Better Bed and Breakfast: Aan het Water in Heeg, Allingastate in Allingawier en Perruque in Koudum

Better Bed and Breakfast: Aan het Water in Heeg, Allingastate in Allingawier en Perruque in Koudum

Bijzondere logementen in Friesland

Better Bed and Breakfast:
Aan het Water in Heeg, Allingastate in Allingawier en Perruque in Koudum

WOLVEGA (NL) – Friesland telt een flink aantal bijzondere bed and breakfasts. Bijvoorbeed deze drie: Bed Boot Bungalow Aan het Water in de wijk Gouden Boaijum in Heeg, landgoed Allingastate in museumdorp Allingawier en Perruque in Koudum. Goed beklante logeerbedrijven omdat ze meer bieden dan een doorsnee hotel voor dezelfde prijs en vanwege de persoonlijke begeleiding van de gast. Het zijn Bêd en Brochjes of Vrienden op de Fiets logies, maar bovengemiddeld uitgeruste pensions met een verhaal, gerund door gastheren en –vrouwen met passie voor hospitality.

Allingastate in Allingawier. U slaapt niet in het kasteel, maar in luxe vakantiewoningen op het landgoed.

1. Aan het Water biedt veel recreatieve extra’s

HEEG – Chris van Haarlem en Marian Hettinga namen Pension Aan het Water in 2016 van de familie Zuurveen over en breidden het vervolgens in een flink tempo uit met de verhuur van vijftien luxe vakantiehuizen aan het water, drie varende vakantiewoningen (Aqua Vive Boats, ontwikkeld door Gerrit Venema van Prins van Oranje Resort Heeg), twee elektrische aluminium sloepen van een Duitse firma en een aantal sup-boards (van Frank Hettinga), fietsen en open zeilboten.

De Hegemer scheepsarchitect Jan Visser is de ontwerper van de boten die aangedreven worden door een elektromotor van de Oostenrijkse onderneming Kräutler. Heeg is met bedrijven als Hoora van Eva Meijer en Stille Boot van Anton van Wijk in de loop der jaren het centrum voor de ontwikkeling en bouw van e-boats geworden. Dat Aan het Water sloepen heeft met Oostenrijkse technologie heeft te maken met de connecties van de bouwer, Frank Schröder Schiffstechnik in Duisburg. De toerboten kunnen vijf tot zes uur varen op één acculading bij een snelheid van rond de 7 km per uur. Die vaarduur is ruim voldoende voor tochten over de Friese meren en de electric only route tussen Heeg en Gaastmeer, tevens kanoroute. De oplaadtijd is kort: vier uur voor 80% van de capaciteit. Over de resterende 20% doet de lader nog eens vier uur, hetgeen normaal is voor de meeste accupakketten. Van Haarlem biedt de sloepen namens de heer Schröder te huur aan, maar ze zijn ook bij hem te koop voor €43.000,-. In feite dienen de bij Aan het Water afgemeerde sloepen als demoboten.

De gasten van Aan het Water zijn in hoofdzaak Nederlanders, Duitsers en Belgen, maar Chinezen hebben Heeg inmiddels ook ontdekt. Die komen in groepsverband. Het pension telt twintig bedden op acht kamers die bijna alle van eigen sanitair zijn voorzien. Twee slaapkamers hebben een toilet en douche op de gang en die worden daarom vaak aan een gezin met kinderen verhuurd. De accommodatie is energieneutraal dankzij zonnepanelen en een zonneboiler. In de winter volgt een totale upgrading met het doel tot de luxere categorie bed and breakfasts en groepsaccommodaties te horen.

Meer info:
www.aanhetwater.nl
www.fs-schiffstechnik.de
www.aquaviveboats.nl
www.waterland.frl

2. Slapen bij Jonkvrouw Pauline van Hoek thoe Allingawier

ALLINGAWIER – Een foto van haar in de jacuzzi is een verzoek te ver, maar verder werkt Jonkvrouw Pauline van Hoek thoe Allingawier van slot Allingastate aan de Meerweg in Allingawier (tussen Bolsward en Workum) graag mee aan een fotosessie. De adellijke titel heeft de directeur van het Fries bureau voor toerisme, Albert Hendriks, haar gegeven, zonder instemming van de Hoge Raad van Adel, want hij werd deze zomer royaal onthaald op Landgoed Allingastate toen hij er nieuwe Friesland Holland reisgidsen en toeristenkaarten bezorgde.

Het kasteeltje op de terp werd in de zeventiger jaren gebouwd door de in restauratie van monumenten gespecialiseerde aannemer Yde Schakel, de oprichter van de Aldfaers Erf Route. Hij is 90 jaar en woont nog zelfstandig in het mumseumdorp. De museumroute wordt nu door mensen als Jan Stellingwerf van de timmerwerkplaats in Ferwoude en het bureau voor toerisme Friesland Holland nieuw leven ingeblazen, onder andere onder de naam Fries Erfgoed Route.

Pauline van Hoek en haar man René, beiden uit Tilburg, kochten het landgoed in juli 2016. Er was sprake van veel achterstallig onderhoud. Door een scheur in de klei-op-veen-bodem knakte de state, het woonhuis, in tweeën. De basis was voor een deel een vervallen arbeidershuisje. Een gevelsteentje herinnert nog aan de bewoning door ‘gewoon volk’. Pauline en haar man, werkzaam als financial controller bij onder andere de gemeente Amsterdam, lieten de fundering herstellen en breidden het woonhuis in Yde Schakels stijl uit met een dertigtal vierkante meters.

Mevrouw Van Hoek, die wat centjes vergaarde met de oprichting en verkoop van opleidingsinstituut Kosmeoo Health in de sfeer van voeding en welzijn, is trouwens ook heel gewoon. Helemaal geen kapsones en vol in contact met de buren en andere bewoners van het dorp nabij de IJsselmeerkust. Ze is wat betreft het onderwijs en het managen ervan een echte autodidact. Ze leidde zichzelf op en al werkend anderen. Diverse cursusboeken heeft ze op haar naam staan.

Met de instelling van ontdekker is ze ook in de bed and breakfast business gestapt. Voorzichtig, dat wel. Twee vakantiehuisjes heeft ze op het erf. Ze verhuurt het koetshuis (30 m2) en een chalet (40m2) aan de rand van de terp met en zonder ontbijt en met en zonder jacuzzi in bedrijf voor bedragen rond de €120,- per nacht. Voor een ontbijt moet je €12,50 neertellen. Buiten het hoogseizoen heb je een kamer, een huisje dus, voor €90,-. Het zijn momenteel vooral Duitsers die bij haar een “Traumferienwohnung” boeken. Bad Makkum is heel dichtbij, wordt door haar gasten ook zeer gewaardeerd, maar ze strijken op haar landgoed neer vanwege de rust, de vergezichten en de kleinschaligheid. Over klein gesproken: de kasteeldame is niet groot, haar theeschenkerij is klein en de kunstgalerie is ook mini. Bed and Breakfast Landgoed Allingastate is groots in het kleine.

Meer info:
www.allingastate.nl
http://www.monumentenwacht-ovfl.nl/nl/over-ons/historie/yde-schakel
www.hetfriesemuseumdorp.nl

3. Vrolijke Janny en Nico in plaats van norse veldwachters in mooiste politiebureau van Nederland

KOUDUM – Als de chauffeur Friesland Holland Travel Service ’s morgens fietsen bezorgt en koffers haalt bij Pension Perruque in Koudum, dan is het er altijd een vrolijke boel. Hij komt ook wel in accommodaties waar tijdens het ontbijt een doodse stilte heerst. “Alsof je een bezoek brengt aan een crematorium. Maar bij Nico Kuijper en echtgenote Janny Pruiksma is ontbijten een feest, ook voor kinderen zo te zien. Nico braadt en bakt wat je wilt. Pannenkoekjes met een glimlach bijvoorbeeld. De lekkerste koffie, van Illy, mag je zelf tappen. Janny draait tussen zeven en tien uur pirouettes voor het buffet, wast af en checkt gasten uit om de rest van de dag te vullen met het schoonmaken en het vervangen van het huishoud- en bedlinnen van de tien kamers en twee appartementen.”

Het stel heeft ook nog een drietal nieuwe vakantiewoningen in de vaart onder de naam Rent to Enjoy. Het zijn in Warns afgemeerde waterhuizen waarmee je zelf kunt varen of je laat je varen door kapitein Nico. Op termijn zijn deze ‘floating holiday homes’ wellicht dé oplossing voor waterproof huisvesting als de zeespiegel Frieze tot de lippen stijgt. Maar zover is het nog lang niet: Koudum ligt hoog en droog op een dikke keileembult uit de ijstijd, schuifwerk van een paar kilometer dikke gletsjer.

Anno 2018 geen ijzige toestanden meer in Koudum en zeker niet bij Perruque, gehuisvest in een voormalig politiebureau. Denk niet dat de politiepost zo uitnodigend en gastvrij was als Perruque nu is. De cellen, de confrontatiekamer en verhoorkamers zijn er nog, maar slapen en douchen doe je in kamers op drie sterren hotelniveau. Het gebouw is daarvoor meer dan twee keer vergroot. Mocht u toch een keer in de bak willen slapen, dan kan dat vast wel, maar dan wel staand, want de cellen worden als linnenberging gebruikt.

Meer info:
www.perruque.nl
www.renttoenjoy.nl
www.waterland.frl

Friesland Holland Travel Guide & Tourist Atlas en kaart bestellen?
www.frieslandhollandwebshop.nl

Vakantiebestemming Friesland Holland (Best in Travel 2018 volgens Lonely Planet):
www.provinciefriesland.frl

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief