Het Flevo-landschap toont op Schokland hoe je internationaal publiek informeert en enthousiasmeert

Het Flevo-landschap toont op Schokland hoe je internationaal publiek informeert en enthousiasmeert

Friese Marrekrite kan ideeën opdoen bij UNESCO Werelderfgoed

SCHOKLAND (NL) – Jos Becker van het Tulpeninformatiecentrum in Creil in de Noordoostpolder leidt zondag 14 april 2019 een bus van Kenny Tours uit België langs de in bloei staande tulpenvelden ten zuiden van Lemmer en over de terp Middelbuurt op Schokland. Op de rest van het langwerpige eiland, dat in 1942 op het droge kwam te liggen door de aanleg van de Noordoostpolder, maar al in 1859 werd ontruimd vanwege dreigende ondergang, is het aangenaam stil. Het hele eiland is een mystiek bezinningspunt, een locatie waar je kunt fantaseren over hoe het er vroeger moet zijn geweest.

Op UNESCO Werelderfgoed Schokland, slechts 26 km fietsen vanaf Lemmer, staan schitterend geïllustreerde informatieborden op de juiste plek met een goed verhaal, in het Nederlands en Engels.

Aan de noordzijde, op oud-Emmeloord, bij de lichtwachterswoning en de vuurtoren, is het wat drukker. Ouders met kinderen luisteren er naar verhalen van in 19-de eeuwse kleding gestoken vertellers. Ze zoeken aan de hand van een formulier naar antwoorden op gestelde vragen in het kader van de Verhalendag.
Schokland is zeer bijzonder UNESCO Werelderfgoed, in feite net als Noord-Friesland een terpenland, ook al meer dan 6.000 jaar bewoond. Schokland lag 4.000 voor Christus in het dal van de rivier de Vecht, in een moerassige megadelta. Van een Zuiderzee was toen lang nog geen sprake. Het werd pas in de late Middeleeuwen, omstreeks 1300, een eiland, als gevolg van het wegslaan van grote veenpakketten door geleidelijk stijgend water en stormen.

Lees meer Het Flevo-landschap toont op Schokland hoe je internationaal publiek informeert en enthousiasmeert