Gedeputeerde Sander de Rouwe (CDA) is voorbeeld van politicus die niet weet wat er speelt in het Friese midden- en kleinbedrijf 1

Gedeputeerde Sander de Rouwe (CDA) is voorbeeld van politicus die niet weet wat er speelt in het Friese midden- en kleinbedrijf 1

Publicatiedatum: 24 januari 2017 – Reporter: Albert Hendriks

Proast

 

Gedeputeerde Sander de Rouwe (CDA) is voorbeeld van politicus die niet weet wat er speelt in het Friese midden- en kleinbedrijf

Stoere praat van Frieslands economie-gedeputeerde Sander de Rouwe (CDA) in de Leeuwarder Courant van 14 januari 2017. Friezen lijden aan het suikerbroodsyndroom; daarmee moet afgerekend worden. Het midden- en kleinbedrijf staat bovenaan zijn agenda. Export en innovatief vermogen van die categorie bedrijven in Friesland zijn beneden nationaal peil.

Boot Düsseldorf 2017

Waaraan zou dat nou liggen? Wel meneer De Rouwe: aan uzelf en uw exportbevorderingsprogramma Wurkje foar Fryslân. De ene bureaucratische hindernis na de andere.

Ik was 11 januari bij u op het provinciehuis voor exportbevorderingssubsidie en moest er uitgebreid tekst en uitleg geven over mijn aanvragen namens een flink aantal kleine Friese ondernemingen die grote moeite hebben met uw erg ingewikkelde, MKB-onvriendelijke regelgeving. Ik zat anderhalf uur op de boevenbank. Gelukkig waren de drie betrokken ambtenaren heel aardig en behulpzaam, smaakte de koffie goed, anders was ik wellicht ontploft.

En nu maar afwachten of mijn zéér actieve innoverende en exporterende klanten, en ik uiteraard, die niet veel voorstellende steun van u krijgen. Ik ben bang dat het er straks op neerkomt dat we met zijn allen meer geld kwijt zijn aan onze administrateurs en accountants dan wat we aan subsidie krijgen.

Als ik even mijn best doe maak ik van Wurkje foar Fryslân een cabaretvoorstelling. De regelgeving wat betreft internationale beurzen, waarmee we buitenlanders, zakelijke gezelschappen en bedrijven naar Friesland willen lokken, is echt absurd.

Meneer De Rouwe, nodig mij uit voor een persoonlijk gesprek. Over een maand a.u.b. want ik ben nu op tournee in Duitsland. Dan laat ik u als man van de praktijk zien dat de op het provinciehuis verzonnen condities om subsidie te krijgen voor de bevordering van de export en het zakelijk toerisme niet van deze tijd zijn. En dat het wiel in dezen al tig aantal keren is uitgevonden, onder andere door de Kamer van Koophandel. Die was veel simpeler, duidelijker, effectiever en ook niet fraudegevoelig.

Albert Hendriks,
directeur Friesland Holland Tourist Information & Travel Service te Wolvega

Informatie over recreatie en toerisme in Friesland:
www.frieslandholland.nl
www.frieslandtravel.com
www.friesemeren.eu
www.goudenfriesewouden.nl
www.ijsselmeer.frl
www.waddenzeeland.nl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandhollandtours.com
www.groepsuitjes.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief


Foto’s Boot Düsseldorf 2017. Door een vaag provinciaal subsidiebeleid inzake exportbevordering, minimale support van het provinciale marketingbureau Merk Fryslân en onderschatting van het belang van de watersport — en daarmee samenhangende jachtbouw — voor Friesland, zijn er dit jaar veel minder Friese bedrijven op Boot Düsseldorf (21-19 jan. 2017 www.boot.de). De toeristische exportkar wordt getrokken door een aantal volhouders, onder andere uit Sneek, die er enorm van balen dat thuisblijvende collega’s volop profiteren van hun inspanningen op Boot, zonder dat zij er ook maar één cent insteken of een hand uitsteken. Het niet gesubsidieerde bureau voor toerisme Friesland Holland in Wolvega weet overigens wel aardig wat “thuisblijvers” te laten participeren in promotieactiviteiten in het buitenland via speciale marketingformules, zoals Boat Charter Holland, Friesland Holland Hotels en Camper Stops.

[widgetkit id=”2″ name=”Boot Düsseldorf 2017″]