Friese ‘Schwarzwaldklinik’ werd zorghotel

Friese ‘Schwarzwaldklinik’ werd zorghotel

Verborgen schat: Wilhelminaoord in Sint Nicolaasga

SINT NICOLAASGA (NL) – Maar weinigen zullen deze schat van Friesland kennen: Wilhelminaoord aan de Sietze Hepkemalaan in Sint Nicolaasga, een adellijk dorp tussen Lemmer en Joure met monumentale landhuizen en een voormalige stoeterij met Friese paarden in parkachtige bossen. Bijna Beetsterzwaag, ook in Friesland, maar veel minder aristocratisch en snobistisch. Wilhelminaoord is sinds 2016 een particulier woonzorgcentrum van Ben Okkema en Albert Oosting. Laatstgenoemde is ook de man achter zorgcentrum Bos- en Meerzicht in Oudemirdum en Huys ter Swaach in Beetsterzwaag, ook een woonzorgbedrijf.

Landhuis en park Wilhelminaoord in Sint Nicolaasga, een adellijk dorp tussen Lemmer en Joure met veel verborgen schatten, zoals de Lourdes-grot bij de Rooms Katholieke kerk en de bossen op Landgoed Eysinga State. Foto’s: Albert Hendriks Friesland Holland www.friesnieuws.nl

Het Rijksmonument dateert van 1907, gebouwd in opdracht van vier ongetrouwde adellijke zussen, de freules Van Eysinga-Van Harinxma thoe Slooten, om wat toentertijd heette ‘oververmoeide vrouwen’ te huisvesten. Het is opgetrokken in een mix van de bouwstijlen Cottage (chalet) en Art Nouveau naar een idee van de Friese architect H.H. (Hendrik Hendriks) Kramer (Woudsend, 1850 – Leeuwarden, 1934). Hij deed in Amsterdam en Brussel ervaring op, maar vestigde zich na zes jaar ‘buitenland’ definitief in Leeuwarden. Uit zijn creaties, van kerken en scholen tot bankgebouwen en land- en herenhuizen, blijkt grote affiniteit met de klassieken en de Vlaamse renaissance.
54 kamers telde Wilhelminaoord ooit als bejaardenhuis, afkickkliniek en GGZ-instelling. Nu zijn er 28 appartementen voor dames en heren op leeftijd, vaak stellen waarvan één hulpbehoevend is, alle ondergebracht in gerenoveerde appartementen. Het landhuis is omgeven door een prachtig park van 6 hectare dat openbaar toegankelijk is. In het park is een grote vijver, een moestuin, een hok met kippen van het Duitse ras Vorwerk en een serre-kas met terras. Her en der zijn vijftig nestkastjes aan bomen opgehangen.

Mooie fietsroute naar Wilhelminaoord
Sint Nyk, de Friese naam voor Sint Nicolaasga, heeft ook een indrukwekkende Rooms Katholieke kerk met een Lourdes-grot, óók een verborgen schat. De twee plaatselijke hotels, waarvan één dringend aan renovatie toe was, De Oorsprong, herbergen Oekraïense vluchtelingen. Toeristen overnachten tegenwoordig in moderne hotels en bed and breakfasts in Joure en Terherne, zoals Hajé Joure, waar de 13 juni 2022 de Fries Nieuws-fietstocht van start ging. De route van 24 km leidde langs de Langwarder Wielen en het kanaal Skarsterrien, naar Scharsterbrug. Vandaar over een perfect betonnen fietspad naar Wilhelminaoord in Sint Nicolaasga en weer terug via Scharsterbrug naar het hotel-restaurant van Hajé. Dit zijn achtereenvolgens de knooppunten: 69 (centrum Joure)-63-79-62-84-82-83-57-55-54 (Sint Nicolaasga) en terug naar Joure via de kortste weg: 55-57-83-82-63-69.

Meer info:
www.wilhelmina-oord.nl
www.friesnieuws.nl/grot-in-het-friese-sint-nicolaasga-is-een-prima-alternatief-voor-die-van-lourdes/
www.itfryskegea.nl/wp-content/uploads/2017/11/Wandelfolder-Wilhelminaoard.pdf (wandelen in bossen op en om Landgoed Eysinga State)

Friesland vakanties met SGR-garantie en andere unieke zekerheden van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland:
www.frieslandhollandtravel.nl (nieuwe website!)
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief/