Friesland is de plek om snel te leren kitesurfen

Friesland is de plek om snel te leren kitesurfen

 

Publicatiedatum: 14 augustus 2012
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Niels Keizer van Freeriderz:

“Friesland is de plek om snel te leren kitesurfen”

Internationaal wedstrijdsurfer Judith Roetman (rechts) geeft onder andere les op het strand van Harlingen. Onlangs werd ze gefilmd in Hindeloopen door de TROS televisie voor het nieuwe programma ‘De invasie’ met de rappers Brownie Dutch, Murda Turk, Nega, Kleine Viezerik, Mr. Polska en Sjaak.
Internationaal wedstrijdsurfer Judith Roetman (rechts) geeft onder andere les op het strand van Harlingen. Onlangs werd ze gefilmd in Hindeloopen door de TROS televisie voor het nieuwe programma ‘De invasie’ met de rappers Brownie Dutch, Murda Turk, Nega, Kleine Viezerik, Mr. Polska & Sjaak.

HARLINGEN (NL) – “Razend populair en op dit moment de snelst groeiende watersport van Nederland. Kitesurfen is helemaal hot en om het snel en veilig onder de knie te krijgen, kun je het beste lessen nemen op een van de vele geschikte ondiepe kitesurflocaties van Friesland.”

Dit zegt Niels Keizer uit Harlingen, de baas van de kitesurfschool Freeriderz en verkoper bij Boot Akkrum. Zijn organisatie is lid van de Nederlandse Kitesurf Vereniging (NKV) en gecertificeerd door de Koninklijke Nederlandse Watersportverbond (KNWV) én door de International Kiteboarding Organization (IKO). Beide laatste organisaties eisen het gebruik van gecertificeerde instructeurs en de nodige veiligheidsmaatregelen.

Niels: “Harlingen en Kornwerderzand (Afsluitdijk) zijn perfecte leslocaties om de sport veilig en snel onder de knie te krijgen. Workum en Mirns zijn ook hele goede kitesurflocaties, alleen trekken er hier in de zomer veel vakantiegangers en kiters heen, waardoor er in drukke weekenden wel 200 kiters op het water te vinden zijn.”

Professioneel

Veilig en verantwoord kitesurfen begint met professionele instructie. “Kitesurfschool Freeriderz is IKO erkend, wat aangeeft dat alle instructeurs IKO gecertificeerd en zeer ervaren zijn. De kitesurfschool geeft les op alle geschikte IJsselmeer & Waddenzeelocaties. De kiteschool heeft door de jaren heen een lesmethode ontwikkeld om cursisten zo snel mogelijk en op een veilige manier te leren kitesurfen. Deze methode is geschikt voor jong & oud. Verder zijn alle instructeurs full time bezig met de kitesport. Vaak reizen de instructeurs de hele wereld over. Zo zit Mark Bolt (instructeur) al voor het derde jaar op rij in Bonaire, waar hij in de winter kitesurflessen geeft.”

Niels, ook instructeur, heeft ook heel wat ervaring opgedaan in het buitenland, o.a. op Bonaire, in Egypte, op de Malediven en in Zweden. Niels en Mark runnen nu een aantal jaren Kitesurfschool Freeriderz. Samen met een team van freelance IKO instructeurs worden alle cursisten voorzien van een kitesurfles op maat. De lesgroepjes bestaan uit 2 en maximaal 3 cursisten. Daarnaast biedt de kiteschool ook prive- en groepslessen aan.

Introductie

De introductieles van Freeriderz is bedoeld voor mensen die graag eerst kennis willen maken met het kitesurfen. Niels: “Een ervaren IKO gecertificeerde instructeur zal je op een veilig en verantwoorde manier de beginselen van het kitesurfen leren. Een ideale gelegenheid om te bepalen of deze razend populaire sport bij je past! De introductieles duurt 4 uur en wordt afgesloten met een IKO certificaat.”

Cursussen

De cursus compleet duurt in totaal 12 uur en is verdeeld over 3 dagen. Niels: “De eerste dag zul je leren de vlieger te controleren en het herstarten vanaf het water. Theorie zal worden gecombineerd met praktijk en op dag 2 en 3 leer je hoe je moet waterstarten, je houding op het board tijdens het varen en veiligheid op het water. Bij deze cursus krijg je een origineel Brunotti Freeriderz T-shirt cadeau! De weekend cursus duurt in totaal 8 uur en is verdeeld over 2 dagen. Een echte aanrader als je in het weekend de beginselen van het kitesurfen goed onder de knie wilt krijgen. We geven ook privélessen. Privéles heeft als grote voordeel dat je één op één les krijgt van een ervaren IKO gecertificeerde instructeur. Hierdoor kun je alles sneller oppikken en sta je dus al vrij snel zelfstandig op het board.”

Freeridrz heeft zich ook gestort op events. “Van powerkiten op het strand tot een vliegende start op het kiteboard in het water. Van koffie met gebak tot een barbecue op het strand.”

Surfspot Mirns.

Surfspot Mirns.

Surfspot Mirns.

Surfspot Mirns.

Surfspot Mirns.

Info: www.kitesurfles.net of tel. 06 34 722 822