Woensdag 4 augustus: Grote natuurmarkt in botanische tuin De Kruidhof

Woensdag 4 augustus: Grote natuurmarkt in botanische tuin De Kruidhof

Publicatiedatum: 16 juli 2010
Tekst: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Woensdag 4 augustus in Buitenpost aan de Markant Friesland Route:

Grote natuurmarkt in botanische tuin De Kruidhof

BUITENPOST (NL) – Liefhebbers van bloemen en planten opgelet: woensdag 4 augustus 2010 vindt van 10.00 tot 17.00 uur in de 80-jarige botanische tuin De Kruidhof in Buitenpost een grote en zeer gevarieerde Natuurmarkt plaats. Vanwege het jubileum hebben de bezoekers van de markt gratis toegang tot de Botanische Tuin, maar ook tot het IJstijdenmuseum op het terrein.

De Kruidhof

De Kruidhof

Duizenden liefhebbers van kruiden en andere planten en bloemen uit heel Nederland — en natuurlijk toeristen — worden woensdag 4 augustus 2010 op de Natuurmarkt in Buitenpost verwacht.
 

Voor de kinderen is er volop gelegenheid te spelen in de educatieve kinderspeeltuin. In samenwerking met Landbouwmuseum ‘De Brink’ is er een tentoonstelling met gereedschappen ingericht.

Natuurlijke producten op Natuurmarkt
De 20e Natuurmarkt op woensdag 4 augustus staat dit jaar meer dan ooit helemaal in het teken van natuurgerelateerde producten. Natuurlijke producten zijn rechtstreekse giften van de natuur, soms door mensen bewerkt tot een bruikbaar voedings- of geneesmiddel, of gesponnen en geweven zoals katoen, zijde en wol en daarna verwerkt tot kleding. Al dit goeds, moois en lekkers is te vinden op de Natuurmarkt. Net als de projecten, organisaties en bedrijven, die zich om de natuur bekommeren, die vogels en insecten beschermen of zich inzetten voor een duurzame leefomgeving.

De Kruidhof

De Kruidhof

Kinderen vinden De Kruidhof ook leuk.
 

Duurzaam tuinieren
Al langer werkt De Kruidhof samen met enkele van deze standhouders, omdat hun werkzaamheden zo precies aansluiten bij een van de doelstellingen van het openluchtmuseum: de plantenverzameling in stand te houden en te verzorgen, deze te tonen aan een breed publiek en de kennis daarover uit te dragen. Tuinspul uit Twijzel bijvoorbeeld is daar heel direct bij betrokken door cursussen te organiseren samen met en in De Kruidhof, waarbij duurzaamheid en milieuvriendelijk tuinieren voorop staan.

De Kruidhof
Tuincafé De Uithof.

Belangrijke bijen
Natuurlijk is ook de Imkervereniging Kollumerzwaag weer present. Zij beheert voor De Kruidhof de bijenstal in de Vlindertuin. Bijen vliegen af en aan, zorgen voor de bestuiving van de bloemen, maar ook van de bloesems van de vruchtbomen in De Fruithof in het vroege voorjaar. Behalve honing en was schenken ze ons dus indirect de vruchten die in de nazomer en herfst geoogst kunnen worden. De Kruidhof helpt op zijn beurt de insecten door her en der in de tuinen onderkomens voor deze kleine beestjes in te richten. De imkervereniging ondersteunt dit door goed educatief materiaal, te zien in de insectentuin. Het grootste insectenhotel staat in de nieuw ingerichte Heemtuin, de tuin vol inheemse planten: planten die van nature in onze omgeving en in ons klimaat thuishoren.

Parnassia bloeit
Jan Willem Zwart, directeur van De Kruidhof, adviseert de bezoekers van de Natuurmarkt ook een een blik te werpen op de zeldzame Parnassia die staat te bloeien in het moerasje bij de vijver. De Parnassia lijkt een beetje op een stevige, kortgesteelde boterbloem, maar dan prachtig wit.

Schadelijke insecten bestrijden zonder gif
In De Kruidhof proberen de medewerkers zoveel mogelijk zonder gif de tuin te onderhouden. Soms breekt er ergens een plaag uit. Deze zomer zijn er kevertjes aan het vreten van de pepermuntplanten. Dan wordt geprobeerd met een natuurlijke bestrijder die plaag aan te pakken. Drie jaar geleden nog werd de hele rozentuin ingezaaid met goudsbloemen en afrikaantjes om de aaltjes te bestrijden die de oude rozen ziek hadden gemaakt. Nu is er een nieuw Rosarium op die plaats, met gezonde rozen. Op de Natuurmarkt komt u ook adviseurs tegen, die op een duurzame manier met de natuur omgaan en die u op weg kunnen helpen om datzelfde te doen, met natuurlijke bodemverbeteraars en compostversneller bijvoorbeeld.

De Kruidhof

De Kruidhof

De Kruidhof heeft een gigantische collectie milieuvriendelijk gekweekte planten, waaronder heel veel geneeskrachtige kruiden.
 

Tuinliefhebbers opgelet
Als tuinliefhebber kunt u tijdens de Natuurmarkt prachtige planten vinden voor uw tuin. De Verkooptuin van De Kruidhof is de hele dag open en biedt een grote keus aan vaste planten voor in de zon en in de schaduw. Verder zijn er oude rozen, tuinkruiden en een assortiment siergrassen. Bekende kwekers uit de noordelijke provincies zijn vaste gasten bij evenementen van De Kruidhof en geven ook ditmaal acte de présence.

De Kruidhof, een in heel Europa unieke botanische tuin, vanuit de lucht gezien.
De Kruidhof, een in heel Europa unieke botanische tuin, vanuit de lucht gezien.

Geneeskrachtige paardenmelk
En voor de paardenliefhebbers die op deze dag Buitenpost aandoen is er ook nog iets speciaals: paardenmelk voor mensen met allergieën en een border in De Kruidhof met veterinaire geneeskruiden. In de tuin kunt u ook nog het een en ander te weten komen over giftige planten, die u beter niet aan uw edele viervoeter kunt aanbieden als voer.

Sfeervol tuincafé
Van al het sjouwen over de markt en het rondneuzen in de Botanische Tuin zult u vast dorstig worden. Tuincafé De Uithof is altijd een echte trekpleister op deze dag. Sinds vier jaar werkt De Kruidhof nu samen met de Friese organisatie Talant. Talant houdt zich onder andere bezig met begeleid wonen en dagbestedingsprojecten voor mensen met een verstandelijke beperking in Fryslân. Het tuincafé van De Kruidhof wordt sinds 2007 door een van deze groepen gerund. Sinds zij er zijn is de sfeer in De Kruidhof helemaal veranderd: iedereen is enthousiast over de samenwerking met Talant en blij met de spontaniteit van de deelnemers. Voor hen is het leven ook veranderd: zij hebben een werkomgeving gekregen waar van alles gebeurt, met een heleboel nieuwe collega’s. Iedereen heeft in dat geheel een eigen taak en een eigen inbreng, die gewaardeerd wordt.

Cadeauwinkel
Ook de cadeauwinkel van De Kruidhof, die nu Fluitenkruid heet, is sinds vorig jaar een dagbestedingsproject van Talant. Het is een dependance van Wurkwille in Kollum. Tijdens de Natuurmarkt is de winkel dicht, maar Talant verkoopt de producten uit de winkel in een eigen stand.

Openingstijden Natuurmarkt
De Natuurmarkt is op woensdag 4 augustus open vanaf 10.00 uur en duurt tot 17.00 uur. De toegang is gratis. De Kruidhof, onderdeel van de Markant Friesland Route (21 bezienswaardigheden) ligt op vijf minuten lopen van het treinstation.

Info over De Kruidhof: www.dekruidhof.nl
Info Markant Friesland: www.markantfriesland.nl