Haute friture door Frank Beijes: friet zoals je nog nooit gegeten hebt

Haute friture door Frank Beijes: friet zoals je nog nooit gegeten hebt

Publicatiedatum: 8 Juni 2011
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Joure, hoofdstad van culinair Fryslân (1)

Meesterpatatbakker en Belgiëkenner Frank Beijes voor zijn verkoopwagen in Joure.
Meesterpatatbakker en Belgiëkenner Frank Beijes voor zijn verkoopwagen in Joure.

JOURE (NL) – De in het Limburgse Nederweert geboren en getogen Frank Beijes (41), nu drie jaar Heerenvener, weet alles van goede Belgische frieten. Daarom maakt hij de patat ook zo als het moet: vers gesneden, in de kraam voorgebakken, gekoeld en dan pas in de hete olie. En het allerleukst: geserveerd in een grote Vlaamse puntzak met een krantenlook. Om het extra smakelijk te maken wordt de gewenste saus zowel halverwege het vullen als aan het eind op de friet gepompt.

Volgens kenners zijn bijna alle frietbakkers in Friesland die zeggen dat ze echte Belgische frieten bakken “neppers”. Alleen de heer Beijes, die een paar maanden geleden met zijn fritesbakkerij is begonnen, zou versgesneden aardappelen gebruiken en de reepjes op de juiste manier voor- en afbakken. “Bewerkelijk, maar zeer smakelijk,” zegt Beijes, die ook vaak frites bakt op party’s en personeelsfeestjes en zelfs bij restaurants. Dat zal niet alleen vanwege de frieten zijn, maar ook vanwege de nimmer aflatende vrolijkheid van de Limburger, wiens zus ook in de patatwereld actief is. Wie Beijs aardappelrepen van 13 mm wil proeven moet dinsdags (11.00-18.30 uur) of vrijdags (11.00-19.30 uur) naar Joure gaan — hij staat naast Museum Joure — of donderdags naar de markt in Lemmer, tussen 11.30 en 18.00 uur. Zijn bedrijf heet Friteskot De Verandering, zijn website is www.friteskot.nl en zijn telefoonnummer 06-33586854.

 

Frank Beijes begint de dag met het snijden van de Bintjes tot 13 mm dikke repen: “Dan proef je tenminste nog dat friet van aardappels is gemaakt.”

Frank Beijes begint de dag met het snijden van de Bintjes tot 13 mm dikke repen: “Dan proef je tenminste nog dat friet van aardappels is gemaakt.”

Frank Beijes begint de dag met het snijden van de Bintjes tot 13 mm dikke repen: “Dan proef je tenminste nog dat friet van aardappels is gemaakt.”
Frank Beijes probeerde vele friuurvetten uit en zegt nu de goede te hebben om zijn patatten op z’n mooist en lekkerst te kunnen serveren.

Ook speciaal: Beijes’ frietkruidenmix.

Frank Beijes probeerde vele frituurvetten uit en zegt nu de goede te hebben om zijn patatten op z’n mooist en lekkerst te kunnen serveren.
Ook speciaal: Beijes’ frietkruidenmix.

Ambtelijk Heerenveen anti ondernemer

Tijdens de reportage, 7 juni 2011, kreeg Beijes een telefoontje van de marktmeester van de Groningse gemeente Grijpskerk dat hij daar ook van harte welkom is. Over marktmeesters en vergunningen gesproken: de heer Beijes vindt de marktambtenaren van de gemeente Heerenveen zo’n beetje de grootste straatrovers die er zijn: “Je blauw betalen en slechte plekken. Geen wonder dat Skarsterlân zo weinig mogelijk met Heerenveen te maken wil hebben. Hier, in Joure, weten ze hoe je met een ondernemer omgaat. Hier zijn ze vriendelijk en vlot. Ik ben een starter, heb wat informatie nodig en wil niet genaaid worden. In Heerenveen hebben ze geen boodschap aan een starter. Veel te veel betalen voor een slechte plek. Ik zat in de bouw. Om te wonen vind ik Heerenveen prima, maar als starter moet je er niet zijn.”

“Ook mijn ijs komt uit België: IJsboerke.”

Frank Beijes’ kraam staat aan het plein bij Museum Joure (Geelgieterstraat 1-11) waar je gratis kunt parkeren om te kunnen winkelen in de Midstraat, één van gezelligste en meest gevarieerde winkelstraten van Friesland.

“Ook mijn ijs komt uit België: IJsboerke.”
Frank Beijes’ kraam staat aan het plein bij Museum Joure (Geelgieterstraat 1-11) waar je gratis kunt parkeren om te kunnen winkelen in de Midstraat, één van gezelligste en meest gevarieerde winkelstraten van Friesland.
Deze Volendamse fritesfan uit het Friese Sexbierum, met haar partner een dagje op stap in Joure en omgeving, zegt dat Beijes’ patatten verrukkelijk zijn.

Niet in krantenpapier, maar in een hygiënische puntzak met een krantenlook. “Het was niet gemakkelijk om aan deze bijzondere puntzak te komen. Daar heb ik even voor moeten zoeken.”

Deze Volendamse fritesfan uit het Friese Sexbierum, met haar partner een dagje op stap in Joure en omgeving, zegt dat Beijes’ patatten verrukkelijk zijn.
Niet in krantenpapier, maar in een hygiënische puntzak met een krantenlook. “Het was niet gemakkelijk om aan deze bijzondere puntzak te komen. Daar heb ik even voor moeten zoeken.”