Grote belangstelling voor vakantiehuizen in Lemmer en Delfstrahuizen

Grote belangstelling voor vakantiehuizen in Lemmer en Delfstrahuizen

Belgen treden in de voetsporen van Duitsers

LEMMER (NL) – Vakantievieren in een huis aan recreatiewater met een boot aan de tuin. Dat blijft een wens van heel veel Nederlanders en Duitsers en in toenemende mate ook van Belgen. Onze buren aan de zuidgrens huurden in 2016 vaker een sloep en een kajuitjachtje, zo ontdekte het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland. Intensieve bewerking van de Belgische markt, het deelnemen aan vele kleine vakantiebeursjes en het deelnemen aan activiteiten van busondernemers, blijkt ieder jaar meer vruchten af te werpen.

Twee woonklare elementen met een gewicht van elk zes ton worden in twee uur tijd van een vrachtwagen gehesen en op de fundering gezet en gekoppeld. Op één maandagmorgen, 5 december 2016, was Marinapark Tacozijl twee grote woningen van ruim 90 m2 rijker.

Friesland Holland’s ambassadeur in België, Peter Mies, is er het hele jaar druk mee. Earnewâld en Grou in Nationaal Park De Alde Feanen zijn populair: als Giethoorn, maar authentieker, meer natuur en véél rustiger. Bootverhuurder Janke Hoekstra uit Earnewâld was het toenemend aantal Belgen opgevallen dat dit jaar bij haar een motorjacht huurde.

Lemmer
Ook Frieslands invalspoort Lemmer, met het IJsselmeer en de Friese binnenmeren voor de deur, ligt goed in de markt. Kraanmachinist Ron Ruardi van KTF uit Harlingen plantte 5 december 2016 weer twee grote chalets van Maat Chalets uit Sliedrecht op Marinapark Tacozijl aan het Stroomkanaal bij het Ir. D.F. Wouda stoomgemaal in Lemmer. De technisch woonklare vakantiewoningen, ieder ruim 90 m2, worden in twee helften van ca. 6 ton per vrachtwagen aangevoerd. De heer Ruardi, wiens kraan een hijsvermogen heeft van 100 ton op 3 meter van de kraan en 11 ton op 20 meter, zet de units op een stalen platform dat op heipalen rust. Ook de woonunits staan op een stalen frame.

Bijna uitverkocht
Op het 70 wooneenheden omvattende waterpark van Atie en Albert Schokker treft aannemer Fekken uit Scharsterbrug nu voorbereidingen voor de bouw van drie stenen vakantiebungalows. De interesse voor de huizen aan het water is dit jaar flink toegenomen in Lemmer. Tacozijl heeft nog maar tien kavels over. De prijzen van de huizen en chalets met grond liggen tussen de 220.000 en 240.000 euro. Het Lemster vakantiepark, dat een directe toegang tot de Friese meren heeft via de Groote Brekken en via de aangrenzende Prinses Margrietsluis verbonden is met het IJsselmeer, verhuurt de woningen in eigen beheer als de eigenaar dat wil.
“Ook de verhuur — met een visboot, sloep, dagkruiser, motorjacht of fietsen — loopt heel goed,” zegt Atie Schokker. Het IJsselmeerstrand en het centrum van Lemmer bevinden zich op loop- en fietsafstand.”
Het geheel vernieuwde park heeft alle voorzieningen die men bijvoorbeeld ook op een Landal-park aantreft, zoals een restaurant, maar dan ook nog eens aan levendig vaarwater. Gloednieuw is een groot sanitair gebouw voor de haven- en campinggasten. Watersportcentrum Tacozijl is opvallend populair bij camperaars en sportvissers. Haar marinapark wordt vooral bezet door zeilers en liefhebbers van luxe en snelle motorboten. Het IJsselmeer is een van de weinige snelvaargebieden in Friesland en Lemmer profiteert daarvan.

Exclusieve vakantievilla’s aan Tjeukemeer
23 Van de 50 in Delfstrahuizen-Echtenerbrug aan het Tjeukemeer (Tsjûkemar) te bouwen watervilla’s zijn in één promotiejaar verkocht. Het bouwtempo moet opgeschroefd worden; met de verkoop van de tweede fase is begonnen. Dat vertelde onlangs een vertegenwoordiger van projectontwikkelaar Kontour Vastgoed uit Heerenveen in de stand in woonexpo Home Center in Wolvega, de inrichter van de exclusieve vakantiehuizen. Ze kosten met tuin aan het water, een steiger en beheer- en verhuurdiensten tussen de 400.000 en 700.000 euro. Kontour heeft permanent een showopstelling in de Henders & Hazel lounge naast de brasserie in het 75.000 vierkante meter grote woonwinkelcomplex. Friesland Holland heeft er ook permanent een infocenter, in de ontvangsthal.

Het waterpark van Tacozijl biedt ruim zicht en een zeer divers vaar- en visgebied. Er verblijven ontzettend veel Duitsers: het Lemster park ligt slechts twee uur rijden van Düsseldorf.

Ron Ruardi, woonachtig in Parrega, zette met zijn 100-tons Grove kraan van KTF uit Harlingen (eigen gewicht: 70 ton) de chalets op de fundering in Marinapark Tacozijl in Lemmer.

Watersportcentrum en Marinapark Tacozijl in Lemmer.

Meer info Marinapark Tacozijl:
www.tacozijl.nl/marinapark/
www.maatchalets.nl
www.ktf-harlingen.nl

Meer info Villapark Tjeukemeer:
www.watervillasfriesemeren.nl/over-het-project
www.homecenter.nl

Informatie over recreatie en toerisme in Friesland:
www.frieslandholland.nl
www.frieslandtravel.com
www.friesemeren.eu
www.goudenfriesewouden.nl
www.ijsselmeer.frl
www.waddenzeeland.nl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandhollandtours.com
www.groepsuitjes.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief