Hotel Jans breidt uit en wordt helemaal seniorvriendelijk

Hotel Jans breidt uit en wordt helemaal seniorvriendelijk

Historisch logement krijgt lift en vijf nieuwe kamers met douche

RIJS (NL) – Historische logementen aan de Friese Elfstedenroute zijn in. De reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland Travel, verkoopt ieder jaar steeds meer speciale arrangementen met overnachtingen en diners in monumentale etablissementen die altijd op een bijzondere plek liggen, aan oude handelswegen bijvoorbeeld. De gasten vinden oud, klassiek, romantiek, traditie, de sfeer van weleer  — geef het maar een naam — prachtig, maar ze willen niet zo basic overnachten als vroeger.

Fietsen langs de Friese Elf Steden en culinair tafelen en overnachten in historische herbergen als Jans in Rijs (foto), ’t Heerenlogement in Harlingen en de Stadsherberg in Franeker zien veel toeristen als een spannende expeditie: ze laten zich graag verrassen.

Ze willen het comfort van moderne hotels in een kamer die niet zelden de helft beslaat van de kamers van bijvoorbeeld de viersterrenhotels van Van der Valk Exclusief in Wolvega, Sneek of Leeuwarden. Het moderniseren van de slaapvertrekken zonder het historische karakter van de herberg aan te tasten is een hele opgave, een ware operatie als je de zaak ook nog gewoon open wilt houden. Geeske Wiendels-Breunesse van hotel-restaurant Jans in het Gaasterlandse Rijs, gelegen aan een oude route langs de Friese IJsselmeerkust, zal blij zijn als het april 2019 is. Dan heeft zij een half jaar durende verbouwing achter de rug: vijf nieuwe drempelloze kamers met douche en toilet op de eerste verdieping, een nieuw trappenhuis, een lift tot de tweede verdieping waar vijf kamers een paar jaar eerder flink opgeknapt werden, nieuwe dakterrasjes bij iedere kamer aan de zuidzijde en nieuwe veiligheidsvoorzieningen. Het hotel heeft straks 23 kamers, één meer dan nu: tien kamers in het hoofdgebouw en dertien in de tuin, ondergebracht in houten bungalows aan de rand van het Rijsterbos. Ondanks nieuwe voorzieningen blijft Jans een driesterrenbedrijf, maar op het culinaire vlak scoren ze vaak een ster meer met chef-kok Marco Brouwers. Slapen in drempelloze kamers, dan ook eten zonder drempels. Fries, Frans en Hollands zijn de gerechten op de kaart, waarvan enkele heel passend met een knipoog naar een ver verleden.

Meer info:
www.hoteljans.nl
www.elfstedenexperience.frl

Elfstedenboek:
Boek over de Friese Elfsteden, de Elfstedentocht, de Elfstedenroute en Elfstedenstempelkaart (viertalige Friesland Holland Travel Guide & Tourist Atlas, 260 pagina’s)
www.frieslandhollandwebshop.nl

Friesland geschenken, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Vakantiebestemming Friesland Holland:
www.provinciefriesland.frl

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Fietsen langs de Friese Elf Steden en culinair tafelen en overnachten in historische herbergen als Jans in Rijs (foto), ’t Heerenlogement in Harlingen en de Stadsherberg in Franeker zien veel toeristen als een spannende expeditie: ze laten zich graag verrassen.

Geeske Wiendels wijst naar de kapellen aan de achterzijde van het hotel waarin straks deuren komen met toegang naar het dakterras.

Chef de cuisine, of gewoon: de baas van de keuken, is Marco Brouwers. Hij kookt lachend de sterren van de hemel. Gasten gunnen hem vast wel een Franse ster, maar de kok gaat vooral voor verrassend Fries.

De kamers in Jans zijn niet groot, maar groot genoeg, en wat het belangrijkst is: seniorvriendelijk en betaalbaar.