Hessel Koopmans, de Appie Baantjer van Friesland, schreef boek

Door Albert Hendriks, 12 januari 2024

Friese Appie Baantjer, Hessel Koopmans uit Grou, zette 50 belevenissen op papier

 

GROU (NL) – ‘Waar blééf je nou…?’ is de titel van het 12 januari 2024 bij Boekscout verschenen boek dat de Friese Appie Baantjer, Hessel Koopmans uit Grou, schreef. Hij, in 1959 geboren in Sneek, werkte 43 jaar bij de politie. Zijn belevenissen op Schiphol, Terschelling, als ME’er bij de  krakersrellen in Amsterdam, agent op straat en als lid van een aanhoudingseenheid zette hij op papier, met de nodige discretie natuurlijk. Vijftig korte verhalen werden gebundeld tot een paperback van 234 pagina’s zonder illustraties, maar wel mét humor.

Oud-politieman, en nu schrijver, Hessel Koopmans en zijn partner Maaike Ploeg, woensdagavond 10 januari 2024 gefotografeerd in het ‘strodorp’ van de Jubilieumshow van het Fries paardenstamboek (www.kfps.nl) in WTC Expo in Leeuwarden.

Koopmans, die tot twee jaar geleden met zijn partner Maaike Ploeg een luxe bed and breakfast, groepsaccommodatie en mini-camping aan de Turfroute in Gorredijk runde, kwam er toe als gevolg van PTSS (posttraumatische stressstoornis). Daar kreeg hij in 2018 last van. Hij besloot herinneringen aan nare gebeurtenissen van zich af te schrijven en leuke naar voren te halen door het volgen van een schrijfcursus van de BNMO (Bond van Nederlandse Militaire Oorlog– en dienstslachtoffers, afdeling Politie). En toen bleek dat hij schrijverskwaliteiten in het bloed had. Wat hij optekende en nu publiceert via zijn uitgeverij in Soest gaat over de periode 1979-1993.

Meer info:

www.boekscout.nl/shop2/boek/9789464891614 (over het boek met een inkijk, een verhaal over een actie in het Psychiatrische Ziekenhuis in Franeker, waarbij een jonge psychiater uit pure zenuwachtigheid niet een doorgedraaide patiënt, maar bijna de opgeroepen politieman Koopmans platspoot……..)