Geen complimenten voor Friese patatbakkers van AD friettesters

Geen complimenten voor Friese patatbakkers van AD friettesters

Publicatiedatum: 26 april 2016 – Reporter: Albert Hendriks

Fijnproever wil verse friet, geen fabriekspatat.

Waar vind je de betere frietbakkers? In Friesland of in Overijssel? Volgens het AD in Overijssel. Foto: Snackpoint De Steen in Willemsoord, in toekomstig UNESCO werelderfgoed ‘Maatschappij van Weldadigheid’ (www.maatschappijvanweldadigheid.nl/wordpress/) op de grens van Friesland met Overijssel. Zie ook: www.goudenfriesewouden.nl

Waar vind je de betere frietbakkers? In Friesland of in Overijssel? Volgens het AD in Overijssel.
Foto: Snackpoint De Steen in Willemsoord, in toekomstig UNESCO werelderfgoed ‘Maatschappij van Weldadigheid’ (www.maatschappijvanweldadigheid.nl/wordpress/) op de grens van Friesland met Overijssel. Zie ook: www.goudenfriesewouden.nl

WOLVEGA (NL) – Friezen zijn dé kwekers van patatpiepers. In Friesland staat ook een grote patatfabriek: Lamb Weston/Meijer in Klooster Lidlum bij Oosterbierum ten noorden van Franeker. En uitgerekend de Friezen bakken niet veel van die fabrieksfrieten. Tenminste, als we het Algemeen Dagblad mogen geloven. Zie de AD Friettest 2016 van zaterdag 23 april 2016. De Ermelosche Frietzaak aan de Branderskamp in Ermelo werd testwinnaar met zelfgemaakte patat van het aardappelras Agria. Deze aardappel is speciaal ontwikkeld voor het maken van frietjes, thuis of professioneel.

De hoogst genoteerde Friese ‘friettent’ van de 153 geteste Nederlandse zaken is Het Vlaamsche Friteshuys aan de Boterstraat in Dokkum: plaats 64. Het krijgt weliswaar een ‘ruim voldoende’ (een 7), maar erg complimenteus zijn de frietfreaks van het AD niet: “De friet smaakt zeker niet slecht, maar toch voelt het alsof je in de maling bent genomen. De hele uitstraling van de zaak is gericht op de verkoop van verse friet. En dat is dus niet het geval.”

Droge friet
Snackbar De Drie Turven aan de Stationsweg in Drachten komt weg met een zesje op plaats 101. “De erg lange wachttijd wordt niet beloond met extra lekkere friet. De patatten zijn wel knapperig, maar van binnen erg droog.”

Beschaving zoek
Cafetaria Goudenregen aan de Goudenregenstraat in Leeuwarden, nummer 107, krijgt een onvoldoende: een 5,5. Beschaving is een dun laagje chroom in de aanstaande culturele hoofdstad van Europa, aldus de journalisten.

Schoon, maar niet lekker
Snackbar Mandoline aan de Nieuwstraat in Heerenveen staat op nummer 116, met een 5,5 ook in de categorie onvoldoende: “Zaak met een schone uitstraling. Jammer dat de friet zo weinig smaak heeft.”

Toeleveranciers
De voorgebakken fritesleverancier van de minst goede Friese zaken was McCain. De Dokkumer patatzaak (ruim voldoende) betrok de patatjes van Aviko, De Drie Turven heeft Farm Frites als leverancier.
Alle de vier geteste Friese snackbars gebruikten plantaardig frituurvet. De beste frietzaak van Nederland gebruikt zonnebloemolie! Ook nummer 5 en 6 deden dat.

Friet van het jaar. Waar?
Dat Friezen geen friet kunnen maken en bakken, dat kan toch niet waar zijn? Het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland, gaat op onderzoek uit! Tip Friesland Holland (info@frieslandholland.nl) over de betere patatzaken zodat het straks iedereen, ook de AD redacteuren, kan vertellen waar je moet zijn voor superieure Friese friet. De voorkeur gaat uit naar verse friet, gemaakt van door de friteur zelf geschilde, ontpitte, gesneden en voor- en afgebakken aardappelen. De beste Friese friet krijgt van het toeristenbureau het predicaat ‘Friet van het jaar’ en veel publiciteit.

Friese mayo
Belgische of Hollandse mayonaise is ongetwijfeld lekker, maar wie maakt Friese mayonaise als een hoogwaardig streekproduct? Mail uw reactie naar Friesland Holland: info@frieslandholland.nl

Informatie over Friese streekproducten:
www.friesstreekproduct.nl

Informatie over recreatie en toerisme in Friesland:
www.frieslandholland.nl
www.friesemeren.eu
www.goudenfriesewouden.nl
www.ijsselmeer.frl
www.waddenzeeland.nl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandhollandtours.com
www.groepsuitjes.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief