“Gjin harses” in Drenthe

Publicatiedatum: 13 juli 2009
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.frieslandhollandnieuws.nl

Column van Albert Hendriks, journalist en directeur van het ongesubsidieerde en onafhankelijke bureau voor toerisme Friesland Holland

“Gjin harses” in Drenthe
Alleen op het kerkhof is het stiller

Gistermiddag en -avond, zondag 12 juli 2009, bezocht ik beroepshalve uit nieuwsgierigheid Drenthe. Kijken wat dáár loos is. Ik was stomverbaasd: zo onvoorstelbaar stil! Oké, het regende ’s middags een beetje, maar ’s avonds was het zonnig. “Gjin harses” in museumdorp Orvelte of in het oudste café van Drenthe, Perkaan in Wezup, een domein van Cuby (Harry Muskee) and the Blizzards. In Orvelte bekroop me zelfs het Uruzgan-gevoel: waar verschuilt de Taliban zich? Onder welke veldkei zit een bermbom?

Waar ik ook reed, lege restaurants en terrassen. Iets drukker was het in plaatsen als Dwingeloo, de uitvalsbasis voor een verkenning van het prachtige Nationaal Park Dwingelderveld, en Westerbork, waar Hitler vijf jaar “kampeerde”. Toch wrang dat Westerbork de meest levendige plaats op de verkenningstocht was.

In bijna elke plaats van enige toeristische importantie was het een dooie boel. Ook in Coevorden. Wat een verwaarloosd, onaantrekkelijk centrum! Bagger en bende. De enige bezienswaardigheid is een kasteel dat geen kasteel meer is en binnen afzienbare tijd de bestemming chique hotel-restaurant krijgt. Dat zal wel een socialist bedacht hebben…..

Vijf-sterren-socialisme
Het is me de laatste jaren namelijk opgevallen dat vooral PvdA-wethouders en –gedeputeerden pleiten voor vijf-sterren-tenten, ook in Friesland. Die zijn al zo verwend en vervreemd van hun aanhang, zo in de watten gelegd door “afhankelijken”, zo vertrouwd met ogenschijnlijk onuitputtelijke belastingbronnen, dat Lauswolt in Beetsterzwaag nog net voldoende faciliteiten heeft om hen te gerieven. Ik heb in de zeventiger en tachtiger jaren vaak achter het IJzeren Gordijn vertoefd en daaraan een wetenschap overgehouden: geef een socialistisch of communistisch politicus geen macht, want hij ontspoort, hij wordt een sadistische kapitalist. De communistische leiders zaten altijd in onwijs luxe vakantieparken en hotels op toplocaties, verboden en sowieso onbetaalbaar terrein voor de arbeiders die hen ooit in het zadel hadden geholpen.

In Friesland heeft de politiek het vizier ook gericht op chique accommodaties voor veelverdieners. Elke toeristengemeente ijvert voor een duur hotel. Kijk maar eens in uw eigen gemeente: het zijn — heel opmerkelijk — vaak PvdA’ers die zich laten inpakken door projectontwikkelaars. Die rollen graag de rode (!) loper uit voor een mooie plek en veel subsidie.

Prestige-geile bestuurders
Lokale ideeënrijke horeca-ondernemers tellen niet mee. Zittende gemeente- en provinciebestuurders willen scoren met grote projecten. Er moet over hen gesproken worden, nu en later. Het moet groot, prestigieus. En dat terwijl de kracht in het kleinschalige, flexibele en persoonlijke zit.

Geef mij maar een goed drie- of viersterrenbedrijf waar Bouwe de Bouwer of Lars de Lasser ook kan genieten, waar verschillende inkomensgroepen zich niet isoleren, maar contact, plezier met elkaar hebben. Toerisme moet verbroederen, niet splitsen. Hardwerkende bouwvakkers en ZZP’ers hebben ook recht op wellness. En respect.

Vijf-sterren-crisis
Terug naar Drenthe. Wat me gisteren opviel was dat de campings met veel voorzieningen wél aardig bezet waren, net als de “kippenhokken” van vakantiepark Westerbergen in Echten en de één tot drie sterren plattelandshotelletjes. Dat heeft natuurlijk met de crisis te maken. Dat bedrijven voor zakelijke bijeenkomsten en feestjes dure hotels mijden heeft ook met de crisis te maken. Hajé is in, Golden Tulip out. Het leuke van een goed driesterrenbedrijf is dat je alle kanten op kunt, dat het crisisbestendig is. Een sterretje meer of minder heb je in eigen hand.

Drenthe heeft het niet
Flexibiliteit is ook de kracht van Friesland. Het is een dynamisch vakantiepark, dit in tegenstelling tot Drenthe. Drenthe heeft geen vaarwater van betekenis — en als het wat heeft dan loopt het dood — geen Elfsteden, geen Waddenzee, geen IJsselmeerkust, geen eilanden. Het heeft vooral dennen en eiken, maar die hebben de meeste toeristen ook in de achtertuin.

of wel?
‘Drenthe doet wat met je’ is de titel van de reclamecampagne van de provincie. In het bijbehorende tv-reclamefilmpje valt het mondaine châteauhotel-restaurant De Havixhorst in De Wijk bij Meppel op. Even langsgereden: ook helemaal niks te beleven. Drenthe doet nog niks met me. Nóg niks, want ik was nog niet in Assen waar, naar ik heb gehoord het Drents Museum een zeldzaam mooie schatkamer is, en in de nieuwe in heel Europa geprezen dierentuin van Emmen.

Info: www.cubyandtheblizzards.nl
Info: www.westerbergen.nl
Info: www.coevorden.nl
Info: www.drenthe.nl
Info: www.dehavixhorst.nl
Info: www.drentsmuseum.nl
Info: www.dierenpark-emmen.nl