Friesland Holland gaat ook Groninger kant van het Lauwersmeer promoten

Friesland Holland gaat ook Groninger kant van het Lauwersmeer promoten

Publicatiedatum: 29 maart 2013
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Trammelant in het Lauwersland

De Groninger kant van het Lauwersmeer heeft ook grote publiekstrekkers, zoals de zeehondencrèche in Pieterburen. Info: https://www.friesnieuws.nl/4308
De Groninger kant van het Lauwersmeer heeft ook grote publiekstrekkers, zoals de zeehondencrèche in Pieterburen. Info: www.zeehondencreche.nl/wb/

DOKKUM (NL) – Het bureau voor toerisme Friesland Holland gaat de internationale marketing oppakken van het hele Lauwersmeergebied nu zowel Friese als Groningse gemeenten de subsidie aan VVV Lauwersland in Dokkum stopgezet hebben. Reden: de gemeentebesturen en veel ondernemers zijn niet content over de marketing door de VVV. Bovendien klikt het niet tussen de linker en rechter oever van het Lauwersmeer.

Vooral Friese overheden zijn negatief over de Groningse equivalenten. Het bestuur van VVV Lauwersland heeft er evenwel veel aan gedaan om het Friese en Groninger vakantieland als eenheid naar buiten te brengen, maar had het daarbij niet gemakkelijk. De politiek lag aan weerszijden dwars. Groningse ondernemers vonden dat VVV Lauwersland zich vooral druk maakte om Friesland, Dokkum en Dongeradeel, en niet om het Hoogeland met recreatiegemeente De Marne (Leens met o.a. de borg Verhildersum en Zoutkamp met het Visserijmuseum).

Onverstandig
“Niet verstandig van de Friese gemeentebesturen om negatief over de Groninger kant van het Lauwersmeer te doen,” vindt directeur Albert Hendriks van het bureau voor toerisme Friesland Holland, “want de Groningers hebben meer in huis dan velen denken. Veel Friese attracties en recreatieondernemers willen juist wél graag samenwerken met Gronngse collega’s.” Hendriks’ organisatie tuigt een nieuwe reclamecampagne voor het Lauwersland op. “Inclusief het toeristisch ook zeer aantrekkelijke Groninger Hoogeland.”

De Groninger kant van het Lauwersmeer heeft ook grote publiekstrekkers, zoals de zeehondencrèche in Pieterburen. Info: https://www.friesnieuws.nl/4308 De Groninger kant van het Lauwersmeer heeft ook grote publiekstrekkers, zoals de zeehondencrèche in Pieterburen. Info: https://www.friesnieuws.nl/4308
De Groninger kant van het Lauwersmeer heeft ook grote publiekstrekkers, zoals de zeehondencrèche in Pieterburen. Info: www.zeehondencreche.nl/wb/

Het bureau promoot Noordoost Friesland al, onder andere onder de naam Markant Friesland Route, maar wil ook Noordwest Groningen er volop bij betrekken. VakantielandLauwersmeer.nl, LauwersmeerWaddenzee.nl, FrieslandGroningen.nl en LauwersmeerHolland.nl worden de handels- en sitenamen, afhankelijk van het land waar gasten worden geworven.

Het bureau voor toerisme Friesland Holland maakt al reclame voor Noordoost Friesland, onder andere met de Markant Friesland Route.
Het bureau voor toerisme Friesland Holland maakt al reclame voor Noordoost Friesland, onder andere met de Markant Friesland Route.

Internationaal
Net als bij de Friese Wouden zet Friesland Holland met meertalige magazines en websites vooral in op het buitenland, “want daar zit de winst. Zie onder andere de ontwikkeling van luchthaven Eelde,” zegt directeur Albert Hendriks. “Verkennende besprekingen in Noordoost Friesland hebben mij geleerd dat men de toeristische waarde en de versterking van westelijk Groningen zwaar onderschat. De Groninger kant van het Lauwersmeer is net als de Friese zijde een natuur- en cultuurhistorisch zeer boeiende streek, een gebied met veel onbekende beziens- en wetenswaardigheden. Ik ken de streek goed en heb ook medewerkers die er thuis zijn. Groningen heeft een goede naam, met name in Noord-Duitsland. Daar is Groningen minstens zo bekend als Fryslân. Verder willen we het UNESCO Werelderfgoed Waddenzee met alle toeters en bellen stevig in beeld brengen, inclusief Schiermonnikoog en Ameland. Je moet het ruim zien.”

Markant Groningen
Hendriks wil in Noordwest Groningen, net als in Noordoost Friesland, een route met bezienswaardigheden opzetten onder de naam Markant Groningen Route, overeenkomstig de succesvolle Markant Friesland Route. “Twee mooie zusjes. Om toeristen te lokken en vast te houden heb je grote thematische routes nodig. Wat in Friesland kan, kan ook in Groningen.”

Info: www.markantfrieslandroute.nl
www.goudenfriesewouden.nl