Hulpvaardige Willem Groeneveld liep Elfstedentocht in tegengestelde richting

Hulpvaardige Willem Groeneveld liep Elfstedentocht in tegengestelde richting

Bijzondere vakantiegangers in Friesland (2)

BLIJE (NL) – Als koffervervoerder en pechhulpverlener bij de reisorganisatie Friesland Holland Travel Service ontmoette Albert Hendriks het afgelopen vakantieseizoen veel bijzondere mensen. Dames en heren, meiden en jongens om een voorbeeld aan te nemen, interessante en verrassende toeristen en inwoners van de provincie Fryslân. Ook ‘dwarse figuren’. Die laatste categorie is al sinds 3.000 voor Christus goed vertegenwoordigd in Friesland. Volgens de Hollanders dan. Zo testte iemand bij Home Center in Wolvega de vering van een tweepersoons boxspring door er dwars op te gaan liggen en stuiteren. “Dat moet een Fries zijn,” zei een passerende bezoeker van de woonboulevard, iemand uit Amsterdam. 

Elfstedenwandelaar Willem Groeneveld uit Winsum (Friesland). Foto: 26 juli 2020, Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

“Bij Blije, op de route Leeuwarden-veerhaven Holwerd (boot naar Ameland), ontmoette ik zondag 26 juli 2020 Willem Groeneveld uit het Friese Winsum. Op de Ljouwerterdyk (N357) liepen schapen, die ik van de zeer drukke weg probeerde te drijven richting het erf van een boerderij. Auto’s, komende van de veerhaven of op weg naar de boot, vlogen met een bloedgang langs de dieren in de berm, alsof het opgezette beesten betrof. Niemand stopte, niemand hielp mij, terwijl ik ook nog haast had. Ineens verscheen een wandelaar. “Ik zal u helpen.” Het was Willem Groeneveld. Met zijn hulp waren de schapen gauw via een boerenerf in een afsluitbaar weiland gedreven en zo werden ongelukken voorkomen.”

Protest
“Ik sprak Willem kort. Hij was klusjesman, vooral dakdekker, en liep elke dag een flinke etappe van de Elfstedenroute, maar dan in tegengestelde richting. “Uit protest,” zei hij. Zijn Elfstedentocht was een soort demonstratie. Hij deelde onderweg pamfletjes uit. Daaruit bleek dat hij grote moeite had met de in Den Haag genomen coronamaatregelen. Hij stond er duidelijk heel anders in dan ik. Omdat ik weinig tijd had — ik moest nog tientallen koffers naar hotels brengen — kon ik niet met hem in discussie gaan, maar gaf hem wel de nieuwste Elfstedenroutekaart van Friesland Holland mee. “Opdat je de weg niet kwijtraakt,” grapte ik. Hij kon er wel om lachen en begreep ook dat ik mijn werk wel heel serieus moest nemen, dat ik een voorbeeldfunctie had. Geen handdruk dus, maar wel een duidelijk bedankje voor zijn hulp. Als deze dwarse Fries er die zondagmiddag niet was geweest, waren mensen misschien in het ziekenhuis beland door een aanrijding met een schaap of een ongelukkige uitwijkmanoeuvre en niet door het coronavirus.”

Meer info:
www.elfstedenroute.nl
www.frieslandfietsvakanties.com
www.homecenter.nl

Virusveilige vakanties:
www.anderhalvemetervakanties.com

Unieke zekerheden voor vakantiegangers met bestemming Friesland:
Friesland Holland Travel Service, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân,  biedt 15 unieke zekerheden in de Corona-periode:
www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/
www.friesnieuws.nl/corona-voucher-met-sgr-garantie-bij-annulering-of-omboeking
www.anderhalvemetervakanties.com

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief/