IJsselmeerroute: kennismaking met onvoorstelbare armoede en rijkdom rondom de Zuiderzee

IJsselmeerroute: kennismaking met onvoorstelbare armoede en rijkdom rondom de Zuiderzee

Publicatiedatum: 31 december 2014
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Nieuwe interprovinciale fiets- en vaarroute van Fries bureau voor toerisme

 

WORKUM (NL) – Een topper naast de wereldberoemde Elfstedenroute (de fiets-, vaar-, auto-, motor en schaatsroute langs elf prachtige historische steden in Friesland: www.elfstedenroute.nl) is de nieuwe IJsselmeerroute. Deze nieuwe toeristische route van het bureau voor toerisme Friesland Holland is dé ultieme kennismaking met de voormalige grote zoute binnenzee Zuiderzee en het huidige zoete IJsselmeer.

Wie van veel variatie houdt, een Nederland zónder en mét dijken wil beleven en de nautische en stedelijke schatten van de Gouden Eeuw wil zien, boekt een van de IJsselmeerroute-arrangementen die begin 2015 achterelkaar gepresenteerd worden. Het eerste arrangement is nu al klaar: een zeer gevarieerd fietsarrangement. Fietsers slapen in hotels aan of bij het water, onder andere in het stadspaleis van Vollenhove, of zeer luxe bed and breakfasts.

Handel en wandel van Friezen en Hollanders
De tocht langs de boorden van de voormalige Zuiderzee is een ontmoeting met het roemrijke verleden van internationaal varende Friese en Hollandse schippers, de UNESCO Werelderfgoederen Wouda stoomgemaal in Lemmer en het voormalige eiland Schokland met een dramatische geschiedenis, historische en moderne landbouw en visserij, streekproducten, eeuwenoud en hedendaags keramiek, topmusea als het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen (wordt bezocht in het kader van de veerboottocht Stavoren-Enkhuizen vice versa), zeldzame kunst en cultuur van rijke havenstadjes en knusse vissersdorpen in de provincies Friesland, Overijssel, Noord-Holland en Flevoland. Vele beroemde waterstaatkundige werken zitten in het programma, zoals de Afsluitdijk, het stoomgemaal van Lemmer (UNESCO Werelderfgoed) en de ecosluis van Stavoren.

Ongekende mogelijkheden en service
De IJsselmeerroute kan met de fiets, auto, motor of touringcar of te voet afgelegd worden, maar ook met een motorjacht, zeilschip of, in klein of groot groepsverband, met een traditioneel zeilschip van de Friese vloot.

Voor fietsers en wandelaars vervoert Friesland Holland Travel, de reisorganisatie van het Friese bureau voor toerisme, de koffers. Zij verleent ook snelle pechhulp, het direct beschikbaar stellen van een nieuwe vervangende fiets uit de topklasse als uw (huur)fiets het onverhoopt begeeft of onvoldoende presteert (e-bike).

Hoe de gast ook op pad gaat, hij krijgt van tevoren, dus thuis, een uitgebreid informatiepakket met alle bezienswaardigheden en bijzonderheden. Met andere woorden: de voorbereiding betekent al volop genieten van de aanstaande vakantie of busreis. Omdat Friesland Holland zelf de routeontwikkelaar en arrangementuitvoerder is, is maatwerk geen punt. Stel men vindt een bepaald dagtraject uit het standaardarrangement te lang, dan kort Friesland Holland touroperator Marnejaeike Bouwmeester hem in met een extra overnachting.  

Meer informatie en reservering van alle IJsselmeerroute-arrangementen:
www.ijsselmeerroute.nl

 [widgetkit id=22]