Golden Tulip Tjaarda neemt topkok in dienst

Golden Tulip Tjaarda neemt topkok in dienst

Publicatiedatum: 5 augustus 2010
Tekst: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Golden Tulip Tjaarda neemt topkok in dienst

Friese hotelrestaurants maken meer
werk van hun keuken

Tjaarda Oranjewoud
 

ORANJEWOUD (NL) – Gerenommeerde Friese hotels als Princenhof in Earnewâld, GalamaDammen in Koudum, Eden Oranje hotel in Leeuwarden en Tjaarda in Oranjewoud scheiden steeds nadrukkelijker de slaaperij van de eeterij. Ze geven het restaurant een aparte naam en laten hiermee zien dat de culinaire tak geen bijzaak is, maar een aparte activiteit die net zoveel aandacht krijgt als een toprestaurant alleen. De jacht van Friese tophotels op Michelin-sterren, Bib Gourmands en andere onderscheidingen is geopend.

Golden Tulip Tjaarda in Oranjewoud bij Heerenveen heeft het zwaarste geschut in stelling gebracht. Bevelvoerder Tjitte de Wolff heeft de beste kok van een concurrent overgehaald om bij hem de sterren van de hemel te koken: Thom-Gabie van Baars. De Wolff’s nieuwe chef-kok zette ‘De Herberg van Smallingerland’ in Rottevalle bij Drachten op de landkaart, was chef kok bij landgoed hotel Lauswolt in Beetsterzwaag en werkte in diverse topzaken in binnen– en buitenland, ondermeer bij Marco Pierre White in Londen.

Onder Van Baars’ leiding kwam ‘De Herberg van Smallingerland’ op de drempel van de Top 100 in het blad Lekker 2010, behaalde dertien punten in de ‘Gault Millau’-gids en kreeg de kwalificatie Bib Gourmand-restaurant van de Franse bandenfabrikant Michelin. De Wolf loert ook op die onderscheiding. Geen ster, maar wel het schijnsel ervan. De vermelding Bib Gourmand (Bib is een afkorting van Bibendum, het Michelinmannetje) geeft aan dat het restaurant een voordelige en goede maaltijd serveert. Restaurants kunnen geen Bib Gourmand en ster tegelijk hebben.

Thom Gabie van Baars
Thom Gabie van Baars

Drie gangen voor 35 euro
In de Michelin gids ‘Bib Gourmand Benelux 2010’ staan 218 restaurants met een heel goede prijs-kwaliteitverhouding: 119 in België, 6 in Groothertogdom Luxemburg en 93 in Nederland. Een Bib Gourmand-restaurant serveert een menu bestaande uit een voorgerecht, een hoofdgerecht en een dessert voor een bedrag van maximaal 35 euro. In Brussel, Amsterdam en Luxemburg is dit maximaal 36 euro, exclusief dranken uiteraard. De bedoeling van het Bib Gourmand-symbool is om restaurants kenbaar te maken waar het gegarandeerd lekker en budgetvriendelijk tafelen is.

Vier gangen in Oranjetuin
Om iedereen kennis te laten maken met zijn kunnen hebben Tjaarda’s chef kok Thom-Gabie van Baars en zijn assistenten een speciaal 4-gangen Meet and Greet menu samengesteld. Dit 34,50 euro kostende menu wordt geserveerd in restaurant ‘de Oranjetuin’ van Golden Tulip Tjaarda en zal iedere twee à drie weken wisselen.
Directeur Tjitte de Wolff over de keuken van Van Baars: “Die laat zich omschrijven als modern ambachtelijk, waarbij zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van regionale en biologische producten. Lokale producenten en leveranciers spelen hierbij een belangrijke rol.”

Info: www.tjaarda.nl