Hefbrug van composiet

Hefbrug van composiet

Publicatiedatum: 3 November 2010
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Oosterwolde heeft Europese primeur:

OOSTERWOLDE (NL) –Zaterdag 30 oktober 2010 stelde gedeputeerde Piet Adema van de provincie Fryslân in Oosterwolde de eerste hefbrug van composiet in gebruik die geschikt is voor de zwaarste verkeersklasse. Het is een Europese primeur.

De brug ligt in het oude centrum van Oosterwolde, over de Opsterlandse Compagnonsvaart. De vaart maakt deel uit van de bij waterrecreanten bekende Turfroute. De brug is sinds 8 juli 2010 in gebruik voor alle verkeer. Het brugdek is gemaakt van composiet, in plaats van het traditionele staal of beton. Composiet is een glasvezelversterkte kunststof die ook in de vliegtuigbouw wordt gebruikt. De zwaarste vrachtwagens kunnen over de brug rijden.

Duurzaam

Dit is nog nooit eerder toegepast bij een hefbrug in Europa. Behalve innovatief is de brug ook erg duurzaam. Composiet is drie keer minder belastend voor het milieu dan staal of beton. Rekening houdend met onderhoud en verwachte levensduur is de brug op termijn ook nog eens veel voordeliger dan een brug van staal of beton, aldus de provincie Fryslân.

Info: www.fryslan.nl/brugoosterwolde http://www.fryslan.nl/brugoosterwolde

Info Turfroute: http://www.turfroute.nl/

Info boot huren voor Turfroute: www.boatcharterholland.nl