Hotel Galamadammen failliet na langdurige verbouwing, ander beleid en door coronacrisis

Hotel Galamadammen failliet na langdurige verbouwing, ander beleid en door coronacrisis

Mooist gelegen en meest veelzijdige hotelbedrijf van Friesland dicht

KOUDUM (NL) – Een schokgolf in Friesland: hotel-restaurant-terras-jachthavens Galamadammen aan het meer de Morre (Morra) in Koudum, in de zuidwesthoek van Friesland, is 19 mei 2020 failliet verklaard. Het betreft de exploitatiemaatschappij Horeca Merenzicht BV van directeur Egbert M. Steenbergen, familie van de eigenaren van het onroerend goed dat buiten het bankroet valt.

Hotel-restaurant-terras-jachthavens Galamadammen, een toplocatie, wacht op een nieuwe exploitant. Dat kan volgens de curator wel even duren, mede in het licht van de huidige coronacrisis. Foto’s: Friesland Holland Nieuwsdienst, Albert Hendriks.

“Het 45 hotelkamers, 200 ligplaatsen en 25 medewerkers tellende Galamadammen is een uniek gelegen multi-activity-horecabedrijf met het mooiste uitzicht op het Friese merenland,” vindt Albert Hendriks, directeur van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland, en de daarmee verbonden reisorganisatie Friesland Holland Travel Service. “Het bedrijf had het dit jaar misschien net kunnen redden na de grote en langdurige verbouwing in 2019 als de versoepeling van de coronamaatregelen eerder was gekomen.”

Lovend
Hendriks zegt al 25 jaar prettig zaken te doen met het hotel, met diverse managers, zoals de zingende ‘palingboer’ Bas Oosterbaan uit Koudum, Gerard Haitsma uit Balk (nu werkzaam bij Van der Valk Exclusief in Sneek) en Martin Rutten uit Koudum, de laatste hotelmanager, die in een woning op het terrein woont.
“Wij attendeerden vele bedrijven en particulieren op de unieke zaak, groepen en individuele gasten die een combi zochten van logeren, varen, fietsen en entertainment, bijvoorbeeld met skûtsjeschipper Jacob Huisman, de zoon van de fameuze Friese schilder Jopie Huisman. Onze reisorganisatie boekte er altijd veel kamers. De gasten waren altijd lovend over het hotel en het eten en drinken. Het uitzicht op het omringende recreatiewater en de natuur werd door iedereen fenomenaal gevonden.”

Verbouwingen
De bekendste gastheer in de reeks is Martin Rutten, de laatste en degene die er het langst werkte. “Een hardwerkende en zeer vriendelijke man. Hij moest anderhalf jaar geleden zijn werkzaamheden om gezondheidsredenen stilleggen na de komst van nieuwe bedrijfsleiding uit de familie van eigenaren. Hij wond zich vreselijk op over het nieuwe bestel- en serveerbeleid, de te sterke vereenvoudiging van de menukaart en de aanpak van de verbouwingen van onder andere het atrium (grote centrale zaal met podium), het zwembad en het serrerestaurant. Door de verbouwingen, mede noodzakelijk vanwege verzakkingen en eerder gemaakte constructiefouten, was de hele tent véél te lang gesloten, ook nog in een periode dat veel groepen op pad wilden. Galamadammen was zeer gewild als locatie voor events, familieparty’s en dergelijke.”

Gastheerschap
Al doet hij al 25 jaar zaken met Galamadammen, Hendriks zegt nooit kennis met de eigenaren te hebben gemaakt. “Daar kan ik dus niet veel over zeggen, alleen dat ze voor mij in ieder geval volkomen onzichtbaar waren en helemaal niet op tips of een publicatie van mij zaten te wachten, bijvoorbeeld bedoeld om voor, tijdens en na de verbouwingen de vaste gasten en de potentiële klanten te informeren over de nieuwe opzet. Gebrek aan openheid bij verbouwingen en koerswijzigingen doen in het algemeen bedrijven geen goed. Om kort te gaan: er zullen diverse oorzaken van het faillissement zijn, ook de nu heersende coronacrisis en de hoge exploitatiekosten van het vernieuwde binnenzwembad, maar één ding is zeker: aan het gastheerschap van Martin Rutten en zijn collega’s, waarvan velen opstapten na de komst van de laatste bedrijfsleider van familiezijde, lag het niet.”

Anderhalve-meter-vakanties:
www.anderhalvemetervakanties.com

Unieke zekerheden voor aanstaande vakantiegangers:
Friesland Holland Travel Service, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân,  biedt 15 unieke zekerheden in de Corona-periode:
www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/
www.friesnieuws.nl/corona-voucher-met-sgr-garantie-bij-annulering-of-omboeking
www.anderhalvemetervakanties.com

Rechtstreeks voordelig een coronaproof boot huren:
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandholland.nl

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Het aan het water gelegen hotel Galamdammen was ook zeer populair bij fietsers vanwege de nabije ligging van zeven van de elf Friese historische steden (www.elfstedenroute.nl), de IJsselmeerkust en de bossen van Gaasterland. Friesland Holland Travel Service, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân, heeft gelukkig andere mooie hotels in de buurt waarmee zij al lang zaken doet, zoals Hotel Jans in Rijs (Gaasterland) en Wymerts in Workum, één van de zeven Elfsteden. Foto’s: Friesland Holland Nieuwsdienst, Albert Hendriks.