Meesterkok enthousiast over biologische kaas- en botermakerij De Nylander van familie Bokma

Meesterkok enthousiast over biologische kaas- en botermakerij De Nylander van familie Bokma

TV-programma BinnensteBuiten met TV-ster Alain Caron in Workum en It Heidenskip

WORKUM (NL) – Meesterkok Alain Caron, de streekproductentester en bedenker van innovatieve lekker-lokaal-gerechten van het populaire televisieprogramma BinnensteBuiten, was maandag 16 april 2018 de hele dag in de biologische kaas- en botermakerij De Nylander in Workum. Daar, in de boerderijwinkel aan de Lange Leane, maar ook op het melkveebedrijf in It Heidenskip, werden onder leiding van regisseur Daniëlle Koelewijn–Van den Bor opnamen gemaakt voor de uitzending op, zoals nu gepland, woensdag 9 mei 2018.

Alain Caron draagt een twee jaar oude Friese kruidnagelkaas van 8 juli 2016 (8 juli is ook de verjaardag van Caron) naar Otto Jan Bokma die achter de toonbank van de boerderijwinkel van De Nylander in Workum staat, dit op aanwijzingen van regisseur Daniëlle Koelewijn–Van den Bor (achter Caron).

Op of omstreeks die datum worden ook de eerder gemaakte opnames bij Bed and Breakfast De Laatste Stuiver in Natuurpark De Rottige Meente in Nijetrijne (Weststellingwerf) en van het privéterras van Bed and Breakfast Perruque in een voormalig politiebureau in Koudum (Súdwest-Fryslân) uitgezonden. Dit geschiedt in het kader van de week van Fryslân van NPO 1 vanwege Leeuwarden-Friesland Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

Bij de Bokma’s
Om het melken van de Jersey koeien te kunnen filmen waren de regisseur uit Spakenburg en haar kompanen, cameraman Leroy Molkenboer, geluidstechnicus Nouri Kroon uit Hoofddorp (werkzaam voor Hoens Creative), en kok Alain uit Amsterdam heel vroeg opgestaan: om half drie in de morgen. Na het completeren van de uitrusting waren ze om half zes op het bedrijf van vader OttoJan Bokma en zijn zoon Sander in Workum en later in de vijf kilometer verder gelegen op de deel van de boerderij van zoon Gerbrand en zijn echtgenote Lianne in It Heidenskip. Lianne, die twee à drie dagen per week in de bediening van restaurant-logement De Hinde van Bea en Harmen Ligthart aan de oude haven van Hindeloopen werkt, is december vorig jaar gestart met de boterproductie. De jongedame komt van de Veluwe, uit Rhenen, woont nog maar drie jaar in Friesland — maar spreekt vloeiend Fries — en weet als zorgverpleegkundige alles van de zuivelmakerij. Kaasmaker Gerbrig van der Brug uit Oosterzee, die zondag 15 april nog met kaas op de Turfkade in Echtenerbrug stond vanwege de opening van het watersportseizoen, en Otto Jan Bokma’s dochter Anne-Wieke, die normaliter werkzaam is bij De Zuivelhoeve aan de Dracht in Heerenveen, moesten ook in actie komen. Otto Jan’s echtgenote genoot net als ik op afstand van de actie rondom de Jersey koeien en de kunsten en grappen van fijnproever Alain Caron.

Jan Smink
Culinair criticus en entertainer Caron, die met zijn zoons David en Tom het gerenommeerde eetcafé Caron aan de Frans Halsstraat in Amsterdam runt, was eerder ook actief als jurylid in het Net5 kookprogramma Masterchef. Hij werkte ooit in restaurant de Kersentuin voor wijlen Joop Braakhekke, wiens moeder in Hindeloopen woonde en daar stierf op 106-jarige leeftijd. Hij is ook een bewonderaar van de Friese topkok Jan Smink die in september in het centrum van Wolvega, in het voormalige ING-bankgebouw, een exclusief restaurant met live cooking opent. Daar zullen de koks en de 3D foodprinter een prominente plek innemen: midden in de zaak.

Smink, net als Bea Ligthart een Stellingwerver, vertegenwoordigde de afgelopen jaren Nederland in de strijd om de Bocuse d’Or. Hij kookte in januari 2017 Nederland naar een elfde plaats op de wereldranglijst, samen met teamgenoten Sander Verhaaf en Lars Aukema. Hij kookt nu niet meer mee voor deze titel. Jan Smink, ook werkzaam bij de Librije van Jonnie en Thérèse Boer in Zwolle, heeft wel zitting genomen in de jury van Bocuse d’Or Nederland. Het doel van deze stichting is het bevorderen van de gastronomie in Nederland en een bijdrage te leveren aan een positief imago, door het enthousiast maken van jongeren voor het beroep van kok en door het bevorderen van het gebruik van kwalitatief hoogstaande producten, in het geval van Jan Smink en Alain Caron bij voorkeur uit de regio.

Meer info:
www.binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/experts/alain-caron
www.favorflav.com/nl/people/qa-met-alain-caron/
www.cafecaron.nl
www.nylander.nl
www.jansmink.com
www.bocusedornederland.nl
www.friesstreekproduct.nl

Leeuwarden European Capital of Culture 2018:
www.leeuwarden2018.info
www.2018arrangementen.nl
www.friesland.nl/nl/culturele-hoofdstad/programma

Vakantiebestemming Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Brug- en sluisbedieningstijden Fryslân 2018:
www.fryslan.frl/home/kaarten_3208/item/openingstijden-bruggen-en-sluizen_727.html

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Culinaire vrienden: Alain Caron (links) en kaasboer Otto Jan Bokma van De Nylander in Workum.

Slideshow met 42 foto’s, 16 April 2018 gemaakt voor Fries Nieuws door Albert Hendriks: