Grot in het Friese Sint Nicolaasga is een prima alternatief voor die van Lourdes

Grot in het Friese Sint Nicolaasga is een prima alternatief voor die van Lourdes

Voor een ontmoeting met Maria tijdens de coronacrisis

SINT NICOLAASGA (NL) – De religieuze rondgang door Bolsward met een mirakelbeeld van Maria van Sevenwouden op 24 mei gaat niet door. 29 mei 2022 is de nieuwe datum. Wat is het geval: een reliekschrijn van Bernadette van Lourdes, een mooi versierde kist, meestal met overblijfselen van de heilige, maar er kan ook niks in zitten, kan vanwege de coronacrisis niet in de Friese bier- en berenburgstad worden bezorgd.

De Mariagrot van Sint Nicolaasga.

Vijf jaar geleden vond in Bolsward, één van de Friese Elf Steden, voor het eerst een processie ter ere van Maria van Sevenwouden plaats, omdat het toen 500 jaar geleden was dat in 1515 een houten Mariabeeld, rechtop staand, in de grachten van het stadje zou hebben gedreven. De Bolswarder kerkgemeenschap maakte sinds 2015 veel werk van de organisatie van een tweede processie, maar die zit er dus voorlopig niet in.

Lourdes in Friesland
Lourdes in Frankrijk zou normaliter een alternatief voor de verering van Maria kunnen zijn, maar vanwege de coronacrisis is die bestemming voorlopig ook buiten het bereik van de gelovige toerist. Albert Hendriks van het Fries bureau voor toerisme heeft een bruikbare optie. “Breng een bezoek aan de tuin van pastorie van de Rooms Katholieke kerk van Sint Nicolaasga, een bosrijk dorpje tussen Lemmer en Joure. Daar is in 1934 de grot van Lourdes nagebouwd, compleet met beelden van de Heilige Bernadette en Maria.”

Het betonnen bouwwerk is tot stand gekomen op initiatief van een lid van de Friese Heilige Christoffel Parochie, Huite Huitema. Hij ging geregeld met zijn zieke echtgenote voor genezing naar Lourdes en maakte veel foto’s van de grot van Massabielle waar in 1858 buitengewone gebeurtenissen plaatsvonden, namelijk 18 ontmoetingen tussen de Maagd Maria, de Moeder van Jezus Christus, en Bernadette Soubirous, een 14-jarig meisje uit Lourdes.

De grot, die jaarlijks zes miljoen pelgrims trekt, is uitgeschuurd uit een 27 meter hoge rots. De grot is ongeveer 9,5 m diep, 9,8 m breed en 3,8 m hoog en bestaat uit drie ongelijke holtes. Op verzoek van pastoor Johannes Bentla werd de Franse grot in Sint Nicolaasga nagebouwd aan de hand van een model van Huitema op de schaal van 1:10. Huitema en de bevriende timmerlieden Yde en Sake de Lange en Piet Negenman namen de bouw op zich. Het te bezichtigen bouwwerk met een beeld van de Onbevlekte Maagd Maria is 11 bij 8 meter en 7 meter hoog.

Meer info:
www.zaligetitusparochie.nl/maria-van-sevenwouden  (Bolsward)
www.facebook.com/mariavansevenwouden/  (Bolsward)
www.franciscusbasiliek.nl/het-mirakelbeeld/ (Bolsward)
www.dechristoffel.nl/sint-nicolaasga/lourdesgrot/  (Sint Nicolaasga)

Anderhalve-meter-vakanties:
www.anderhalvemetervakanties.com

Unieke zekerheden voor aanstaande vakantiegangers:
Friesland Holland Travel Service, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân,  biedt 15 unieke zekerheden in de Corona-periode:
www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/
www.friesnieuws.nl/corona-voucher-met-sgr-garantie-bij-annulering-of-omboeking
www.anderhalvemetervakanties.com

Rechtstreeks voordelig een coronaproof boot huren:
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandholland.nl

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

De Mariagrot van Sint Nicolaasga.

De Heilige Nicolaaskerk in het centrum van Sint Nicolaasga.