Kleine jachtwerf in Uitwellingerga bouwt grote 12-persoons jachten voor de verhuur

Kleine jachtwerf in Uitwellingerga bouwt grote 12-persoons jachten voor de verhuur

Nautisch Breed levert tweede Duet Glider aan Yachtcharter Leeuwarden

UITWELLINGERGA (NL) – Een half miljoen euro bij de bank parkeren levert niks op. Steek je dat geld in een goed verhuurbaar Fries motor- of zeiljacht, dan haal je een rendement tussen 3 en 10%. De score is afhankelijk van hoe je rekent en in welke mate je zelf een botenliefhebber bent. Een accountant kan ook becijferen dat het rendement nul is, maar dan ben je wel héél negatief bezig. 

Jachtbouwer en schipper Peter de Jong op de Waterraaf in aanbouw.

Investeren in een jacht dat bij een aantoonbaar goed presterende Friese verhuurder wordt ondergebracht, neemt ieder jaar toe. Het gaat goed in de jachtverhuur, vooral met de verhuur van custom built stalen motorjachten. Het aanbod in bruikbaar polyester is nog beperkt, maar er zitten nieuwe waterverpaatsers aan te komen, zoals van de Woudsender werf Aquatech Idustries, eigenaar van de merken Maril, Antaris en Makma. Verder is Delphia-verkoper Tornado Sailing in Makkum actief op het vlak van polyester motorjachten voor de verhuur.

Schipper Peter de Jong uit Uitwellingerga bij Sneek ontdekte al tijdig dat investeren in huurboten loont. Hij, nu 49, leerde het kunstje van zijn vader Jan de Jong van jachtverhuur en –werf Broeresloot naast watersportbedrijvenpark ’t Ges in Sneek, daar waar nu de vakantieboerderij met jachthaven van Monique Feenstra gevestigd is. Jan de Jong overleed in 2016 op 69-jarige leeftijd. Zoon Peter knapte in de loop der jaren heel wat kruisers met hem op en bouwde met zijn vader de Duet-lijn uit, waarvan nu nummer 39 in de loods aan de Leijepoel in Uitwellingerga staat.

Grote huurjachten
Aan het bijna 15 meter lange 12-persoons schip werken De Jong en een paar ZZP’ers volgens een strak schema bijna dagelijks, want zaterdag 18 april 2020 wordt de Waterraaf gedoopt bij Yachtcharter Leeuwarden van Sytze en Greta Kooi. Voor hen is het de tweede Duet van het type Glider met twaalf kooien die zij in de vloot krijgen. De in 2018 ook door De Jong gebouwde Aalscholver, nummer één, doet het zó goed in de verhuur, dat er weinig overredingskracht voor nodig was om nog een soortgelijk schip op stapel te zetten. De Jong bekent dat hij eigenlijk meer zin had in het opknappen of bouwen van een mooie zeilaak: “Zeilen met een aak is het allermooiste wat er is.” Maar bedrijfseconomisch gezien heeft de aak geen schijn van kans de rendementswedstrijd met het veel toegankelijkere motorjacht te winnen, dus liet hij Niels Bak van Matez Jachtbouw, gevestigd op het terrtein van Aquanaut Yachting in Sneek, gauw nóg een casco lassen. Bak heeft de reputatie van bouwer van strakke casco’s, waarvoor je maar weinig plamuur nodig hebt om het best glijdende en mooist ogende schip te krijgen.
De Aalscholver is overigens niet de eerste Duet Glider in een 12-persoons charteruitvoering. Natasha Bendien en Erik de Haan van Yachtcharter De Waterpoort in Sneek hebben er ook een, de Wynhapper, gebouwd in 2002. “Die heeft in de punt een vierpersoons hut in plaats van twee tweepersoons hutten. Als je nu naar de Waterraaf in aanbouw kijkt, zie je veel meer techniek aan boord. Zo heeft elke hut een USB-aansluiting en zijn er drie toiletten en twee douches aan boord.”

Maritiem
“Op enkele details na is de Waterraaf gelijk aan de Aalscholver,” zegt De Jong, die zijn Duet Gliders een duidelijke maritieme uitstraling geeft met veel kleine sterke zeeramen en royale licht- en luchtdoorlatende ontsnappingsluiken bij alle zes hutten. “Veiligheid, stabiliteit, optimale bestuurbaarheid, brede gangboorden, ruime toegangen naar de slaapvertrekken, een heel groot achterdek en een panoramadak in de salon. Dat zijn enkele direct zichtbare en voelbare kenmerken van mijn Duet Gliders. Ik heb met mijn werf Nautisch Breed maar een beperkte capaciteit. Ik kan er maar één per anderhalf à twee jaar bouwen, want ik werk in de zomer als schipper op een riviercruiseschip van rederij WRM van Harry en Cordula Paques in Heeg. Ik vaar meestal in België, heen en weer tussen Antwerpen, Gent, Brugge en Brussel. Ik heb van 1999 tot 2018 op de tweemaster Zeemeeuw gevaren. Die kocht ik 21 jaar geleden van Sytze Kooi, die nu dus het charterbedrijf in Leeuwarden heeft. In 2018 verkocht ik de Zeemeeuw, een zeilcruiseschip met dertih slaapplaatsen, aan reder Jappie Strikwerda. Zodoende kreeg ik weer tijd en geld om mijn werfje in de in 2010 gekochte loods extra aandacht te geven. Ik heb eigenlijk mijn hele leven niets anders gedaan dan boten opknappen, verkopen of in de verhuur doen. Aldoende heb ik nu hier en daar in Friesland een schip in de verhuur, vijf om precies te zijn. Dat is voor mij interessant, omdat ik de boten zelf, hier in Uitwellingerga, in topstaat houd. Ik kan je wel huurvloten laten zien waar je mijn boot er zo uitpikt wat de staat van onderhoud betreft. Daarom doen ze ook goed in de verhuur. Het gaat niet vanzelf.”

Meer info:
www.yachtcharterleeuwarden.nl/12personen_motorboot_verhuur  (verhuur Waterraaf door Yachtcharter Leeuwarden)
www.nautischbreed.nl  (onderhouds- en nieuwbouwwerf van Peter de Jong)
www.yachtcharterleeuwarden.nl

Jacht huren in Friesland:
www.boatcharterholland.nl/proefvaardagen-2020/
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandholland.nl

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Friese reisorganisatie biedt 15 unieke zekerheden:
https://www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

De Waterraaf in aanbouw bij Nautisch Breed in Uitwellingerga. Midden april 2020 wordt hij daar te water gelaten, maar de doop vindt bij Yachtcharter Leeuwarden plaats.

Een succesnummer, de 12-persoons vaarbewijsvrije Aalscholver. Specificaties: Lengte: 14,85 m, breedte 4,60 m, diepgang 1,00 m, doorvaarthoogte 4.20 m, dieselmotor 135 PK, elektrische installatie 24 V en 220 V, dieseltank 500 l, watertank 1.500 l.

De Waterraaf en de Aalscholver, te huur bij Yachtcharter Leeuwarden, zijn ook qua interieur identieke schepen.

Twintig jaar lang was Peter de Jong schipper op en eigenaar van de Zeemeeuw, van 1999 tot 2018. Daarvoor was Sytze Kooi, nu met zijn vrouw Greta eigenaar van Yachtcharter Leeuwarden, schipper en eigenaar.