Fryslân Fan: Jens Frankena

Fryslân Fan: Jens Frankena

Publicatiedatum: 13 juni 2014
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Fryslân Fan

Jens Frankena

Met zijn liefde voor het Ootenrijkse paardenras Haflingers promoot zelfstandig timmerman Jens Frankena uit Tzum de provincie Fryslân waar hij maar komt met zijn drie bergpaarden. Hij bezit ook nog drie Shetland pony’s en heeft twee Haflingers als gast in zijn paardenpension. Hij is bovendien voorzitter van de afdeling Friesland-Flevoland van de Koninklijke Vereniging ‘Het Nederlandse Trekpaard en De Haflinger’ (KVTH). De club houdt 12 juli 2014 een grote keuring in Vinkega, een dorpje tussen Wolvega en Noordwolde. Van 21 tot en met 23 augustus 2014 wordt het 100-jarig bestaan van de KVTH gevierd in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch. De Friese paardenfokker is bij al deze evenementen van de partij.

Jens Frankena, liefhebber van Haflingers in Tzum, een kleine 7 km ten zuiden van Franeker. Jens Frankena, liefhebber van Haflingers in Tzum, een kleine 7 km ten zuiden van Franeker.
Jens Frankena, liefhebber van Haflingers in Tzum, een kleine 7 km ten zuiden van Franeker.

“Mijn interesse voor paarden begon op 8-jarige leeftijd. Ik kreeg rijles in een kleine manege in Iens. Mijn eerste Haflinger merrieveulen kocht ik op 11-jarige leeftijd, in 2000. Zij is nu nog bij me en voldoet heel goed als 14-jarige. Ze wordt bereden, maar ook aangespannen voor showwagens in dubbelspan en tandem. Het is merrie waaraan ik heel veel plezier beleef. Ik heb er ook een veulen bij gefokt en als 2-jarige merrie verkocht.”

Naar Oostenrijk
Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Jens Frankema ging in 2011 tijdens een vakantie met vrienden en kennissen in Oostenrijk naar het Fohlenhof in Ebbs van het stamboek ‘Haflinger Pferdezuchtverband Tirol’.
“Op de veiling daar heb ik merrieveulen gekocht, Röschen, en naar Nederland laten vervoeren. Op de eerste keuring als enter, dat is een eenjarig paard, viel ze meteen in de prijzen. Daarna heeft ze nog vele bekroningen gekregen en ik hoop dat ze in 2014 jeugdkampioen wordt. De merrie wordt momenteel beleerd onder zadel voor de ruitersport. Ze is ook al gedekt en verwacht in 2015 een mooi en gezond veulen. Het fokken van Haflingers is mijn hobby nu.”

Frankena heeft nog een Haflinger merrie, een 7-jarige die ook al heel wat titels op haar naam heeft staan. De timmerman noemt in een rap tempo een bosje kwalificaties waarop Ireen Wüst jaloers zou zijn. De merrie, die ook onder zadel in de ring treedt, heeft een grappige naam: Biscuit. Dat zal wel te maken hebben met de lichtbruine en blonde kleurtinten van Haflingers.

Haflingers
Frankena weet dat er 150 mensen in Friesland en Flevoland lid zijn van de KVTH en dat zij ongeveer 500 Haflingers op stal — of in de wei — hebben.

De Haflinger is een paardenras uit Oostenrijk. Haflingers komen van oorsprong uit Zuid-Tirol. Dit ras staat bekend om zijn soberheid. Dit betekent dat het geen hoge eisen stelt aan zijn voeding om op gewicht te blijven. Haflingers werden vaak gebruikt als trek- en lastpaarden in de bergen. Ze worden in Tirol ook vaak ingezet voor de arrenslee.

De stamvader van alle Haflingerpaarden werd geboren in Zuid-Tirol (nu Italië). De naam dankt het ras aan het dorpje Hafling. Door het inkruisen van Arabisch bloed heeft de Haflinger zijn edele kenmerken verkregen, zoals een sprekend hoofd en harde benen. In 1961 werden de eerste Haflingerpaarden naar Nederland gebracht waarna het ras snel aan bekendheid en populariteit won en zich kon bewijzen als een zeer veelzijdig ras. Tegenwoordig wordt de Haflinger vooral gebruikt onder het zadel, zowel voor dressuur als westernrijden, aangespannen en als showpaard voor demonstraties van vrijheidsdressuur.
Kenmerken

De Haflinger bestaat alleen in de voskleur (alle schakeringen) met lichte staart en manen en is middelgroot (stokmaat varieert van 1.35-1.55 m). De manen van Haflingers worden niet geknipt of geschoren. Het is een werklustig paard met veel kracht, uithoudingsvermogen, intelligentie en vaak ‘koel in het hoofd’. Een haflinger is sober in onderhoud, dat wil zeggen, ze kunnen nagenoeg de hele winter en zomer buiten blijven en hebben minder voer nodig dan paarden die ‘hoog in het bloed’ staan. Ondanks zijn kleine stokmaat wordt het ras op grond van zijn lichaamsbouw tot de paardenrassen gerekend en niet tot de ponyrassen.

Haflingerpaarden hebben een betrouwbaar karakter, zegt liefhebber Frankena, met een sterke eigen wil. “Ze zijn lief, werkwillig en veelzijdig. Je kunt altijd op ze rekenen. Als het er op aan komt, gaan ze door water en vuur voor je!”

Info Koninklijke Vereniging ‘Het Nederlandse Trekpaard en De Haflinger’: www.kvth.nl
Info Fohlenhof Ebbs: http://www.haflinger-tirol.com/de/fohlenhof/geschichte/
Info timmer- en onderhoudsbedrijf Jens Frankena: www.jensfrankena.nl