New Dutch Design, promoted by Friesland Holland

New Dutch Design, promoted by Friesland Holland

Arnold de Ruyter, de ontwerper van de Serious Brightly 1530

DÜSSELDORF (D) – New Dutch Design is een idee en handelsnaam van Albert Hendriks, directeur van het informatie- en marketingbureau Friesland Holland in Wolvega. Met deze formule zet hij nieuwe industriële ontwerpen, waarin onderscheidende functionaliteit, duurzaamheid en uiterlijk een uitgebalanceerd samenspel demonstreren, internationaal in de schijnwerpers.

Arnold de Ruyter bij de door hem ontworpen Brightly 1530 in hal 17 van Boot 2018 in Düsseldorf.

Een Amerikaanse zakenrelatie bracht hem eind 2017 op het idee, dat hij direct ontwikkelde tot een marketingconcept, mede na een intensieve verkenning van de fietsenbusiness en zeer recent de botenmarkt op ’s werelds grootste watersporttenoonstelling, Boot 2018 in Düsseldorf.

“Het gaat in eerste instantie om innovatieve creaties op het gebied van boten, fietsen en meubels. Dit zijn producten waarmee de provincie Friesland in Nederland zich naar zijn mening nog meer dan nu in het blikveld van kritische internationale consumenten kan plaatsen. Gebruikers die hoge eisen stellen aan de vorm, duurzaamheid, functie en techniek, mensen die geld over hebben voor topkwaliteit. Kapitaalkracht speelt uiteraard een grote rol als het om luxe jachten gaat, maar bij designmeubelen ligt de drempel vele tonnen lager. Bij fietsen ligt het helemaal anders. Voor een meerprijs van € 500,- tot €2000,- ten opzichte van een doorsnee fiets heb je al het beste van het beste en daar heb je dan echt elke dag plezier van.”

New Dutch Design in de jachtbouw
Boot Düsseldorf trok dit jaar 247.000 bezoekers uit 94 landen, 5.000 meer dan vorig jaar. De Friese en Overijsselse stalen motorjachtbouwers in hal 17 gingen allemaal fluitend naar huis, áls ze nog konden fluiten. Want aan bezoeken en gesprekken geen gebrek. Vele serieuze kijkers komen in het voorjaar voor een proefvaart naar de in-water-show Motorboot Sneek, 6, 7 en 8 april 2018 bij jachtwerf Aquanaut en op watersportbedrijvenpark ’t Ges in Sneek. Want daar kun je de boot in het water zien en écht varen.

Kotterjacht lijkt ‘out’
Zo traditioneel klassiek de Limburgse werf Linssen in Maasbracht nog bezig is, zo heftig anders zien de motorjachten van de Overijsselse werf Serious Yachts van jachtschilder Dirk Bonsink eruit. Hij en zijn sales manager huren, net als een vijftal Friese bouwers van stalen jachten, Arnold de Ruyter uit Purmerend in om het onderscheid te maken. Linssen scoort nog steeds met klassiek, hengelde zelfs daarmee in Düsseldorf de titel European Power Boat Of The Year 2018 naar binnen, maar volgens velen kiest de jongere generatie voor eigentijdse, soms zelfs avantgardistische modellen met veel chique accenten. Die wil niet met een nep kotterjacht op pad.

Van vader op zoon
Een typisch New Dutch Design Yacht is de 15.30 meter lange en 4,83 m brede Brightly 1530 van Serious Yachts. €1.750.000,- kost het door De Ruyter ontworpen, zeer exclusieve stalen rondspant jacht. De Purmerender is een bekende verschijning in de Nederlandse jachtbouw, ook de créateur van talrijke fraai vormgegeven en ingerichte jachten van Super Lauwersmeer in Noardburgum, Privateer en Silverline Yachts in Uitwellingerga, Viavante Yachts in Sneek en Rapsody Yachts in Heeg. Al vanaf zijn eerste levensjaar is hij in de weer met boten, reparareerde en bouwde ze zelfs. Zijn vader Piet was hoofdontwerper bij de Amsterdamse scheepswerf Verschure; het zit dus in de genen. 23 Jaar geleden vestigde Arnold zich als zelfstandig jachtontwerper met het accent op aquadynamische vormgeving en uitzonderlijke inrichtingen, van slim, handig en klassiek tot imponerend en chique minimalisme.

Verkoper Han Tybout: “Sinds de oprichting van Serious Yachts in 2004 heeft de werf internationaal faam gemaakt met het bouwen van compacte jachten op megajacht-niveau. Niet voor niets werd de term ‘mini-megajacht’ verbonden aan de modellen die de werf in het afgelopen decennium heeft ontwikkeld en gebouwd. Serious Yachts creëerde er een nieuwe benchmark mee. De Brightly 1530, die eind vorig jaar voor het eerst op Motorboot Sneek te zien was, is de overtreffende trap van dat statement. Met haar schitterende rondspant, hoogglans gelakt hout, oogstrelende bekleding en een sensationele aandacht voor onovertroffen details laten wij wederom zien ver boven de massa uit te toornen. Het merk bevindt zich ermee in eigen segment.”

Details
“Wie een Serious Yachts echt op waarde wil schatten moet aan boord stappen,” nodigt Tybout uit. “Een gevoel van luxe en verfijning zoals we dat kennen uit de megajachtenwereld zal zich meester van je maken. De Brightly 1530 overtreft daarbij al hetgeen Serious Yachts in de voorbije jaren gebouwd heeft. Niet alleen omdat de Brightly 1530 het grootste Serious Yacht ooit is, maar ook vanwege de details waar de werf zo veel aandacht voor heeft. Van de stijlvol ontworpen luchtuitstroomopeningen voor de verwarming tot de kunstig gestileerde roestvrijstalen walstroomaansluiting, elk detail is handgemaakt. Ook de massieve hoogglans gelakte deuren van Europees notenhout, de ovalen RVS-reling, het meubilair en de met Alcantara bekleedde wanden en plafonds getuigen van een perfectie en vakmanschap op het allerhoogste niveau.”

Staal en techniek
“Niet alleen zichtbaar, maar met name ook onzichtbaar is die perfectie doorgevoerd. Het extra dikke staal, 6 en 5 mm, de de 40 en 50 cm toegepaste spanten en de technische afwerking getuigen van het streven naar de absolute top in de jachtbouw. Het 35 ton wegende schip wordt aangedreven door twee Vetus Deutz DT66 6-cilinder dieselmotoren van elk 170 pk. Mede dankzij de extreme geluidsisolatie is het zelfs op topsnelheid, rond de 10 knopen, ongekend stil aan boord. Manoeuvreren met de Brightly 1530 is kinderspel dankzij de stuurbekrachtiging en de proportionele elektrische boeg- en hekschroef. Wie dat wenst kan het gehele schip met de afstandsbediening besturen. Handig in bijvoorbeeld een sluis of bij het aanleggen in de box.”

24 inch touchscreen
Tybout wijst op een noviteit: “Centraal in het jacht bevindt zich de stuurstand met daarop een 24 inch full-HD touchscreen van C-zone. Daarmee is alles aan boord aan te sturen, van de verlichting tot het openen en sluiten van het custom made glazen dakluik. Via programmeerbare settings fungeert dit scherm als een domotica-systeem zoals we dat in woningen kennen. Wie aan boord stap klikt simpelweg op ‘Aan boord’ waardoor alle gewenste apparatuur en voorzieningen op het jacht in één keer inschakelen. Dankzij het formaat van het scherm kunnen zowel het het radarscherm alsook diverse essentiële meters in één oogopslag in beeld komen. Dat alles is door de eigenaar naar wens instelbaar.”

Meer info:
www.seriousyachts.nl
www.ardesign.nl
www.yacht-gallery.com
www.bonsink-yacht-painters.nl
www.motorbootsneek.nl

Brug- en sluisbedieningstijden Fryslân 2018:
www.fryslan.frl/home/kaarten_3208/item/openingstijden-bruggen-en-sluizen_727.html

Varen in Friesland:
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandholland.nl

Leeuwarden European Capital of Culture 2018:
www.leeuwarden2018.info
www.2018arrangementen.nl
www.friesland.nl/nl/culturele-hoofdstad/programma

Vakantiebestemming Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Arnold de Ruyter bij de door hem ontworpen Brightly 1530 in hal 17 van Boot 2018 in Düsseldorf.

Han Tybout, sales manager van Serious Yachts en Yacht Gallery in Zwartsluis. Bij hem aan tafel Trui Wiersma, traffic manager bij Serious Yachts. Info: www.seriousyachts.nl en www.yacht-gallery.com

36 Foto’s van de Serious Yacht Brightly 1530 die in het najaar van 2017 werd geïntroduceerd op Motorboot Sneek. Info: www.motorbootsneek.nl

New Dutch Design uit de Friese Wouden: de SL Discovery Skybridge van Super Lauwersmeer, de jachtwerf van Louis en Bastiaan Jousma in Noardburgum. Info: www.superlauwersmeer.nl

New Dutch Design uit Sneek: Aquanaut Andante en Aquanaut Majestic van Aquanaut Yachting Holland. Info: www.aquanaut.nl

New Dutch Design: De Batavus Quip met een Bobike kinderzitje, beide ontworpen in Nederland. Info: www.batavus.com en www.bobike.com