Waarom fietsen héél gezond en veilig is, helemaal in Friesland

Waarom fietsen héél gezond en veilig is, helemaal in Friesland

Anderhalve-meter-toerisme: Friesland is er klaar voor! (4)

LEEUWARDEN (NL) – Antoinette Langenberg, manager marketing en public relations van fietstassen- en fietsaccessoirefabrikant Basil in Ulft, een relatie van het Fries bureau voor toerisme en de fietsvakantiespecialist Friesland Holland Travel Service, heeft een mooi stukje geschreven over het belang van fietsen, vooral nu in de corona-periode. Ze sprokkelde bij wetenschappers vijf goede redenen bijeen om de fiets te pakken, met de aantekening “ga niet tot het uiterste, houd het op lichtere trainingsrondjes en rijd defensief.”

De Friese Elfsteden en natuurgebieden kunnen bij een gedoseerd aanbod de ‘opgesloten’ en gezonde bewoners van de stedelijke gebieden de ruimte bieden om met hun jeugd op verhaal te komen op het moment dat de regering het toestaat dat restaurants en attracties in Friesland open mogen, dit met inachtneming van de anderhalve-meter-regel en de desinfectieverplichting.

Contra Corona
“Nu iedereen zijn best doet om zich te houden aan ‘social distance’, wordt vaak een ander belangrijk aspect vergeten: voldoende beweging,” zegt Antoinette, zelf een sportief type. “Want voldoende beweging verhoogt je weerstand en daarmee bescherm je je beter tegen corona. Maar nu de sportscholen dicht zijn en ook buitensporten in groepsverband niet meer mogelijk zijn, moeten veel mensen even schakelen: hoe zorg ik voor voldoende beweging? Het antwoord is verrassend eenvoudig: ga fietsen!”
Fietsen beschermt je op vele manieren tegen het corona-virus. Hieronder lees je waarom, inclusief een slimme tip voor retailers en horeca.

1. Versterking van je immuunsysteem
Fietsen heeft een positief effect op de gezondheid van nagenoeg alle mensen. Bij fietsen worden je luchtwegen namelijk goed geventileerd en wordt het bloed beter aangevoerd, zo stelt de Duitse viroloog Michael Barczok in het Duitse blad Der Spiegel (Warum Radfahren gleich doppelt schützt): “Je ademt intenser en daarmee reinig je je longen goed. Dat is optimaal als het gaat om virusbescherming.” Bovendien krijg je in de buitenlucht meer zuurstof binnen. En dat is gezond voor je geheugen, je huid en je longen. Ook bouw je meer vitamine D op, wat bijdraagt aan je weerstand, een beter humeur en slaap. Bovendien zorgt fietsen voor een lagere bloeddruk en is het goed voor diabetici.

2. Dagelijkse portie beweging
De fiets is altijd een goed vervoersmiddel, zeker in tijden van het coronavirus. Nu de sportscholen dicht zijn en veel mensen vanuit huis werken, is het lastig om aan je dagelijkse portie beweging te komen. Het RIVM (Nederlands Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) adviseert hierin: “Doe 150 minuten per week aan matige intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen, verspreid over diverse dagen.”

3. Fiets als alternatief voor openbaar vervoer
Door te fietsen blijf je niet alleen op minstens anderhalve meter afstand van anderen, maar verklein je ook het risico van besmetting door het aanraken van oppervlakken. Denk hierbij aan het reizen in openbaar vervoer. Het virus is in staat om een langere tijd te overleven op oppervlakken en kan daardoor nog steeds besmettelijk zijn. “Elke aanraking in het openbaar vormt daarmee fundamenteel risico”, aldus Barczok in Der Spiegel. Door te fietsen in plaats van het openbaar vervoer te nemen, vermijd je veel risico’s voor jezelf en anderen.

4. Zelfbescherming
De fiets vormt volgens Barczok in het respectabele Duitse magazine “de perfecte vorm van zelfbescherming”. Je houdt namelijk op de fiets al snel afstand tot anderen. De kans dat je de microdruppels, die het virus overdragen, tijdens het fietsen inademt, is nagenoeg nul, volgens Barczok. Ook volgens het RIVM is naar buiten gaan geen probleem, mits je je houdt aan de opgestelde richtlijnen.

5. Fietsen maakt je gelukkiger
Nu veel mensen stress ervaren door alles wat het virus met zich meebrengt, is ontspanning erg belangrijk. Misschien is de laatste tip daarom wel het belangrijkste en de leukste: door in de buitenlucht te fietsen, geef je je lichaam én je geest de mogelijkheid om te ontspannen. En, ook erg fijn: het gelukshormoon endorfine komt vrij tijdens het fietsen. Je wordt dus echt gelukkiger door te gaan fietsen!

Idee voor bezorgers
Mevrouw Langenberg: “Allemaal duidelijke redenen waarom fietsen gezond en leuk is. Ook zakelijk gezien kan de fiets uitkomst brengen: ben je retailer of heb je een restaurant en schakel je over op meer thuisbezorging? Dan is de fiets ideaal. Maar hoe maak je van je fiets makkelijk een bezorgfiets? Met het MIK-systeem en een bijpassende Basil accessoire, zoals de Basil fietskrat, bijvoorbeeld. Het MIK-systeem zorgt ervoor dat je snel en gemakkelijk accessoires op je fiets klikt, en er weer snel afhaalt. Je monteert een MIK-bagagedragerplaat (of een Basil voordrager met MIK-profielen), en je klikt de accessoire naar keuze erop. Vullen en fietsen maar!”

Meer info:
www.anderhalvemetervakanties.com

Over het MIK-systeem: www.youtube.com/mik-systeem
www.basil.com/nl/
www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/vragen-antwoorden

Unieke zekerheden voor aanstaande vakantiegangers:
Friesland Holland Travel Service, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân,  biedt 15 unieke zekerheden in de Corona-periode:
www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/
www.friesnieuws.nl/corona-voucher-met-sgr-garantie-bij-annulering-of-omboeking

Rechtstreeks voordelig een boot huren:
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandholland.nl

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

De Friese Elfsteden en natuurgebieden kunnen bij een gedoseerd aanbod de ‘opgesloten’ en gezonde bewoners van de stedelijke gebieden de ruimte bieden om met hun jeugd op verhaal te komen op het moment dat de regering het toestaat dat restaurants en attracties in Friesland open mogen, dit met inachtneming van de anderhalve-meter-regel en de desinfectieverplichting.

Trienke Elshof uit Oldetrijne op een Alba Red Line Ergonomic Shimano e-bike, één van de 50 exclusieve huurfietsen van de reisorganisatie Friesland Holland Travel Service.

Alba Red Line Ergonomic Shimano e-bike van Friesland Holland Travel Service met Basil fietstas-rugzakcombinatie met rode LED-lichtlijnen op de zijkant.