Friezen en Hollanders roeien van Leeuwarden naar Haarlem

Friezen en Hollanders roeien van Leeuwarden naar Haarlem

Publicatiedatum: 8 december 2014
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

‘Team Baukje’ weer in actie voor Serious Request

Baukje Postma, accountmanager Bedrijven bij de gemeente Franekeradeel, promoot de Serious Request roeitocht van Leeuwarden naar Haarlem en roeit zelf ook.
Baukje Postma, accountmanager Bedrijven bij de gemeente Franekeradeel, promoot de Serious Request roeitocht van Leeuwarden naar Haarlem en roeit zelf ook.

LEEUWARDEN (NL) – Baukje Postma, accountmanager Bedrijven bij de gemeente Franekeradeel (Franeker), meldt dat zij en haar 69 vrienden weer gaan roeien voor Serious Request. Het Glazen Huis staat dit jaar in Haarlem.

“Vorig jaar hebben we met een groep roeiers de Elfstedentocht geroeid voor Serious Request. Dit jaar gaan we weer een actie doen voor Serious Request en gaan we roeien van Leeuwarden naar Haarlem. Dit doen we in één dag, op zaterdag 20 december 2014. De start is in de nacht van vrijdag 19 op zaterdag 20 december om 00.00 uur bij de werf van de gebroeders Los aan de Greunsweg in Leeuwarden. We roeien ’s nachts over het Prinses Margrietkanaal naar Lemmer en maken vanaf daar, als het licht wordt, de oversteek op het IJsselmeer. Dit keer zijn er 4 sloepen en roeien we in shifts van ca. vier uren. In totaal zijn er 70 roeiers die mee doen, waarvan de helft uit Friesland. Vervolgens koersen we via het Noordzeekanaal naar Haarlem waar het Glazen Huis staat. De opbrengst van de actie wordt ’s avonds overhandigd.”

Serious Request: hulp aan slachtoffers seksueel geweld
De Nederlandse zender 3FM vraagt met Serious Request 2014 aandacht voor vrouwen en meisjes, die tijdens oorlog en conflicten slachtoffer worden van seksueel geweld. Een stille ramp die miljoenen vrouwen treft en beschadigt. De DJ’s in het Glazen Huis willen deze vrouwen een stem geven en zoveel mogelijk geld inzamelen voor het Rode Kruis, zodat zij opgevangen worden en een leven kunnen opbouwen.

De drie DJ’s in het Glazen Huis, dat voor editie 2014 in Haarlem staat, gaan van 18 december tot en met 24 december alles doen om zoveel mogelijk aandacht te vragen en geld in te zamelen voor de aanpak van deze stille ramp. Het Rode Kruis zet zich in voor opvang en herstel van vrouwen met een trauma door seksueel geweld, helpt deze vrouwen het leven op te bouwen, maar vraagt ook bij publiek, politie en strijdkrachten aandacht voor het recht van elk mens, elke vrouw, om zelf te bepalen over het eigen lichaam.

“De stille ramp waarvoor we met 3FM Serious Request 2014 aandacht vragen, is groot en gruwelijk, de slachtoffers hebben nauwelijks rechten, worden niet gehoord en vaak uitgestoten door de gemeenschap”, zegt Eric Corton, 3FM-DJ en ambassadeur van het Rode Kruis. “Daar willen wij de ogen niet voor sluiten. Integendeel. Het is ons er veel aan gelegen om zoveel mogelijk van deze meisjes en vrouwen uitzicht op een toekomst te bieden, hun kracht te laten hervinden en om het probleem van seksueel geweld tijdens oorlog en conflicten aan te kaarten.”

Seksueel geweld
Wereldwijd wordt een op de vijf vrouwen verkracht, gedwongen tot seks of op een andere wijze seksueel misbruikt in haar leven. In conflictgebieden zijn vrouwen extra kwetsbaar omdat seksueel geweld als een vernederend wapen wordt ingezet. Seksueel geweld tegen meisjes en vrouwen heeft grote gevolgen voor de lichamelijke en psychische gezondheid van de slachtoffers, maar heeft ook economische en sociale impact. Het seksuele misbruik is een taboe, door schaamte omgeven. Slachtoffers worden vaak uitgesloten van de gemeenschap. Herstel van deze vrouwen is belangrijk. Uit humanitair oogpunt, maar ook omdat juist vrouwen tijdens en na conflicten de basis leggen voor wederopbouw. Zij zorgen voor de kinderen en de inkomsten van een gezin, zij zorgen voor de gemeenschap en de familie. Alle reden waarom 3FM Serious Request dit jaar aandacht vraagt voor deze meisjes en vrouwen.

Het team ‘KannietHeX&’ uit Harlingen is één van de vier teams die naar Haarlem roeien.
Het team ‘KannietHeX&’ uit Harlingen is één van de vier teams die naar Haarlem roeien.

Het Rode Kruis helpt
Het Rode Kruis helpt en bereikt met haar netwerk van miljoenen vrijwilligers, meisjes en vrouwen die met seksueel geweld tijdens conflicten te maken kregen. Het Rode Kruis zorgt voor opvang, medische zorg en psychische begeleiding, maar zet zich ook in om deze vrouwen zicht op een toekomst te bieden, bijvoorbeeld door startkapitaal en trainingen te verstrekken. Het Rode Kruis geeft voorlichting aan publiek, politie en strijdkrachten over de gevolgen van seksueel geweld en gaat het gesprek met hen aan. Enerzijds zodat de slachtoffers niet uitgestoten worden van de gemeenschap, anderzijds zodat seksueel misbruik tijdens oorlog en conflicten afneemt.

Succes 3FM Serious Request
Met 3FM Serious Request zet 3FM zich in samenwerking met het Rode Kruis ieder jaar in voor een stille ramp. In de week voorafgaand aan de kerstdagen sluiten drie dj’s van 3FM zich zes dagen lang op in een glazen studio. Zij eten die dagen niets en maken 24 uur per dag live radio en televisie en zijn online te volgen. Het publiek kan tegen betaling verzoeknummers aanvragen en wordt uitgebreid geïnformeerd over de actie.

3FM Serious Request haalde in 2004 € 915.955 op voor de vluchtelingen in Darfur. Sindsdien zet 3FM elk jaar een stille ramp succesvol op de kaart. Verschillende internationale radiostations uit België, Zweden, Zwitserland, Kenia en Korea sloten zich in 2006 bij de actie aan. Het Glazen Huis stond in 2013 in Leeuwarden. De actie bracht dat jaar € 12.302.747,- op voor de aanpak van kindersterfte door diarree en bereikte 12,3 miljoen Nederlanders. In 2014 staat het Glazen Huis in Haarlem, in 2015 in Heerlen.

Meer info op: www.kominactie.nl/serioussloeproeien
www.facebook.com/serioussloeproeien
https://www.friesnieuws.nl/4469

Werf Gebr. Los: www.cmsschepen.nl/pages/nederlands/welkom.php