Het skûtsjesilen barst nu al los, weer in Langweer!

Het skûtsjesilen barst nu al los, weer in Langweer!

Publicatiedatum: 8 April 2011
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Weekend 16 en 17 april 2011 veel te beleven in Friesland

LANGWEER (NL) – Kom 16 en 17 april 2011 naar Friesland, want dan is er veel te beleven op de Friese meren. In Heeg worden dan een grote bootshow en een vaarvakantiebeurs gehouden (Bootboulevard Heeg en Frisian Boat Show) en in Langweer staan beide dagen in het teken van het skûtsjesilen. Zaterdag 16 april zet K&M Yachtbuilders in Makkum, bouwer van aluminium custom-built zeiljachten, haar deuren open. Dan houdt ook de grootste Friese motorjachtenverhuurder, Yachtcharter Turfskip in Echtenerbrug aan het Tjeukemeer, open huis.

Wat het zeilen met oude Friese vrachtscheepjes betreft heeft Langweer aan de Langweerder Wielen altijd de primeur. Ver voor de zomerwedstrijden presenteert het knusse waterdorp de sfeer van weleer, weliswaar zonder de geur van mest en turf, want dat vervoerden de skûtsjes vroeger. Er zijn al meer dan 40 skûtsjes aangemeld, waarvan 14 uit de A klasse van de organisatie IFKS en één van de SKS, het skûtsje van Langweer. “Ook het nieuwe skûtsje uit Makkum met schipper Klaas Kuperus zal zijn opwachting maken,” meldt woordvoerder Heeres van de wedstrijdorganisatie trots.

Skûtsjesilen Langweer

De skûtsjes zeilen in 4 lengtegroepen (tot 18 m, tot 19 m, tot 20 m of 20m en meer). Er zijn zaterdag 16 april vier wedstrijden, waarna het klassement wordt opgemaakt. Zondagochtend zeilen in twee groepen de tien minst goede skûtsjes de finale en zondagmiddag de 10 beste skûtsjes de grote finale. Starttijden: zaterdag 9.30 en 11.30 uur en 13.00 en 15.00 uur en zondag 10.00 en 11.30 uur en 13.00 uur grote finale.

Ook na de wedstrijden is het gezellig in het dorp. Er is een kleine kermis, touwtrekken voor schippers en bemanningen, visroken, oude Tatra auto’s uit Tsjechië. Zaterdagavond is er live-muziek in de horecagelegenheden. Zondag 19 april na afloop van de wedstrijden is de prijsuitreiking in café Het Wapen van Langweer. 

Het zeilevenement wordt georganiseerd door de Vereniging Skûtsjesilen Langwar met ondersteuning van de plaatselijke horeca, de vereniging Promotie Langweer en vrijwilligers. Op het water wordt het ondersteund door de KWVL (Koninklijke Watersport Vereniging Langweer) en skûtsjesiler Siep Bandstra.

Info: www.skutsjesilenlangwar.nl
Info SKS-skûtsjesilen in de zomer: http://www.skutsjesilen.nl/
Info IFKS-skûtsjesilen in de zomer: http://www.ifks.nl/
Info Frisain Boat Show: www.frisian-boatshow.nl
Info Bootboulevard Heeg: www.bootboulevardheeg.nl
Info open dagen Yachtcharter Turfskip: www.turfskip.com
Info open huis jachtwerf K&M in Makkum: www.kmy.nl