Gerard Tol fietst 1000 km per maand op 45 jaar oude Koga Miyata

Gerard Tol fietst 1000 km per maand op 45 jaar oude Koga Miyata

Bijzondere vakantiegangers in Friesland (1)

SINT NICOLAASGA (NL) – Als koffervervoerder en pechhulpverlener bij Friesland Holland Travel Service ontmoette Albert Hendriks het afgelopen vakantieseizoen veel aardige en bijzondere mensen. “Leuke lui om een voorbeeld aan te nemen of gewoon interessant. Op Fries Nieuws serveer ik tussen de bedrijven door stukjes over unieke ontmoetingen op basis van aantekeningen in mijn A6 notitieboekjes, afkomstig uit mijn Ford Transit Custom servicewagen. De verhalen en bijbehorende foto’s zijn niet eerder gepubliceerd, dus vers van de pers.”

Gerard en Agaath Tol voor hotel-restaurant De Oorpsrong in Sint Nicolaasga. Foto’s: 19 juli 2020, Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

“Gerard Tol en zijn vrouw Agaath uit Sint Pancras (bij Alkmaar) trof ik 19 juli 2020 bij hotel De Oorsprong in Sint Nicolaasga. Zij, beiden 76, maakten vanuit hun woonplaats een fietstocht door Friesland. De heer Tol deed dat op een in Friesland gebouwde toerfiets, een 45 jaar oude Koga Miyata Road Racer. Zo’n oud karretje kom je haast nooit tegen. Als er bepaalde cruciale onderdelen niet meer als origineel leverbaar zijn, maakt hij, instrumentmaker van professie, ze gewoon na. Duizend kilometer per maand fietst de heer Tol op zijn Koga Miyata. Zijn vrouw volgt hem op een nieuwe elektrische fiets, een Giant Prime E+ van Vriends Tweewielercentrum in Heerhugowaard.”

Handmade by Koga
De Koga Miyata Road Racer van Gerard Tol werd met de hand gemaakt in Heerenveen, in de sportfietsenfabriek van Marion Gaastra-Kowallik (KO) en haar man Andries Gaastra (GA). Zij verkochten hun bedrijf in 1992 aan ATAG-Holding. KOGA is nu een merk van de Accell-groep met onder andere het fietsmerk Batavus, in 1904 in Heerenveen opgericht door Andries Gaastra, toentertijd handelaar in uurwerken en naaimachines. De fabriek werd overgedragen aan diens zoon Gerrit Gaastra, de vader van Andries, later de man van Koga. De naam van de Japanse framebouwer Miyata wordt sinds 2010 niet meer gevoerd, omdat Accell de frames daarna van andere constructeurs is gaan betrekken. Gerrit Gaastra, een zoon van Andries Gaastra en dus de vierde generatie, is ook actief in de fietsenwereld en wel in het topsegment met sportieve fietsen. Idworx heet zijn in het Duitse Wachtberg gevestigde fabriek.

Meer info:
www.hoteldeoorsprong.nl
www.koga.com/nl
www.idworx-bikes.de

Virusveilige vakanties:
www.anderhalvemetervakanties.com

Unieke zekerheden voor vakantiegangers met bestemming Friesland:
Friesland Holland Travel Service, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân, biedt 15 unieke zekerheden in de Corona-periode:
www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/
www.friesnieuws.nl/corona-voucher-met-sgr-garantie-bij-annulering-of-omboeking
www.anderhalvemetervakanties.com

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief/

Gerard en Agaath Tol voor hotel-restaurant De Oorpsrong in Sint Nicolaasga. Foto’s: 19 juli 2020, Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Topkwaliteit uit Friesland: de 45 jaar oude Koga Miyata Road Racer van Gerard Tol. Het frame kwam uit Japan. Foto’s: 19 juli 2020, Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.