Hylke Speerstra promoot nieuw boek én Friesland op 17 plekken in Canada!

Hylke Speerstra promoot nieuw boek én Friesland op 17 plekken in Canada!

‘De troostvogel’ in het Engels vertaald: The Comfort Bird

Hylke Speerstra promoot nieuw boek én Friesland op 17 plekken in Canada!

HEERENVEEN (NL) – Telefoontje van Hylke Speerstra: “Ik hou de komende twee weken zeventien lezingen in Canada over mijn pas in het Engels vertaalde boek De Troostvogel, The Comfort Bird. In Ontario en Alberta om precies te zijn. Daar zitten veel Friese emigranten, Friezen om utens, en nazaten. Om hen en bevriende Canadezen aan te sporen dit jaar of volgend jaar naar Friesland te komen vanwege Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa wil ik Engels- en Nederlandstalig promotiemateriaal over Friesland en Leeuwarden 2018 en reclamespulletjes meenemen. Moet je Friesland Holland bellen zei een familielid.”

De bekende Friese journalist en schrijver Hylke Speerstra vermarkt zelf zijn boeken ‘Cruel Pardise’ (Wreed Paradijs) en The Comfort Bird (De troostvogel) in Noord-Amerika.

De bekende Friese schrijver en verteller woont in Heerenveen, is 81, was onder andere oud-hoofdredacteur van het Agrarisch Dagblad en de Leeuwarder Courant, schreef vijftien boeken, waarvan enkele in drie talen — in het Fries, Nederlands en Engels — zijn verschenen tot oplagen boven de 30.000 stuks. Hij en zijn vrouw zaten gisteren, 21 juni 2017, aan een tafel vol nieuwe toeristenkaarten ‘Friesland Attractions & Routes’, ‘Leeuwarden 2018’ gidsen, boekjes over Friese streekproducten van Friesland Holland en presentjes van Sonnema. Alles in vier talen, ook in het Frans, want in Canada is dat de tweede meest gangbare taal.

Speerstra kan nog net over de bult relatiegeschenken van het Friese berenburgmerk Sonnema — de drank is ook verkrijgbaar in Holland-shops in Noord-Amerika — heen kijken. Hij is er hartstikke blij mee, vooral met de grote kaarten van Friesland met alle bezienswaardigheden, gesorteerd naar thema, met websites. Ook zijn ondernemende kleindochter Sietske, afgestudeerd biochemicus aan de universiteit van Alberta in Edmonton, gaat ze inzetten. Zij organiseert de meet en greets en signeersessies voor “pake” in en om Edmonton.

De troostvogel

In De Troostvogel, The Comfort Bird, in Nederland uitgegeven door Atlas-Contact, in het Engels door Tom Bijvoet van De Krant en Dutch The Magazine van Mokeham Publishing Inc in Oakville, volgt journalist Speerstra het spoor van twee arme families uit Hichtum, een dorpje ten noorden van Bolsward. De ene familie stapt in 1911 op de boot naar Amerika en overleeft maar moeizaam in het droge en arme South Dakota. De andere familie zoekt haar heil in Duitsland, als boerenarbeiders. De verhalen van de twee gezinnen — Speerstra houdt interviews op locatie en verpakt ze literair met leuke anekdotes als stemmingmakers — komen bij elkaar als twee nakomelingen naar het oorlogsfront worden gezonden: de een als aanvaller en bezetter, de ander als bevrijder van Europa. De wrijvende en wringende confrontatie van de winnaar met de verliezer is Speerstra’s voedingsbodem en fundament voor een buitengewoon interessant documentair boek. Geert Mak noemt hem al in 1996 de kroniekschrijver van Friesland. Anno 2017 zit de sympathieke Friese schrijver, die geboren werd op een boerderij bij Tjerkwerd, nóg niet stil. Niet als schrijver, niet als verkennende reiziger en reporter en niet als Friesland promotor.

Boek ‘The Comfort Bird’ kopen?

www.dutchreadz.com

Meer info:

https://www.bol.com/
www.atlas-contact.nl
https://www.friesnieuws.nl/5491
http://www.mokeham.com/dutchthemag/

Friesland Holland Reizen:

www.frieslandtravel.com

Informatie over recreatie en toerisme in Friesland:

www.frieslandholland.nl
www.frieslandtravel.com
www.friesemeren.eu
www.goudenfriesewouden.nl
www.ijsselmeer.frl
www.waddenzeeland.nl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandhollandtours.com
www.groepsuitjes.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:

www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Promotiemateriaal van het bureau voor toerisme Friesland Holland, zoals fietstassen, gidsen en kaarten, en Sonnema, gaat mee in het vliegtuig. De promotiereis vindt eind juni en begin juli plaats.

De troostvogel in drie talen.

Hylke Speerstra en zijn echtgenote in de huiskamer in Heerenveen waar ze Hylke’s expeditie voorbereiden.