Kleinste vissershaven ter wereld 100 jaar

Kleinste vissershaven ter wereld 100 jaar

Publicatiedatum: 23 januari 2012
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Laaxum (Laaksum)

Haven van Laaxum, omstreeks 1933.
Haven van Laaxum, omstreeks 1933.

LAAXUM (NL) – Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de haven van Laaxum, één van de kleinste ter wereld, aangelegd werd. Laaxum (Laaksum) ligt in de Zuidwesthoek van Friesland aan het IJsselmeer, op de IJsselmeer- en Elfstedenroute van Gaasterland naar Stavoren. 

100 jaar traditie van oude Zuiderzeevisserij is bijzonder en dit jubileum gaat feestelijk gevierd worden op vrijdagavond 8 juni en zaterdag 9 juni 2012 in Laaxum. Sietske Poepjes, die als gedeputeerde van de provincie Fryslân onder andere Waterstaat in portefeuille heeft, en burgemeester Hayo Apotheker van de gemeente Súdwest-Fryslân, onthullen dan een herinneringsplaquette.

Eigenaren van een honderdtal historische vissersschepen van de Zuiderzee komen in het weekend van 8 en 9 juni naar Laaxum. Een deel van deze vloot zal op die dagen aan Laaxumer visserijdagen deelnemen. Op vrijdagavond zetten zij hun vistuigen uit en op zaterdagmorgen wordt de vis aan wal gebracht. Op zaterdag wordt de vis gerookt of gebakken en aan de bezoekers aangeboden. 

Zaterdagmiddag 9 juni is er een zeilwedstrijd voor de kust van Laaxum waaraan de historische schepen zullen deelnemen. Voor de kust zal de Zuiderzee-historie herleven. Het streekproduct, de echte Laaxumer bot, zal niet ontbreken. De haven wordt aangekleed met netten en andere visserij attributen. Er zal een markt zijn met oude ambachten en feestelijke muziek van zeemanskoren.

Info: www.warns.nl