Fryslân Fan: Roelie Boekema

Fryslân Fan: Roelie Boekema

Publicatiedatum: 3 Juni 2011
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Fryslân Fan

Roelie Boekema

Roelie Boekema voor museum It Earmhûs
Roelie Boekema voor museum It Earmhûs

Museum Súdwâl in Warten werd woensdagavond 1 juni 2011 geopend met muzikale assistentie van Roelie Boekema. De inwoonster van Warten, werkzaam als medewerkster van de afdeling catering van het Leeuwarder gerechtshof, is accordeoniste bij het shantykoor ‘De Pôllesjongers’ in Woudsend, al 15 jaar.

Door een tekort aan accordeonisten zou ze overal wel kunnen spelen, maar de zangers van Woudsend blijft ze trouw, al ligt het dorp niet naast de deur. Voor de clubs van Warten en omgeving heeft ze geen tijd, hoe graag ze ook zou willen. Voor de opening van het totaal vernieuwde museum, dat een voormalig armenhuis (It Earmhûs) en een authentieke weideboerderij (Greidbuorkerij) omvat, maakte ze graag tijd vrij. In de eerste plaats omdat het in haar prachtige waterdorp Warten is en in de tweede plaats omdat het museumbestuur alle steun verdient bij het verhogen van de bezoekersaantallen. Er moeten dit jaar minstens duizend mensen komen, anders gaat de deur dicht en dan is het ook afgelopen met de drie nieuwe exposities: het leven van Sytze en Maaike in het veenmoeras, de historie van scheepswerf Bijlsma en de unieke illustraties van Cornelis Jetses. Maar ‘It Earmhûs’ zal ongetwijfeld dat minimumaantal trekken na de vrolijke noten uit de bijzondere Roland accordeon van Roelie Boekema. Dit traditioneel ogende instrument combineert de bekende klanken van een akoestische accordeon met de mogelijkheden die alleen een digitaal instrument kan bieden: power!

Openingstijden museum

Op woensdag en zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur en zondags van 12.00 tot 17.00 uur. Groepen kunnen er altijd terecht, maar dan uiteraard op afspraak: bel Anna Heegstra, tel. 058-2552546 of mail naar museumsudwalwarten@gmail.com

Info shantykoor ‘De Pôllesjongers’ : http://www.pollesjongers.nl/