Groningers maken ‘wereldreis’ in hechthouten notendop

Groningers maken ‘wereldreis’ in hechthouten notendop

Watersport is ook een wintersport

NIJETRIJNE (NL) – Hoe gastvrij de provincie Fryslân voor watersporters is bleek maandag 28 december 2020 maar weer. Op verzoek van Lex en Wilma Zwart uit het Groningse Ulrum werden de provinciale bruggen en sluizen, zoals de Mr. H.P. Linthorst Homansluis in Nijetrijne, bij paviljoen Driewegluis, speciaal voor hen geopend. Het stel woont in Ulrum, maar Zoutkamp aan het Lauwersmeer is de thuishaven van hun kleine gele slepertje. Het scheepje is door de heer Zwart en zijn echtgenote zelf gebouwd van hechthout (multiplex) en bekleed met epoxy giethars.

Lex en Wilma Zwart met hun ‘Dreug Wotter’ in de schutkolk van de Mr. H.P. Linthorst Homansluis in Nijetrijne, bij de meeste watersporters bekend als de Driewegsluis, de oude nog bestaande sluis naast de nieuwere.

Ze waren gistermiddag tegen vieren bij het Drieweg sluizencomplex in de rivier de Lende, op de grens van Friesland en Overijssel. Van zondag op maandag verbleven ze in de passantenhaven van Langweer, waar havenmeester Age Hoekstra ze van stroom en water voorzag. Hun eindbestemming is Naarden, waar vrienden wonen, maar de boot meren ze af in het nabijgelegen Muiden. Het zou grappig zijn als ze hun ‘Dreug Wotter’ (Gronings voor ‘droog water’) gedoopte scheepje in de jachthaven van de Koninklijke Nederlandsche Zeil- en Roeivereniging zouden afmeren, pontificaal tussen kapitale jachten als de Lemsteraak De Groene Draeck van de Oranjes. Het is niet onwaarschijnlijk dat ze het doen, want over enige ondeugendheid beschikten de veel lol hebbende Lex en Wilma wel.

Meer info:
www.knzrv.nl/homepage  (Koninklijke Jachthaven Muiden)
www.fryslan.frl/home/kaarten_3208/item/openingstijden-bruggen-en-sluizen_727.html  (brug- en sluisbediening)

Virusveilige vakanties:
www.anderhalvemetervakanties.com

Unieke zekerheden voor vakantiegangers met bestemming Friesland:
Friesland Holland Travel Service, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân, biedt 15 unieke zekerheden in de Corona-periode:
www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/
www.friesnieuws.nl/corona-voucher-met-sgr-garantie-bij-annulering-of-omboeking
www.anderhalvemetervakanties.com

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief/

Lex en Wilma Zwart met hun ‘Dreug Wotter’ in de schutkolk van de Mr. H.P. Linthorst Homansluis in Nijetrijne, bij de meeste watersporters bekend als de Driewegsluis, de oude nog bestaande sluis naast de nieuwere.

‘Dreug Wotter’ nadert de Mr. H.P. Linthorst Homansluis in Nijetrijne. Op de achtergrond restaurant Paviljoen Driewegsluis.

Het door Lex en Wilma Zwart uit Ulrum (Groningen) zelfgebouwde slepertje: piepklein, maar stoer.