Fryslân Fan: Paul Scheffer

Fryslân Fan: Paul Scheffer

Publicatiedatum: 5 augustus 2010
Tekst: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Fryslân Fan

Paul Scheffer

Burgemeester Paul Scheffer
Burgemeester Paul Scheffer vaart graag met een Doerak door Friesland.

“Mijn stad is altijd in beweging,” zegt burgemeester Paul Scheffer van Harlingen. “Hier gebeurt wat. Hier is wat te beleven, ook op zondag.” De bewegingen kun je ook heel letterlijk nemen. Door de ligging aan de Waddenzee ondergaat de havenstad in het noordwesten van Friesland iedere twaalf uur eb en vloed-werking. Het niveauverschil in de haven in het centrum is goed zichtbaar: minimaal 2,20 m. Ook de veerboten naar Vlieland en Terschelling en de rondvaartboten zorgen op gezette tijden voor actie.

Harlingen is ook de thuishaven van zo’n 70 traditionele zeilcharterschepen en honderden zeil- en motorjachten. Aan meer voorzieningen voor de pleziervaart, die nu ook vanuit Bolsward de stad binnenkomt, wordt hard gewerkt. De plaatselijke watersportvereniging beschikt over een fraai clubgebouw met douches en toiletten waarvan ook toeristen gebruik mogen maken. De club bevindt zich aan de Noordergrachtswal, bij de Tjerk Hiddessluizen, bereikbaar vanaf de Bolswardervaart (Elfsteden vaarroute max. 2,50 m doorvaarthoogte) en het Van Harinxmakanaal. Burgemeester Scheffer weet trouwens wat watersporters wensen, want hij toert al jaren als huurder van een Doerak motorjacht van Holiday Boatin uit Sneek door Friesland.

Harlingen verrast
De burgemeester: “Ook kleine cruiseschepen doen onze stad aan. Wij hebben toeristen veel meer te bieden dan algemeen wordt gedacht. Veel toeristen zijn op doorreis naar de eilanden of gaan na de vakantie weer snel huiswaarts. Die missen echt wat! Zij die de stad ingaan zijn aangenaam verrast. Harlingen is één van de historische Friese Elfsteden met de meeste monumentale gebouwen. 645 om precies te zijn.”
Kunst en ambacht, zoals het internationaal vermaarde Harlinger aardewerk, worden tentoongesteld in een twintigtal galeries, musea en bijzondere winkels.

 

Port Harlingen is een oergezellige monumentale havenstad aan de Waddenzee met veel bijzondere winkels, restaurants en terrassen.

Invloed Oostzeelanden
De heer Scheffer: “Veel oude panden herinneren aan de tijd dat we nauwe banden onderhielden met Groot Brittannië, Noord-Duitsland en Scandinavië. Pakhuizen hebben namen als Engeland, Polen en Rusland. Het is eigenlijk vreemd dat we geen Hanzestad zijn, maar ja, je kunt ook niet alles hebben. We profileren ons als wereldstad vanwege alle maritieme activiteiten ten behoeve van de internationale plezier-, cruise- en handelsvaart. En uiteraard vanwege de historie. Het is echt de moeite waard je daarin te verdiepen. Het mooie is dat de Harlingers veel voor het nageslacht hebben bewaard, ook de structuur en elementen van een vestingstad aan zee.”

Geniet van Harlingen en Terschelling: www.holidays-in-holland.nl/Harlingen_arrangement/Harlingen.html
Info Visserijdagen 25-28 augustus 2010: www.visserijdagenharlingen.nl
Info Gemeente Harlingen: www.harlingen.nl