Friese jachtverhuurders steken van wal met stoere ‘cruiseschepen’

Friese jachtverhuurders steken van wal met stoere ‘cruiseschepen’

Vaarbewijsvrije 12-persoons huurmotorjachten populair als varende vakantiewoning

LEEUWARDEN/SNEEK (NL) – Friese jachtverhuurders met een goede staat van dienst blijken gemakkelijk aan beleggers te kunnen komen die geld steken in een nieuw huurjacht. Opmerkelijk is de investering in motorjachten met maar liefst twaalf slaapplaatsen. Yachtcharter Leeuwarden in Leeuwarden, een onderneming van Sytze en Greta Kooi, nam de Aalscholver, een Duetglider 1500 AK naar een ontwerp van jachtbouwer Peter de Jong uit Sneek, in de vaart. Zijda Yachting in Sneek kreeg er een creatie van jachtwerf Stevens bij, de Columbuskruiser Jordy. Beide jachten zijn totaal verschillend, ook qua interieur.

Zijda’s maxi vakantieboot Jordy heeft een gewaagd maritiem industrieel design: vreemd, een tikkeltje urban, maar gewild, gezien de boekingen.

Het vaarbewijsvrije jacht Aalscholver van de acht motorboten omvattende vloot van Yachtcharter Leeuwarden heeft zes hutten: twee met een tweepersoonsbed en vier met twee gestapelde bedden. Iedere slaapplaats heeft een USB-aansluiting en een leeslampje. De passagiers hebben de beschikking over drie toiletten en twee douches. In de salon met een stahoogte van twee meter tref je het comfort van thuis aan, tot en met een vaatwasser. Een stille zescilinder dieselmotor van 135 pk drijft het 14,85 meter lange en 4,60 m brede schip aan. Een boeg- en een hekschroef maken het “inparkeren” heel eenvoudig. De huurprijs voor een week varieert van 1499 tot 2498 euro, afhankelijk van de periode.

Jordy
De Aalscholver heeft de uitstraling van het bekende en populaire type kotterjacht. Dat is alom geaccepteerd en wordt gezien als “een echt schip”. De Jordy van Zijda, eveneens vaarbewijsvrij, valt qua ontwerp helemaal buiten de gangbare boot en dat blijkt heel positief te zijn, want het mini-cruiseschip wordt goed geboekt. Het uitgangspunt bij de invulling van het grote volume (15 m lang, 4,80 m breed en 4,50 boven de waterlijn) was voor de Zijda’s (Klaas En Trijntje Zijda, Bernhard en Thijs Zijda) veel slaapruimte en privacy creëren en een anders dan anders interieur te maken. In het ruim zijn acht eenpersoonsbedden en twee tweepersoonsbedden in vijf hutten ondergebracht. Het sanitaire gedeelte omvat vijf elektrische toiletten en twee aparte douchecabines. De huurprijs van de Jordy — 2250 tot 3350 euro per week — ligt hoger dan van de Aalscholver, maar dat komt door de hoteluitrusting van de boot. Je kunt bij aankomst in de charterhaven direct in bed duiken, of in de keuken, want alles is aan boord: beddengoed, hand- en theedoeken enz. Dit geen-gesleep-concept noemt Zijda ‘Elite’.

De huurboot van nu is de bank van toen
De bank is niet meer het geldinstituut van vroeger. Spaargeld op de bank brengt zo goed als niets meer op. En het gezegde ‘Koop een boot en werk je dood’ is ook verleden tijd, want investeren in een huurjacht of –sloep kan lucratief zijn. Kan, want je moet wel weten in wiens boten je geld steekt, zodat je een tevredenstellend rendement op het ingelegde geld behaalt. Betrouwbare jachtcharterbedrijven kunnen het te verwachten rendement aardig inschatten. Betrouwbaar zijn verhuurders die hun filosofie duidelijk omlijnd hebben, je een blik gunnen in hun onderneming, voor en achter, in de historie, in de bezettings-, schade- en onderhoudsadminstratie en marketing van de huurboot. En het belangrijkst: betrouwbare partners van investeerders zijn zij die kunnen aantonen dat ze altijd correct na de afgesproken huurtermijnen het aandeel van de investeerder in de huuropbrengst uitbetalen.

Bootverhuur zit in de lift
Doordat het goed gaat met de verhuur van boten — steeds minder watersporters willen een jacht bezitten — is er van cosumentenzijde een snel groeiende vraag naar nieuwe luxe zeil- en motorjachten en sloepen. Professionele verhuurders, aangesloten bij de grote bootverhuurpromotieorganisatie van het bureau voor toerisme Friesland Holland, Boat Charter Holland, zoeken daarom mensen die geld willen steken in een nieuwe boot om daarmee snel de vloot uit te kunnen breiden. Het gaat dan om charterbedrijven met voldoende ligplaatsen in een eigen charterbasis op een toplocatie.

Vakantiehuis of boot?
Beleggen in een vakantiehuis dat in een verhuurorganisatie ondergebracht wordt, is gebruikelijker, maar een charterjacht aanschaffen en verhuren is minstens zo aantrekkelijk. Een vakantiehuis dat slecht verhuurd wordt, bijvoorbeeld omdat de parkformule niet aanslaat, kun je niet meenemen. Verkopen kan wel, maar dan mogelijk met verlies.

Weinig risico
Wie niet content is met de opbrengsten van zijn jacht bij een bepaalde verhuurder, kan besluiten de boot na afloop van de overeenkomst over te brengen naar een andere verhuurder. Verschuivingen treden in Friesland wel op, maar zijn minimaal bij de al lang bestaande jachtcharterbedrijven. En juist die zoeken investeerders.

Holland Yacht Investment
Onder de naam Holland Yacht Investment brengt Boat Charter Holland, Nederlands langst bestaande (sinds 1996) en grootste marketingorganisatie op het gebied van bootverhuur, nog te bouwen of reeds bestaande jachten onder de aandacht van potentiële beleggers die het pleziervaartuig in de verhuur willen doen.

Meer info:
www.yachtcharterleeuwarden.nl/content/motorjachten/motorjacht_15meter_12personen_huren.html
www.zijda.nl/jachten/jordy-elite/
www.boatcharterholland.nl 

Voorbeeld Holland Yacht Investment:
www.boatcharterholland.nl/hollandse-toppers-ontdekken-royal-class-motorjacht-vanuit-streefkerk-aan-lek/

Brug- en sluisbedieningstijden Friesland:
www.fryslan.frl/home/kaarten_3208/item/openingstijden-bruggen-en-sluizen_727.html

Leeuwarden European Capital of Culture 2018:
www.leeuwarden2018.info
www.2018arrangementen.nl
www.friesland.nl/nl/culturele-hoofdstad/programma

Vakantiebestemming Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Het grote kotterjacht Aalscholver van Yachtcharter Leeuwarden: traditioneel ontwerp en bouw zijn niet van de troon te stoten.

Slideshow met 34 foto’s van de Aalscholver van Yachtcharter Leeuwarden. Fotografie: Yachtcharter Leeuwarden.
Fotomap 4: Slideshow met 42 foto’s van de Jordy van Zijda Yachting. Fotografie: Albert Hendriks