Gedeputeerde Jannewietske de Vries opent trainingscentrum voor talentvolle zeilers

Gedeputeerde Jannewietske de Vries opent trainingscentrum voor talentvolle zeilers

Publicatiedatum: 10 maart 2015
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

RTC Zeilen Noord in Sneek eerste in Nederland

Trainingscentrum voor talentvolle zeilers geopend

De Friese gedeputeerde voor toerisme, Jannewietske de Vries, opende op toepasselijke wijze het Sneeker zeiltraningscentrum.
De Friese gedeputeerde voor toerisme, Jannewietske de Vries, opende op toepasselijke wijze het Sneeker zeiltraningscentrum.

OFFINGAWIER-SNEEK (NL) – Op dinsdag 10 maart 2015 is het Regionaal Trainings Centrum voor Zeilen op het Starteiland in het Sneekermeer bij Offingawier officieel geopend. Het is één van de initiatieven in Friesland om de zeilsport voor een verdere achteruitgang te behoeden.

Toerismegedeputeerde van de provincie Fryslân, Jannewietske de Vries (PvdA), verrichtte de opening samen met wethouder Durk Stoker van de gemeente Súdwest-Fryslân, waarvan Sneek de hoofdstad is. Stoker: “Ik vind het belangrijk om de ontwikkelingsmogelijkheden voor de jeugd in de zeilsport te stimuleren. Súdwest-Fryslân is een watersportgemeente.”

Onno Yntema, voorzitter sectie Activiteiten van de Koninklijke Watersportvereniging Sneek, kortweg KWS: “Het Sneeker trainingscentrum organiseert en faciliteert het trainingsprogramma voor jonge talenten. Naast het scouten en trainen van talenten krijgt het centrum een belangrijke functie in het ondersteunen van de breedtesport. De trainers leiden met name nieuwe jonge trainers op en zetten hun kennis in bij stimuleringsprojecten. Wij zijn er trots dat wij als eerste regio in Nederland onze jeugd de faciliteiten kunnen bieden om tot het hoogste niveau te kunnen trainen.”

Regionale Trainings Centra
Het Watersportverbond: “Binnen de zogenaamde Regionale Trainings Centra (RTC’s) traint talent dichtbij huis. Een RTC is een logisch vervolg op de opleidingen binnen de eigen vereniging. Een extra uitdaging onder begeleiding van professionele trainers maar toch nog binnen acceptabele reisafstand. Het algemene advies in het zeilen, windsurfen en de topsport is om zo min mogelijk tijd kwijt te zijn aan reizen. Studeer en woon in de buurt van de trainingslocatie, vermijd veel tijd in de auto of openbaar vervoer en spendeer deze tijd aan studie/school, rust en trainen. Door de weeks trainen op een RTC is dan de oplossing om op hoog niveau door te gaan met de opleiding richting het Nationale Trainingscentrum te Den Haag. Alleen voor de absolute toppers uit de regio is het dan noodzakelijk om met regelmaat met het nationale beloften team centraal in het land te trainen. Voor de rest is het RTC de ideale basis om verder te werken aan een opleiding richting de Topzeilacademie op het NTC Zeilen te Den Haag.”

Het Watersportverbond heeft de volgende professioneel georganiseerde RTC’s geaccrediteerd: RTC Zeilen Noord (KWS te Sneek), RTC Windsurfen Flevoland (WSC Almere Centraal) en RTC Zeilen Flevoland (in oprichting).

Meer informatie:
www.kws-sneek.nl
www.watersportverbond.nl