Fryslân Fan: Jan Koekebakker

Fryslân Fan: Jan Koekebakker

Publicatiedatum: 14 juli 2010
Tekst: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Fryslân Fan

Jan Koekebakker

Karel sloep
Platbodemkenner en Fryslân Fan Jan Koekebakker aan het roer van de Waterhoen, een Vollenhovense Bol die geschikt is gemaakt voor gemotoriseerde pleziervaart.

25 Jaar geleden kwam Jan Koekebakker (68) als accountant van Rotterdam naar het Friese Heeg waar hij een in plat- en rondbodems gespecialiseerde werf overnam. Hij staat niet meer aan het roer van zijn Heech by de Mar, maar is er wel minstens twee dagen van de week bij betrokken. Hij en zijn één jaar jongere vrouw Ineke wonen weliswaar in Almere-Haven, maar de platbodembouw- en verhuur én Friesland laten hen niet los.

Logisch, want hun twee zonen, Martin en Harry, zetten de zaak met het nodige enthousiasme voort. De firma is marktleider op het gebied van traditionele zeilschepen als Lemsteraken en Vollenhovense Bollen. Dat de jongere generatie twee Vollenhovense zeilschepen heeft onthoofd om dienst te doen als motorjacht vond de nestor onder de Friese bootverhuurders nogal wat. Maar nu hij ziet dat de klassiekers zonder bewerkelijk zeil erg in de smaak vallen, ook bij oudere platbodemzeilers, is hij om. 7 Juli 2010 was hij dan ook best bereid om de redactie van Frysk Nijs te laten zien hoe ruim en stabiel “een bolletje” is en hoe mooi Friesland is vanaf het water.

Karel sloep

Karel sloep

De werf en haven van Jan Koekebakker en zijn zoons Martin en Harry.
 
Karel sloep

Achter Jan Koekebakker de nieuwste aanwinst van Heech by de Mar, de Aalscholver.

 
 
Karel sloep

Karel sloep

 
 
Karel sloep

Karel sloep

Traditional motorboating by Heech by de Mar: Vollenhovens Bol zonder tuigage. De vijfpersoons klassieker is vaarbewijsvrij en kost tussen de 790 en 1310 euro per week.
 

 

Info: www.heechbydemar.nl
Info boot huren in Friesland: www.boatcharterholland.nl