Bediening bruggen en sluizen in Friesland per 1 mei weer ‘zomers’

Bediening bruggen en sluizen in Friesland per 1 mei weer ‘zomers’

Gebruik walsanitair, -drinkwater en –stroom voorlopig nog niet mogelijk

SNEEK (NL) – De bruggen en sluizen in Frieslands voornaamste watersportgemeente, Súdwest-Fryslân (Sneek + Zuidwest-Friesland), worden vanaf vrijdag 1 mei 2020 weer bijna net zo bediend als in de zomer. Ook de andere Friese gemeenten en de provincie zelf stappen over op ruimere bedieningstijden. De provincie: “Vanaf 1 mei geldt dat de bruggen en sluizen in heel Fryslân van 09.00 uur tot 19.00 uur bediend worden. In Fryslân trekken de provincie en gemeenten gezamenlijk op om de drukte op de piektijden te verminderen. We willen geen opstoppingen bij de bruggen, maar doorstroming. Dat komt de veiligheid op het water ten goede.”

Eén van de toegangspoorten van Friesland voor plezierjachten is de Mr. H.P. Linthorst Homansluis (Driewegsluis) in Nijetrijne bij Wolvega. Fotomodel: Liv Fledderus. Fotografie: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Dit is vooral een goed bericht voor eigenaren en huurders van een alles-aan-boord-jacht, want de haven- en kadevoorzieningen blijven nog gesloten en afgesloten. Vrijliggend afmeren kan in principe overal, aan kaden in dorpen en stadjes, in havens en aan Marrekrite-steigers in de natuur, maar de boot moet wel uitgerust zijn met een toilet, douche en tanks voor brandfstof, water en vuilwater. Voor pleziervaartuigen die niet zelfvoorzienend zijn en elektroboten, zal de actieradius beperkt blijven vanwege het niet operationeel zijn van alle walvoorzieningen.

Zuidwest-Friesland
De bruggen en sluizen in Sneek en wijde omgeving zijn vanaf 1 mei zeven dagen per week in bedrijf van 09.00 tot 12.00 uur, van 13.00 tot 16.15 uur en van 17.15 tot 19.00 uur. De bruggen in Sneek, IJlst, Osingahuizen en Woudsend worden zonder pauzes bediend van 9.00 tot 19.00 uur.
De versoepeling van de coronamaatregelen geldt niet voor de gemeentelijke sanitaire gebouwen: die blijven dicht. Ook de voorzieningen in de gemeentelijke havens en kaden, zoals water en elektriciteit, zijn in ieder geval nog tot 19 mei afgesloten. Ook de fiets- en voetgangerspontjes blijven voorlopig nog uit de vaart.
De gemeente Súdwest-Fryslân: “De verwachting is dat het kabinet vóór 20 mei met informatie komt over het vervolg van de looptijd van de coronamaatregelen. Daarna nemen ook de voorzitters van de Veiligheidsregio’s een nieuw besluit over het recreatieseizoen.”

Info over brug- en sluisbediening en veilig varen en fietsen in Friesland:
www.fryslan.frl/openingstijden-bruggen-en-sluizen
www.friesnieuws.nl/veilig-varen-kan-op-all-in-motorjacht-en-met-aangepast-bootoverhandigings-en-innamebeleid/
www.friesnieuws.nl/waarom-fietsen-heel-gezond-en-veilig-is-helemaal-in-friesland/
www.friesnieuws.nl/interview-van-gerard-ekdom-van-radio-10-met-albert-hendriks-over-zijn-anderhalve-meter-vakanties/
www.friesnieuws.nl/door-het-wegvallen-van-grote-evenementen-lopen-toeristen-en-inwoners-elkander-niet-meer-voor-de-voeten/

Unieke zekerheden voor aanstaande vakantiegangers:
Friesland Holland Travel Service, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân,  biedt 15 unieke zekerheden in de Corona-periode:
www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/
www.friesnieuws.nl/corona-voucher-met-sgr-garantie-bij-annulering-of-omboeking
www.anderhalvemetervakanties.com

Rechtstreeks voordelig een boot huren:
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandholland.nl

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Eén van de toegangspoorten van Friesland voor plezierjachten is de Mr. H.P. Linthorst Homansluis (Driewegsluis) in Nijetrijne bij Wolvega. Fotomodel: Liv Fledderus. Fotografie: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Waterstad Harlingen. Fotografie: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Parrega (Elfstedenroute). Fotografie: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Lemmer. Fotografie: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.