Fryslân Fan: Han Bennink

Fryslân Fan: Han Bennink

Publicatiedatum: 7 februari 2012
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Fryslân Fan

Han Bennink

De tentoonstelling Bennink – Beats  – Belvédère (Oranjewoud/Heerenveen, 25 feb.-13 mei 2012) is geheel gewijd aan het beeldende werk van dubbeltalent Han Bennink (Zaandam, 1942). Hij, liefhebber van Vlaanderen en Friesland, ontwikkelde zich in de jaren zestig tot een van de meest vooraanstaande experimentele slagwerkers en behoort met Misha Mengelberg en Willem Breuker tot de wegbereiders van de vrije jazz in Nederland.

alt tekst voor de afbeelding

alt tekst voor de afbeelding

In 2009 verscheen een uitgebreide biografie (De wereld als trommel, door Erik van den
Berg), waarin Benninks muzikale activiteiten centraal stonden. Met de tentoonstelling Bennink – Beats – Belvédère wil het museum in Oranjewoud aandacht vestigen op zijn onderbe- lichte kwaliteiten als beeldend kunstenaar en deze in relatie brengen met zijn muziek.

Benninks werk vertoont weliswaar stilistische overeenkomsten met dat van door hem bewonderde kunstenaars als Kurt Schwitters, Roger Raveel en Reinier Lucassen, maar staat door z’n onbevangen expressiviteit en primitivisme sterk op zichzelf. Als beeldend kunstenaar houdt hij zich voornamelijk bezig met het maken van tekeningen, collages en assemblages. Zijn tekeningen kenmerken zich over het algemeen door een uiterst expressieve – op vaart en ritme gerichte – schriftuur en zijn collages door bonte samenstellingen van uitgeknipte papiersnippers. De geassembleerde objecten onderscheiden zich door even eenvoudige als pregnante combinaties van objets trouvé. Bennink put voornamelijk uit het reservoir van persoonlijke herinneringen en intuïtieve associaties, waarbij hij voortdurend gebruik maakt van voorwerpen uit zijn directe omgeving en teruggrijpt op vaste motieven als vogels, hazen en vliegtuigen. Zijn kunstwerken ontstaan vooral tijdens de momenten tussen optredens, reizen en tournees, vanuit de voortdurende drift en onrust die zijn karakter typeren. Evenals in zijn muziek verbindt hij in zijn beeldend werk een sterke behoefte zich over te geven aan expressie en improvisatie, met een zuiver gevoel voor structuur en ordening. Die elementaire relatie tussen beide artistieke disciplines vormen de uitgangspunten van de tentoonstelling Bennink – Beats – Belvédère.

Info: www.museumbelvedere.nl