Friese werf bouwt ijsgangbestendig charterschip voor reizen naar Noord- en Zuidpool

Friese werf bouwt ijsgangbestendig charterschip voor reizen naar Noord- en Zuidpool

Belgische familie liet uniek jacht bouwen bij KM Yachtbuilders

MAKKUM (NL) / ZEEBRUGGE (BE) – Het door KM Yachtbuilders in Makkum gebouwde aluminium zeiljacht Qilak 66 is eind november 2018 opgeleverd aan haar Belgische eigenaren, de familie Carlier uit Brussel. Dit gebeurde in de haven van Zeebrugge.

De op Terschelling geboren ontdekkingsreiziger Willem Barentsz ging 400 jaar geleden met een houten schip op verkenning in het Noordpoolgebied, Philippe Carlier en zijn kinderen uit Brussel doen dat in 2019 met een in Friesland gebouwd aluminium schip met veel veiligheid en high tech aan boord.

“Veiligheid en robuustheid waren belangrijke punten voor de vader Philippe, zoon Thomas en dochter Marion,” vertelt Jildou Huisman, woordvoerster van de Friese werf. “Dit is terug te vinden in het aanvaringschot voorin de punt met een extra ice-gurder, ijsversterking onder de waterlijn met huidplaten van 10 mm in plaats van 6 mm en aluminium dekluiken. In totaal heeft het schip maar liefst vijf waterdichte deuren. Daarnaast heeft de Qilak 66 onder andere een droge uitlaat, kielkoeling, twee 70 kg zware ankers, een liftkiel en dubbele roeren.”

Hoge breedtegraad expedities
Het bijzondere jacht is ontworpen door Owen Clarke Design in Engeland om met gasten in ‘high latitude’ gebieden te kunnen varen, in de poolgebieden dus. Het charteren zal in eerste instantie gedaan worden vanuit Tromsø in Noorwegen. Vandaar worden bestemmingen als Spitsbergen, Ijsland en Groenland aangezeild. Het uiteindelijke doel is om naar het zuidelijk halfrond te varen en het Beagle-kanaal in Zuid-Chili en Argentinië te bevaren.
Aan boord is ruimte voor 8 gasten en 4 bemanningsleden. De dinghy wordt opgeborgen in een dinghy garage onder de kuip en kan gasten van het schip naar de kant brengen voor een ski of wandeltocht. De gasten kunnen na zo’n uitstapje op de wal weer aan boord op verhaal komen in de on-board-sauna terwijl de bemanning een diner voor hen bereidt in de ruime galley.
Eigenaar en captain Philippe Carlier bij de oplevering: “Veertig jaar van dromen, vier jaar van plannen en nu na anderhalf jaar bouwen is het eindelijk zover. Dit is één van de mooiste dagen van mijn leven! Om dit samen met mijn zoon en dochter te kunnen doen is erg speciaal voor me. Ik kijk er echt naar uit om mooie tochten te maken aan boord van de Qilak en gasten de prachtige wereld in het noorden én het verre zuiden te kunnen laten zien.”

Specificaties Custom Qilak 66
Ontwerper: Owen Clarke Design LLP, yacht design & naval architecture, UK Dartmouth Office:
PO Box 26, Dartmouth, Devon, TQ6 0YG, United Kingdom,
Tel. +44 (0) 1803-770495, www.owenclarkedesign.com
Bouwer: KM Yachtbuilders, De Stienplaat 7, 8754 HE Makkum, The Netherlands,
Tel. +31 (0)515- 233000, info@kmy.nl, www.kmy.nl, @KMYachtbuilders
Lengte over alles: 20.07 m
Lengte waterlijn: 19.75 m
Breedte: 6.14 m
Diepgang: 1.70-3.57 m (liftkiel)
Ballast: 8.200 kg.
Doorvaarthoogte: 29.90 m
Waterverplaatsing: 44 ton
Casco: Aluminium
Motor: Steyr 150 pk
Hutten: 2x 3 gasten, 2x 2 gasten, 2x bemanning
Natte cel: 2x electrisch toilet, 1x urinoir, 2x douche, 1x sauna
Zeilgardarobe: Main sail 124 m2, Genoa 123.9 m2, Solent 87.1 m2,
Staysail 38 m2, Code 5 226.4 m2, Spinnaker A2 350 m2,
Trysail 37 m2, Storm jib 25 m2
Diesel: 4800 liter
Drinkwater: 3730 liter
Vuilwatertank: 1300 liter
Bijzonderheden: Liftkiel, dubbele spaderoeren, droge uitlaat, kielkoeling, ijsversterking boeg, vijf waterdichte deuren, dinghy garage, technische werkruimte, 2x professionele stuurstoelen, aluminium mast en giek, 2x 70kg Rocna ankers, aluminium dekluiken.

Meer info:
http://www.qilak.com/nl/
www.kmy.nl
www.owenclarkedesign.com
https://www.friesnieuws.nl/prinses-margriet-verricht-in-harlingen-doop-van-nagebouwd-expeditieschip-willem-barentsz/
www.boatcharterholland.nl

Friesland geschenken, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Vakantiebestemming Friesland Holland:
www.provinciefriesland.frl

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

De op Terschelling geboren ontdekkingsreiziger Willem Barentsz ging 400 jaar geleden met een houten schip op verkenning in het Noordpoolgebied, Philippe Carlier en zijn kinderen uit Brussel doen dat in 2019 met een in Friesland gebouwd aluminium schip met veel veiligheid en high tech aan boord.

De cockpit van de Qilak 66.

De gastensalon van de Qilak 66.

Jildou Huisman, de public relations manager van KM Yachtbuilders in Makkum. Zij staat net als het bureau voor toerisme Friesland Holland ook in 2019 op ’s werelds grootste watersport- en vakantiebeurs, Boot in Düsseldorf en wel in hal 7a, de superjachtenhal, standnummer D02. Meer info: www.boot.de