Historische tijdlijn à la facebook en moderne kunst in Museum Wierdenland
Groninger museum heeft lef
EZINGE (NL) – Moderne kunst en oudheden uit de regio onder één dak. Deze unieke combinatie biedt Museum Wierdenland in het West-Groningse Ezinge. Deze ‘schatkamer van Nederlands oudste cultuurlandschap’ leidt je heel overzichtelijk door de bewoningsgeschiedens van Europa en het noordelijk waddenkustgebied en biedt tot 13 april 2020 een podium aan vooraanstaande, op het Groninger platteland levende, kunstenaars.
Fries Nieuws was er zondag 16 februari 2020 voor een reportage over terpen, kunstmatig opgeworpen woonheuvels uit het dijkenloze tijdperk van Noord-Nederland. Terpen heten in Groningen wierden en in Noord-Duitsland warften. De regen kwam bij bakken uit de hemel, het grijze kleilandschap was troosteloos triest en de huizen op de bult leken onbewoond. Geen mens, geen licht, alleen op het adres Van Swinderenweg 10. Daar, om 13.00 uur, deed een van de 70 vrijwilligers de deuren van het streekmuseum open, heette je van harte welkom en attendeerde je erop dat je nu echt in de schatkamer van Noord-Nederland bent.
Spectaculaire vondsten
Tussen 1923 en 1934 werd een groot deel van de wierde van Ezinge onderzocht door het Biologisch-Archeologisch Instituut, het huidige Groninger Instituut voor Archeologie van de Rijksuniversiteit Groningen. De opgravingen onder leiding van Albert Egges van Giffen trokken nationaal en internationaal veel aandacht. In Ezinge bleek voor het eerst dat men in de IJzer- en Romeinse tijd niet in primitieve hutten had gewoond. Er werden talrijke overblijfselen aangetroffen van grote boerderijen, met stallen die soms wel plaats boden aan 40 stuks vee. Verder kwam handgevormd aardewerk en Romeins en vroegmiddeleeuws draaischijfaardewerk naar boven, naast kralen, urnen en de resten van mensen en dieren. Een spectaculaire vondst uit de direct ten zuiden van het museum gelegen wierde De Bouwerd is het dubbele paardengraf met hond, dat volgens deskundigen wijst op de uitvaart van een gewichtig persoon. Het is samen met tal van andere vondsten in het museum te bezichtigen.
Verhelderende tijdbalk
Om haar missie en visie vorm en niveau te geven werkt Museum Wierdenland samen met diverse partijen in de regio, waaronder het Groninger Instituut voor Archeologie van de Rijksuniversiteit Groningen en het Terpencentrum van het Groninger Instituut voor Archeologie.
In maart 2018 werd aan de vaste collectie van Museum Wierdenland een nieuw onderdeel toegevoegd: de ‘Tijdbalk’. Het zet het verhaal van de terpen en wierden in de brede context van belangrijke historische ontwikkelingen en gebeurtenissen die tussen ruwweg 116.000 jaar geleden en heden in Noord-Nederland en daarbuiten plaatsvonden: de eerste beeldende kunstuitingen, de bouw van de Chinese Muur, de bouw van hunebedden, de Romeinse expansie, de verspreiding van het Christendom enz. De Tijdbalk biedt de bezoeker van het museum op deze manier enige houvast bij het in een juist tijdskader plaatsen van datgene wat de tentoonstellingen te bieden hebben.
Meer info:
www.wierdenland.nl
www.wierdenland.nl/tijdbalk.html (zeer informatieve tijdbalk van Laatste IJstijd 116.000-12.000 jaar geleden tot Moderne Tijd 1800-2020)
Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com
Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl
Friese reisorganisatie biedt 15 unieke zekerheden:
https://www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/
Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl
Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief