Fryslân Fans: Peter en Froukje

Fryslân Fans: Peter en Froukje

Publicatiedatum: 23 januari 2012
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Fryslân Fans

Peter en Froukje

Peter en Froukje Fabriek
Peter en Froukje Fabriek

Friese cafébazen zijn de beste biertappers en gastheren van Nederland. In 2010 was het Wapen van Ooststellingwerf winnaar van Heineken’s Gouden Fust, zondag 22 januari 2012 is Café Restaurant Tjeukemeer in Oosterzee (aan de oever van de Tsjûkemar) gekroond tot Gouden Horecazaak 2011 en heeft daarmee het Gouden Fust gewonnen. Peter en Froukje Fabriek van Café Restaurant Tjeukemeer kregen de onderscheiding uit handen van Philip de Ridder, algemeen directeur Heineken Nederland. De jury beloonde de eigenaren om hun uitmuntende gastheerschap en de kwaliteit van het versgetapte bier.

De fans van de familie Fabriek waren 20 januari 2012 al in feeststemming toen een traditionele brouwmeester en een ouderwetse stadsomroeper met paard en bierfustenwagen hun opwachting maakten bij het Oosterzeese café. De authentieke Heineken Bierwagen, voor de gelegenheid omgedoopt tot Goed Getapt Bierwagen, maakte een rondrit door de gemeente Lemsterland. De stadsomroeper onthulde dat Café Restaurant Tjeukemeer van de familie Fabriek aan de Herenweg 20 januari 2012 was verkozen tot Top Horecazaak van 2011 in de regio Noord-Nederland en winnaar was geworden van de Gouden Tapknop.

“De Gouden Tapknop is het bewijs voor het best getapte bier uit de omgeving. Gasten kunnen hier genieten van bier zoals je bier hoort te drinken. Daarbij is het café restaurant uitermate gastvriendelijk en voelen gasten zich dus altijd welkom”, aldus Regio Sales Manager Marc Elenbaas van Heineken Nederland. 

 

Finalisten Gouden Fust

20 januari vielen ook twee andere horecazaken in de regio Noord-Nederland in de prijzen. Proeflokaal aan de Amstel uit Groningen ging naar huis met de Zilveren Tapknop en Javaans Eetcafé Groningen uit Groningen won de Bronzen Tapknop. De drie Tapknop-winnaars streden op 22 januari 2012 met 100 horecaondernemers uit het hele land in Ahoy Rotterdam om het Gouden, Zilveren of Bronzen Fust, de prijzen voor de beste horecazaken van 2011 en dus weer goud voor de familie Fabriek.

Goed Getapt

De verkiezing van de Gouden Tapknop 2011 maakt deel uit van het Goed Getapt programma van Heineken Nederland. Jaarlijks doen hieraan ruim 2.000 horecaondernemers mee, die Heineken, Brand of Amstel op de tap hebben. Het Goed Getapt programma heeft tot doel om bewustwording van kwaliteit en kwaliteitsbeleving in de horeca te verhogen met de focus op tapbier. Naast bier worden ondernemers en hun personeel getraind, technisch ondersteund en getoetst op het gebied van speciaalbier, fris, wijn, gedistilleerd en op koffie en thee. De Gouden, Zilveren en Bronzen Tapknop worden toegekend op basis van ervaringen en rapportages van mystery guests die alle deelnemende horecazaken bezoeken. Ondernemers worden beoordeeld op goed gastheerschap, service en bierbehandeling. Goed getapt bier, maar ook het op de juiste manier serveren en behandelen van speciaalbier betaalt zich uiteindelijk uit in tevreden gasten die vaker terugkomen.

De tien beste biertappers

De volledig top 10 van 2011 is als volgt.

01. Café Tjeukemeer uit Oosterzee.
02. Café Den Hook uit Heythuysen.
03. Restaurant De Open Keuken uit Beverwijk.
04. Matchroom Sloten uit Amsterdam.
05. Eterij Tapperij Salud! uit Scharendijke.
06. Café in de Kroeën uit Mechelen.
07. Bar de Promenade uit ‘s Gravenzande.
08. Eetcafé de Dommerick uit De Lier.
09. Proeflokaal aan de Amstel uit Groningen.
10. Javaans Eetcafé Groningen uit Groningen.

Vorig jaar won Het Wapen van Ooststellingwerf in het Friese Oosterwolde Heineken’s Gouden Fust.