Somalische kust veiliger dan vaarroute Dantumadiel

Publicatiedatum: 12 augustus 2009
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.frieslandhollandnieuws.nl

Column van Albert Hendriks, journalist en directeur van het ongesubsidieerde en onafhankelijke bureau voor toerisme Friesland Holland

Somalische kust veiliger dan vaarroute Dantumadiel

Je kunt momenteel veiliger langs de Somalische kust varen dan over het riviertje de Swemmer (Zwemmer) tussen Westergeest en jachthaven Zwartkruis in het noordoosten van Friesland. Om Somalische kapers van je schip te houden kun je rekenen op de marines van diverse landen, tenminste als je bereid bent in konvooi te varen. Dat moeten pleziervaarders eigenlijk nu ook in de gemeente Dantumadiel willen ze een beetje heel door de rimboe aldaar komen. Maar ze moeten zich wel zelf bewapenen, want op hulp van de politie hoef je daar niet te rekenen.

Jaar in jaar uit staat in de Leeuwarder Courant dat de jeugd van Westereen (Zwaagwesteinde) booteigenaren en huurders molesteren op de onlangs met veel subsidie verbeterde vaarroute tussen de Lits en het Lauwersmeer. Dit is een etappe in de Elfsteden vaarroute. Ouders, die schijnbaar ook een opvoeding hebben gemist, kijken volgens de politie toe hoe hun flink uit de woudkluiten gewassen kinderen vanaf de brug op passerende boten plassen, aan de reling gaan hangen, spugen naar de opvarenden en allerlei verwensingen roepen. De politie zou streng controleren, maar dat is onzin natuurlijk. De molestaties bij Kûkherne (Kuikhorne) en Zwartkruis in Noardburgum gaan immers gewoon door, al jaren achtereen. De verantwoordelijke burgemeester in Damwâld moet beveiligingsbedrijf Schaaf in Uitwellingerga maar bellen, want die waakt wél over het Noorden. Ook een idee: de pleziervaarders die van Dokkum naar de Burgumer Mar (Bergumermeer) willen varen — of omgekeerd — krijgen in moordstad Dokkum of Eastermar (Oostermeer) een busje pepperspray en een honkbalknuppel uitgereikt. En weet u wat de slogan van Dantumadeel is? Dantumadiel, gewoan bysunder. Inderdaad, net als anarchistisch Somalië.

Info: www.dantumadeel.nl/web/show