijden-bruggen-en-sluizen_727.html

Varen in Friesland:
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandholland.nl

Leeuwarden European Capital of Culture 2018:
www.leeuwarden2018.info
www.2018arrangementen.nl
www.friesland.nl/nl/culturele-hoofdstad/programma

Vakantiebestemming Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

De dynamiek en romantiek zijn terug in hotel-restaurant ’t Schippershuis in het hart van Terherne.

Suzanne Kloosterman is nog maar 24, maar heeft al ruime ervaring in diverse sectoren van de Nederlandse gastvrijheidsbranche, van bediening in cafés en restaurants tot de opzet en uitvoering van zeer diverse trouwarrangementen in de trouwkerk van Terherne, de Tsjerke, inclusief overnachtingen. Zij heeft de diploma’s International Hospitality van Stenden University in Leeuwarden, Event Management en E-business op zak.

Schepenkenner Theunis van der Meer, hier in gesprek met ceremoniemeester Henk Feitsma: “De boeier Tjet Rixt is waarschijnlijk in 1838 gebouwd door de werf Holtrop van der Zee in IJlst en in bezit geweest van Lambertus van der Feer uit Sneek van 1802 tot 1884. De ligplaats was een jachthuis aan de Zandsloot in Terherne. Vanaf 1874 was de toenmalige kastelein van ‘t Schippershuis in Terherne Sjouke Abes Hainje (1829-1929) ook schipper op deze boeier, die toen nog de naam Uitspanning droeg. Het is extra bijzonder omdat deze boeier tegenwoordig weer Terherne als vaste ligplaats heeft en wel bij Varend Friesland in Terherne Haven en wordt geschipperd door Bram Maasdam. De boeier, eigendom van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, is dus na zo’n 150 jaar weer op haar basis teruggekeerd!”

Burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren en oud-havenmeester en zanger Auke Rijpkema, in Terherne beter bekend als Auke Beer, vissen de fles met een gelukwens uit de vaart voor het hotel.

’t Schippershuis is een vrij grote, meerdere ruimtes omvattende eetgelegenheid met terrassen aan het water en een eigen aanlegkade en parkeerterrein voor gasten. Ook in de directe nabijheid, op loopafstand, is veel parkeerruimte. Het hotel telt tien luxe kamers.

Jonge enthousiaste mensen runnen ’t Schipperhuis nieuwe stijl: genieten van Friese streekproducten en gastvrijheid voor prettige prijzen en zoveel mogelijk open, ook in de winter.