Gedonder met vorige eigenaar en gemeente:  Hotel It Ankerplak in Makkum dicht

Gedonder met vorige eigenaar en gemeente: Hotel It Ankerplak in Makkum dicht

Mogelijk luxe bed and breakfast in historisch pand in centrum

Gedonder met vorige eigenaar en gemeente:
Hotel It Ankerplak in Makkum dicht 

MAKKUM (NL) – Na hotel Holland Inn van de familie Kromkamp in Wolvega (48 kamers) sluit ook hotel It Ankerplak aan de Bleekstraat in Makkum (9 kamers) de deuren. Aan beide sluitingen ligt een stevig conflict in de vastgoedsfeer ten grondslag. In Wolvega werd een voor de pachter nooit renderende huurprijs gevraagd, na een nog uit te voeren renovatie van de Lenna serviceflat waarin het hotelbedrijf werd uitgeoefend. In Makkum zijn bonje met de vorige eigenaar van het onroerend goed en een daarmee samenhangende vage opstelling van de gemeente de reden van sluiting.

Hotelier Jan Hindrik Hartman, afkomstig uit Groningen, in vrolijker tijden (10 juni 2017). It Ankerplak aan de Bleekstraat in Makkum staat nu te koop voor bijna een half miljoen euro.

Audrey Eijsberg en Jan Hindrik Hartman kochten het drie woonhuizen omvattende It Ankerplak twee jaar geleden van de Makkumer Abe Blanksma, bekend als eigenaar van sauna en beautyresort De Leliehof en het naastliggende lodgehotel De Lelie aan de Houtmolen in Makkum. Vlak voor en na de aankoop bleek een aantal zaken met betrekking tot de omgevinsgvergunning, onder andere brandveiligheid, niet in orde. Het hotel mocht van de gemeente Súdwest-Fryslân geen hotel zijn. Voor de samenvoeging van de woningen was volgens de heer Hartman ook al niet de juiste planologische weg bewandeld. De gemeente kwam daarmee ineens aanzetten. Eijsberg en Hartman voelden zich bekocht, spanden een kort geding aan, kregen gelijk van de rechter en legden aanzienlijke claims op tafel bij de verkoper. Of de verkoper zwicht en betaalt is de vraag, onder andere na beslaglegging, maar de gemeente houdt voet bij stuk: geen hotel gezien het bestemmingsplan.

De gemeente gedoogde opening tot 1 oktober 2018 om het paar de kans te geven nog wat te verdienen na de gerezen problemen die alleen op te lossen zijn met forse investeringen. Eijsberg en Hartman, enerzijds blij met de toestemmming van gemeentezijde om nog even open te mogen blijven, zijn anderzijds onaangenaam verrast door de gemeente Súdwest-Fryslân. Die handhaaft ineens met de komst van de nieuwe eigenaren, nadat de heer Blanksma al vele jaren een goedlopend hotel in de drie woningen runde. Het duo — beiden hebben een goede baan — is het nu hartstikke zat en kapt ermee. 1 Oktober sluit de zaak, maar het is niet onwaarschijnlijk dat hij weer opengaat als een luxe bed and breakfast. Het brede en gunstig in de oude dorpskern gelegen pand leent zich heel goed voor een pension met inpandige woning. Er hebben zich al geïnteresseerden gemeld bij makelaar Gros in Makkum. De vraagprijs is €495.000,-. Abe Blanksma is in verband met vakantie niet voor commentaar bereikbaar, aldus de receptie van het lodgehotel.

Meer info:
www.ankerplak.nl
www.makelaardijgros.nl/properties/bleekstraat-36a-makkum/
www.hoteldelelie.nl
www.leliehof.nl

Friesland Holland Travel Guide & Tourist Atlas en kaart bestellen?
www.frieslandhollandwebshop.nl

Vakantiebestemming Friesland Holland (Best in Travel 2018 volgens Lonely Planet):
www.provinciefriesland.frl

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief