Elektrisch varen in Friesland: Waar zijn de laadpalen?

Elektrisch varen in Friesland: Waar zijn de laadpalen?

Pleziervaarders kiezen voor de zekerheid voor diesel

Elektrisch varen in Friesland:
Waar zijn de laadpalen?

LEEUWARDEN (NL) – De provincie Fryslân stimuleert en subsidieert onder aanvoering van VVD-gedeputeerde Klaas Kielstra fossielvrij varen en rijden met een groot en kostbaar evenement, de Elfwegentocht van 1-14 juli 2018. Maar waar deelnemende pleziervaarders met een elektrische boot de batterijen kunnen opladen, dat weten ze bij de provincie niet. Ambtenaren verwijzen je voor 16 Ampère laadpalen naar deze website van de provincie: http://www.friesemeren.nl/nl/op-de-kaart Klik je op ‘elektrische oplaadpunten’ dan krijg je de melding ’not found’ (niet gevonden).

Laadpunt voor sloepen in Gaastmeer, gemeente Súdwest-Fryslân.

Nog gekker: op de site van de Elfwegentocht staan ook geen laadpunten voor boten (www.elfwegentocht.nl). En ook niet op de site van de door de provincie gesponsorde Stifting Elektrysk Farre Fryslân: www.seff.nu. Dan denk je bij het thema ‘elektrisch varen’ op de provinciesite fryslan.frl (https://www.fryslan.frl/home/zoeken_288/?trefwoord=elektrisch+varen) een verzameling laadpunten voor boten aan te treffen, maar weer niks. Nou niks, de provincie presenteert onder andere de nieuwe elektrische rondvaartpraam van Rene Van der Bles’ Stichting It Preamke in Makkum. Prima natuurlijk, maar daar heeft de e-boothuurder of -eigenaar in Friesland niets aan.

Stinkende motorboten?
“Ervaar Fryslân vanaf het water: kom elektrisch varen!” luidt de oproep van de provincie Fryslân in haar brochure ‘Watersport in Fryslân’ met een voorwoord van de Commissaris van de Koning Arno Brok met de titel ‘Onbekommerd varen’. In het boekje wordt afkeurend gesproken over “motorboten” — elektroboten zijn net zo goed motorboten als door een dieselmotor aangedreven vaartuigen (Red.) — die zouden stinken, lawaai maken en het water vervuilen en een korte omschrijving van drie electric only vaarroutes zonder kaartje en zonder vermelding van de laadpunten.

Geen politicus die zich er druk om lijkt te maken, want ze varen en rijden waarschijnlijk allemaal op diesel. Toeristen met een elektrische boot zonder stroomaggregaat — de meeste e-boats hebben een stroomaggregaat op diesel aan boord — zoeken zich wezenloos om een laadpunt en als ze dat eindelijk gevonden hebben, bijvoorbeeld in een commerciële haven, dan moeten ze de hele nacht muntjes in de automaat werpen. Gasten die bij Friesland Holland Travel Service een Elfsteden-sloeparrangement boeken (varen van hotel naar hotel aan het water) willen allemaal een dieselsloep, omdat onderweg opladen een punt van grote zorg is. Moderne diesels zijn heel schoon en stil, helemaal als de tank gevuld is met blauwe diesel (http://elfwegentocht.nl/rijden-op-blauwe-diesel-tijdens-elfwegentocht/)

Frankrijk
In Frankrijk stimuleert de overheid ook het elektrisch varen en werkt daarbij nauw samen met bootverhuurders zoals de firma Nicols: http://www.nicols.com/bateau-fluvial/estivale/estivale-sixto-green Een manager was onlangs op het kantoor van het bureau voor toerisme Friesland Holland in Wolvega en nodigde directeur Albert Hendriks uit kennis te maken met de Franse aanpak van het elektrisch varen.

“De Franse overheid zet de laadpalen letterlijk en figuurlijk op de kaart, zorgt voor randvoorzieningen en Nicols en andere charterbedrijven investeren in elektrische huurboten. Ze maken wervende kaarten, zoals van de pleziervaarroute van Harskirchen via Saverne naar Strasbourg in de Elzas, compleet met afstanden, vaartijd, laadpunten en het aantal sluizen per etappe. Als het de provincie Fryslân lukt de door haar gesubsidieerde laadpunten (terug) te vinden, dan wil ik wel een kaart met laadpunten in mijn nieuwe Friesland Holland Travel Guide opnemen. Maar volgens ingewijden weten ze op het provinciehuis en bij de organisatie van de Elfwegentocht niet waar je je boot kunt opladen.”

Leeuwarden European Capital of Culture 2018:
www.leeuwarden2018.info
www.2018arrangementen.nl
www.friesland.nl/nl/culturele-hoofdstad/programma

Vakantiebestemming Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Brug- en sluisbedieningstijden Fryslân 2018:
www.fryslan.frl/home/kaarten_3208/item/openingstijden-bruggen-en-sluizen_727.html

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Kaart van de pleziervaarroute van Harskirchen via Saverne naar Strasbourg in de Elzas, compleet met afstanden, vaartijd, accu-oplaadpunten en het aantal sluizen per etappe. (Klik voor vergroting)