Leeuwarder dierentuin start met gratis rondleidingen

Leeuwarder dierentuin start met gratis rondleidingen

Publicatiedatum: 8 Juni 2011
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Strontrace in Leeuwarden:

Speuren naar sporen in Aqua Zoo Friesland

Flamingo’s in de Leeuwarder dierentuin.
Flamingo’s in de Leeuwarder dierentuin.

LEEUWARDEN (NL) – Nieuw in Aqua Zoo Friesland in Leeuwarden: ‘Speuren naar Sporen’. Tijdens gratis rondleidingen op zondagen in juni wordt verteld over poep en pootafdrukken van dieren en hoe deze sporen de medewerkers helpen bij het verzorgen daarvan.

De informatieve strontrace wordt gegeven op zondag 12, 19 en 26 juni en begint om 13.30 uur. De rondleiding is gratis voor bezoekers van Aqua Zoo Friesland, uiteraard na betaling van de entree.

 

Communiceren met sporen

Pootafdrukken in het zand, krabsporen op een boomstam, afgebroken takken, een losgelaten veer. Alle dieren laten sporen na. Soms onbedoeld, soms juist heel bewust. Wat zeggen deze sporen over het dier? En waarom heeft het dier deze achtergelaten?

Veel dieren communiceren bijvoorbeeld met geursporen; daarmee verjagen ze vijanden, bakenen ze hun territorium af of verleiden ze elkaar. In de dierentuin zijn sporen erg belangrijk; de meeste dieren die hier leven laten zich namelijk niet zomaar onderzoeken. Maar met behulp van de aanwijzingen die ze in hun verblijf achterlaten, kunnen dierverzorgers vaak goed afleiden hoe het met een dier gaat.

Flamingo’s

Wanneer een flamingo in november zijn veren verliest, is het dier waarschijnlijk ziek. Ziekte en/of stress kan er voor zorgen dat een dier zijn veren in een ongebruikelijke periode verliest. Maar wanneer diezelfde flamingo in het voorjaar zijn veren verliest, is er niks aan de hand. Flamingo’s ruien in het voorjaar om hun oude veren die inmiddels versleten zijn te vervangen door nieuwe veren. Ook uitwerpselen zijn voor dierverzorgers erg belangrijk; wijkt de ontlasting af van normaal, dan is dit een teken dat er iets aan de hand kan zijn.

Openingstijden

Openingstijden: oktober t/m april 10.00-17.00, mei t/m september 9.30-18.00
Entreeprijzen: volwassenen Euro 17,00, kinderen 3 t/m 11 jaar Euro 14,50
Aqua Zoo Friesland, De Groene Ster 2, 8926 XE Leeuwarden, tel.: 0511-431214
Info: www.frieslandzoo.nl
Info attracties in Friesland: www.hollandattractions.nl